BCE si CE vor elabora un regulament privind modul in care bancile pot fi sprijinite de catre autoritati
Banca Centrala Europeana (BCE) pregateste impreuna cu Comisia Europeana un set de masuri referitoare la modul prin care guvernele statelor din Uniunea Europeana pot sprijini bancile care au acordat credite neperformante, potrivit Reuters. Recomandarile vor cuprinde solutii precum scoaterea creditelor ipotecare neperformante din balanta contabila a bancilor, pentru a crea asa-numitele „bad banks” sau alte institutii de acest gen sustinute de catre stat.
„BCE lucreaza impreuna cu Comisia Europeana pentru stabilirea unor masuri corespunzatoare pentru statele care folosesc aceste noi programe, precum infiintarea de institutii care sa preia activele neperformante ale bancilor (bad banks) sau garantarea imprumuturilor riscante”, a declarat o purtatoare de cuvant a BCE.
Luna trecuta, comisarul european pentru concurenta, Neelie Kroes, le-a declarat ministrilor de finante din UE ca este pregatita sa dezvolte un regulament, in contextul in care bancile continua sa se confrunte cu activele toxice, care au stat la baza declansarii crizei financiare.
BCE a facut deja recomandari cu privire la injectiile de capital si garantiile acordate de guverne bancilor cu probleme.
Marea Britanie, Olanda si Germania analizeaza deja crearea de „bad banks”
Comisarul european pentru afaceri economice, Joaquin Almunia, a declarat luni ca Marea Britanie, Olanda si Germania analizeaza deja crearea de „bad banks” care sa preia activele toxice, iar mai multe tari europene vor urma exemplul, in incercarea de sprijinire a pietelor financiare, potrivit Reuters.
Imprumuturile interbancare au fost oprite din cauza temerilor legate de activele toxice, iar increderea va reveni numai dupa ce aceste instrumente nelichide vor fi eliminate din bilanturile contabile ale acestor banci, a precizat Almunia in cadrul unui seminar.
Oficialul european a explicat ca autoritatile dezbat daca vor folosi banii contribuabililor pentru a cumpara astfel de active sau daca vor lasa bancile sa utilizeze propriile institutii. Cea mai mare problema este modul in care se vor stabili preturile unor fonduri ce nu au nicio valoare pe pietele financiare.
Almunia a spus ca banii contribuabililor ar putea fi folositi pentru bancile neperformante, insa trebuie sa existe siguranta ca acestea vor functiona corespunzator. „Contribuabilii au oferit deja prea multi bani si nu mai pot da altii fara transparenta si fara conditii stricte legate de preturi si de management”, a declarat acesta.