Sari direct la conținut

BCE menține dobânzile de referință la maximul istoric, dar cu perspectivă de scădere în contextul ameliorării inflației

HotNews.ro
Banca Central Europeana, Foto: Bottaro-Fotogramma / Zuma Press / Profimedia Images
Banca Central Europeana, Foto: Bottaro-Fotogramma / Zuma Press / Profimedia Images

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis joi menţinerea nemodificată a dobânzilor de referință, pentru a doua oară consecutiv, şi a redus estimările privind inflaţia, transmit agențiile DPA şi Reuters, citate de Agerpres.

Anul acesta BCE a majorat dobânzile la un nivel ridicat record, dar datele surprinzătoare privind inflaţia exclud o nouă înăsprire a politicii monetare, mutând dezbaterea spre momentul la care va începe reducerea dobânzilor. Ca urmare a deciziei adoptate joi, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 4,50%, 4,75% şi, respectiv, 4,00%.

Acesta este cel mai ridicat nivel al dobânzii de la lansarea monedei euro în 1999. În urmă cu doar 14 luni, aceeaşi dobândă era la un minim record de minus 0,5%, ceea ce însemna că băncile plăteau pentru a-şi depozita numerarul în siguranţă la BCE.

„Ratele dobânzilor sunt la niveluri care, menţinute o perioadă suficient de îndelungată, vor avea o contribuţie substanţială la îndeplinirea ţintei de inflaţie”, se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului guvernatorilor BCE.

Inflația continuă să scadă în zona euro

În noiembrie, rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât până la 2,4%, de la un nivel de 2,9% în octombrie, aceasta fiind a treia lună consecutivă în care inflaţia în zona euro înregistrează o scădere peste aşteptări. Joi, BCE a previzionat că rata inflaţiei în zona euro va scădea mai rapid decât estima în urmă cu trei luni, în timp ce perspectivele economice sunt mai nefavorabile decât înainte.

Acum, instituţia cu sediul la Frankfurt prognozează o inflaţie de 5,4% în 2023, după ce în septembrie previziona un nivel de 5,6%. Pentru 2024, BCE se aşteaptă la o rată a inflaţiei de 2,7%, după ce în septembrie previziona un nivel de 3,2%.

Prognoza pentru 2025 a fost menţinută la 2,1%, iar în 2026 este estimat un nivel de 1,9%, sub ţinta BCE pe termen mediu de 2%. Conform previziunilor BCE, economia zonei euro va creşte anul acesta cu 0,6%, după ce în septembrie previziona un nivel de 0,7%, şi cu 0,8% în 2024, faţă de un avans de 1% prognozat anterior.

Bank of England, banca centrală a Marii Britanii, a decis la rândul ei joi să mențină neschimbată dobânda de referință, aflată la cel mai înalt nivel după 2008, însă, spre deosebire de BCE, a declarat că e puțin probabil ca situația să se schimbe în viitorul apropiat din cauza inflației care rămâne persistent de ridicată în Regatul Unit.

Rezerva Federală (Fed), banca centrală a Statelor Unite, a anunțat în urmă cu o zi că dobânzile de referință, de asemenea la maxime istorice, rămân deocamdată neschimbate. Însă Fed a transmis un semnal puternic privind reducerea lor de anul viitor, provocând un val de euforie pe Wall Street și noi câștiguri pe piețele de capital.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro