Sari direct la conținut

Batalia pentru ridicarea MCV. Strategia Romaniei, schimbarea liderului PSD si replica UE

HotNews.ro
Comisia Europeana, Foto: Comisia Europeana
Comisia Europeana, Foto: Comisia Europeana

Romania a declansat o ofensiva la nivel diplomatic si institutional pentru a obtine din vara ridicarea sau „regandirea” Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), instrumentul care de la aderarea tarii noastre in UE a fortat reformele din justitie. MCV-ul a fost folosit drept pretext de Olanda pentru a bloca accesul Romaniei in spatiul Schengen, iar ridicarea MCV-ului ar insemna un castig al politicii de la Bucuresti obtinut intr-un an electoral.

Pe langa aprecierile pozitive din ultimele rapoarte utilizate ca argumente pentru ridicarea mecanismului guvernul anunta noi masuri pentru „atingerea obiectivelor in cadrul MCV”. Pe de alta parte, semnalul de la Bruxelles si din partea unor cancelarii occidentale este clar: prea devreme sa discutam, meritele MCV sunt mai mari decat inconvenientele, mecanismul trebuie mentinut.

  • Disponibilitatea CE de a ridica MCV-ul? „In fata realizarilor concrete din teren nu pot fi invocate contraargumente”, explica ministrul justitiei, Catalin Predoiu.
  • Jose Manuel Barroso, presedintele CE: Este prematur sa discutam. Testul-cheie va fi sustenabilitatea si ireversibilitatea reformelor in justitie.
  • Ambasadorul Germaniei in Romania:  Cei care cer renuntarea la MCV sunt tot mai multi in Romania. Meritele MCV sunt mai importante decat inconvenientele, mecansimul trebuie mentinut

Ofensiva diplomatica

MRU in vizita la Bruxelles sa discute „regandirea MCV pe cu totul alte coordonate”

La prima sa vizita externa, premierul Mihai Ravan Ungureanu a ridicat la Bruxelles, la Comisia Europeana, oportunitatea ridicarii Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

MR Ungureanu si Jose Barroso

MR Ungureanu si Jose Barroso

Foto: Comisia Europeana

„Am avut un schimb de vederi privind aspectele tehnice in perspectiva urmatoarei evaluari privind MCV, pe care CE o va realiza in vara acestui an, subliniind seriozitatea cu care institutiile romanesti lucreaza la pregatirea evaluarii din vara. Am reiterat angajamentul acestui guvern de a continua reformele in justitie si combaterea coruptiei”, declara pe 15 martie premierul Ungureanu.

„Credem ca in vara, in iulie, vom putea oferi toate argumentele tehnice necesare pentru a regandi MCV pe cu totul alte coordonate”, mai spunea Ungureanu.

Cristian Diaconescu, ministrul de externe, la Bruxelles: Am suficiente elemente sa cred ca in vara va fi ultimul raport din cadrul MCV

Cristian Diaconescu

Cristian Diaconescu

Foto: HotNews.ro

Pozitia premierului a fost prefatata de catre Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, la inceputul lunii martie dupa o intalnire tot la Bruxelles cu secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day.

„Pe actualul sistem, am suficiente elemente sa cred ca va fi ultimul raport din cadrul MCV. (…) Cred ca Romania trebuie sa treaca in mod categoric de la stadiul de monitorizat pe acest palier la cel de partener, care are ca si Comisia Europeana interesul de a imbunatati sistemul judiciar, in special in interesul cetatenilor romani”, declara ministrul Cristian Diaconescu, citat de Agerpres.

Presedintele Senatului, Vasile Blaga, intalniri cu omologii sai francez, spaniol si olandez

Tot in luna martie, presedintele Senatului, Vasile Blaga, s-a intalnit la Paris cu omologii sai din Senatul Frantei, Senatul Spaniei si Senatul Olandei. Printre alte subiecte de discutie, Vasile Blaga i-a informat pe omolgii sai despre progresele realizate de Romania cu privire la toate cele patru conditionalitati din cadrul MCV, noteaza realitatea.net si agerpres.

Leonard Orban, Ministrul Afacerilor Europene: MCV s-a putea „topi” in doua mecanisme aplicabile la nivel european

La inceputul anului, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ministrul Afacerilor Europene Leonard Orban declara ca „MCV s-a putea „topi” in doua mecanisme aplicabile la nivel european, altfel ramanem un stat UE de categoria a doua”.

„In masura in care se va continua cu acest mecanism si se va insista cu el, eu intrevad probleme serioase in domeniul gestionarii fondurilor europene. Iar aceste efecte se vor simti fie prin suspendarea sau intreruperea formala sau informala a unor plati sau pur si simplu prin pierderea unor fonduri. Deci trebuie sa intelegem ca nu poti face abstractie de existenta unui astfel de mecanism”, a mai zis Orban.

Ofensiva institutionala

Guvernul ia noi masuri pentru „atingerea obiectivelor in cadrul MCV”

Intre timp, executivul cauta sa faca si sa adopte cat mai multe masuri pentru „atingerea obiectivelor in cadrul MCV”, dupa cum declara marti, 20 martie, ministrul Justitiei Catalin Predoiu. Una dintre masuri amintite de Predoiu este elaborarea si propunerea spre adoptare a Strategiei Nationale Anticoruptie si continuarea dezvoltarii Oficiului pentru Recuperarea Creantelor.

Tot marti, Catalin Predoiu anunta ca, in urma sedintei de guvern, s-a aprobat o hotarare „privind accelerarea implementarii obiectivelor de referinta prevazute in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare”.

Masurile privesc modificarea organizarii comisiei interministeriale MCV care va fi coordonata de ministrul Justitiei si va avea o maniera de functionare mai flexibila”. „Comisia are ca atributii evaluarea modalitatii in care toate institutiile implicate in realizarea obiectivelor MCV isi indeplinesc sarcinile, potrivit competentelor acestora, armonizarea eforturilor in cadrul MCV si asigurarea dialogului si cooperarii intre institutiile implicate”, se precizeaza intr-un comunicat al guvernului.

Catalin Predoiu, ministrul Justitiei: In fata realizarilor concrete din teren nu pot fi invocate contraargumente

Catalin Predoiu

Catalin Predoiu

Foto: Agerpres

Noile masuri anuntate de Guvern se adauga la cele deja luate in vederea indeplinirii obiectivelor MCV si a cerintelor din rapoartele pe justitie publicate de catre Comsia Europeana. Legea privind promovarea magistratilor la Inalta Curte, Adoptarea noilor coduri si intrarea lor in vigoare in curand, legea privind raspudnerea magistratilor – sunt doar cateva dintre masurile legislative apreciate in rapoartele recente MCV.

In plus, in ideea atingerii obiectivelor MCV, raportul Comisiei pe justitie din luna februarie 2012 apreciaza si lauda progresele facute de DNA, ANI si accelerarea proceselor la Inalta Curte.

La inceputul anului, inainte de publicarea raportului, ministrul Justitiei Catalin Predoiu „intrebat care este disponibilitatea Comisiei Europene fata de ridicarea MCV”, a spus ca „in fata realizarilor concrete din teren nu pot fi invocate contraargumente, deci cheia acestei probleme se afla in primul rand in mana magistratilor nostri”, noteaza Epoch Times.

Intrebat daca, personal, crede ca Mecanismul ar trebui mentinut, ministrul justitiei a aratat ca Mecanismul „a avut valente pentru reformele din tara noastra” si a subliniat ca „noi trebuie sa ne asiguram ca aceste reforme devin ireversibile, ca nu pot sa existe intoarceri inapoi”

Vicepresedintele CSM: MCV-ul a devenit un proces politic ce foloseste Justitia ca platforma de pornire

Fata de ridicarea MCV-ului s-a pronuntat marti, 20 martie, si vice-presedintele CSM, procurorul Oana Schmidt-Haineala, care, intr-un interviu pentru Agerpres, sustinea ca rapoartele MCV „au incetat de mult a fi, daca au fost vreodata, rapoarte strict tehnice, MCV-ul in ansamblu devenind un proces politic ce foloseste Justitia ca platforma de pornire”.

Oana Schmidt Haineala, vicepresedintele CSM

Oana Schmidt Haineala, vicepresedintele CSM

Foto: InfoCSM.ro

„Ne bucuram sa avem evidentiate pozitiv rezultatele DNA si suntem contrariati ca totusi pe ansamblu Justitia este vazuta ca fiind corupta. Privim rapoartele MCV ca fiind rapoarte eminamente tehnice, ca sa ajungem ulterior sa ne intrebam de unde pana unde conexiunea cu aderarea la Schengen. Atunci cand contradictiile sunt prea multe, cand vedem ca abordarea ultimilor ani produce un avans insuficient, cand interpretarile noastre sunt uneori diferite celor venind de la Bruxelles, poate ca e momentul pentru o reconsiderare de pozitii, pentru o redesenare a planurilor intr-un registru nou (…)”, a mai declarat vicepresedintele CSM.

Declaratiile politice din opozitie

Victor Ponta (martie 2012): Trebuie sa mergem mai departe pe ideile MCV. Pentru primul an al guvernarii noastre, ar trebui sa se pastreze un gen de mecanism

Impotriva ridicarii MCV-ului si pentru pastrarea mecanismului in continuare s-a declarat recent, pe 19 martie, liderul PSD, Victor Ponta.

„Cred ca trebuie sa mergem mai departe pe ideile MCV, chiar daca ne deranjeaza. MCV trebuia sa se incheie de mult, dar sunt de parere ca, cel putin pentru primul an al guvernarii noastre, ar trebui sa se pastreze un gen de mecanism, un fel de supervizare pe justitie. Nu am orgoliul ca vin altii… chiar si la Schengen: de ce sa nu primim experti la vami, fie ei olandezi, danezi, englezi? Avem ceva de ascuns? Pentru ca acolo exista coruptie. De fiecare data cand ne opunem la asemenea lucruri starnim suspiciuni ca de fapt avem ceva de ascuns”, a mai aratat Ponta intr-o emisiune la Digi24.

Victor Ponta (februarie 2012): Ne dorim ridicarea MCV, justitia noastra este in acest moment perfect functionala la standarde europene

Recenta pozitie a liderului social-democrat vine, insa, in contradictie cu alte declaratii facute de acesta in trecut.

Victor Ponta

Victor Ponta

Foto: Agerpres

Pe 9 februarie, la investirea Cabinetului Ungureanu in Parlament, Victor Ponta tinea un discurs in care declara: „Ne dorim ridicarea MCV, justitia noastra este in acest moment perfect functionala la standarde europene”.

Pe 20 iulie 2011, intr-un interviu pentru RFI, intrebat daca MCV-ul ar putea fi ridicat in anul 2012, Victor Ponta a raspuns: „Ar fi foarte bine pentru noi, el trebuia eliminat de mult timp, dar ar fi foarte bine daca se intampla la anul [n.r. 2012]”.

Adrian Severin, europarlamentar PSD: Romania trebuie sa constate caducitatea MCV-ului

Pentru ridicarea MCV-ului s-au declarat de-a lungul timpului mai multi politicieni din opozitie. In noiembrie 2011, europarlamentarul PSD Adrian Severin, intr-o conferinta despre „mitologia si exceptionalismului coruptiei romanesti” declara ca MCV-ul este caduc.

„Existenta MCV arata ca Romania este exceptionala. Intrarea romaniei in Schengen este strict legata de MCV. Existenta MCV atesta vina Romaniei, vina care nu mai trebuie verificata. Romania trebuie sa constate caducitatea MCV-ului.”

In iulie 2011, dupa publicarea unuia dintre raporturi MCV pe justitie, Deputatul PNL Tudor Chiuariu, fost ministru al Justitiei, declara ca orice an care trece fara ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) este un esec si mentine Romania intr-o stare de inferioritate in cadrul Uniunii Europene.

Replica europeana

Ambasadorul Germaniei: MCV trebuie mentinut pentru ca meritele lui sunt mai importante decat inconvenientele. Cei care cer renuntarea la MCV sunt tot mai multi in Romania

Ambasadorul Germaniei in Romania, Andreas von Mettenheim a declarat, marti 20 martie, ca MCV-ul „trebuie sa ramana, pentru ca meritele lui sunt mai importante decat inconvenientele”.

„Cei care cer renuntarea la MCV sunt tot mai multi in Romania. Desi am o anumita intelegere pentru

Andreas von Mettenheim

Andreas von Mettenheim

Foto: Agerpres

argumentul ca Romania nu vrea sa fie supusa unei proceduri despre care considera ca ar trebui mai degraba aplicata altor state membre, cred cu tarie ca mecanismul trebuie mentinut

Meritele sale depasesc de departe inconvenientele. El este un instrument foarte valoros in stabilizarea eforturilor pentru reforma si fara indoiala ca este foarte util in mainile celor care cer reforma”, a declarat von Mettenheim.

Jose Manuel Barroso, presedintele CE: Testul-cheie la raportul MCV din vara va fi sustenabilitatea si ireversibilitatea reformelor in justitie

Despre oportunitatea ridicarii MCV-ului a vorbit si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, dupa intalnirea avuta cu premierul Mihai Razvan Ungureanu la Bruxelles din 15 martie. Barroso a precizat ca despre o astfel de decizie este prematur sa se discute si ca Romania trebuie sa probeze ca reformele din justitie sunt ireversibile si sustenabile.

„E prematur sa vorbim despre inlocuirea sau terminarea MCV. Propunerea Comisiei depinde de rezultatele din teren. Testul-cheie la raportul MCV din vara va fi sustenabilitatea si ireversibilitatea reformelor in justitie. Nu avem nevoie doar de angajamentul Guvernului, ci si de cel al Parlamentului si al sistemului judiciar”, a declarat Barroso.

Ce este Mecanismul de Cooperare si Verificare

Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), un instrument fara precedent in istoria UE, a fost aplicat in 2007 Romaniei si Bulgariei pentru a controla si rezolva anumite deficiente in ce priveste reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei, deficiente care puteau impiedica o aplicare corecta a legislatiei europene in cele doua state.

MCV-ul a fost, timp de cinci ani, intrumentul sub presiunea caruia s-au realizat majoritatea progreselor si reformelor in justitie.

Din 2007 si pana in prezent, ridicarea MCV-ului a fost un tel politic pentru fiecare guvernare. Statul roman a acuzat Bruxelles-ul ca, prin mecanismul de verificare, Romania, tara membra UE cu drepturi depline, este vazuta ca fiind de rang secund.

Intre timp, mai multe tari europene, cel mai puternic si recent exemplu fiind Olanda, au conditionat aderarea Romaniei la Schengen de progresele realizate in cadrul MCV. Autoritatile romane au denuntat aceasta abordare, motivand ca tratatul de aderare semnat in 2007 nu conditiona in nici un fel aderarea la Schengen de criteriile politice invocate de unele tari.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro