Sari direct la conținut

Bebelușii sunt foarte vulnerabili la infecții! Reguli de urmat când mergi în vizită

HotNews.ro
Familie, Foto: © Srdjan Randjelovic | Dreamstime.com
Familie, Foto: © Srdjan Randjelovic | Dreamstime.com

În primele luni de viață bebelușii sunt vulnerabili și orice infecție trebuie tratată ca urgență. De aceea, și la camerele de gardă, părinții cu bebelușii până în 6 luni, cu febră, au prioritate. Care sunt regulile și când este sigur să fie vizitat un bebeluș?

Multe dintre regulile de mai jos sunt valabile și pentru copii mai mari. Când toată lumea vrea să vadă noul membru al familiei, cu toții ar trebui să știe că în primele luni după venirea acestuia pe lume există niște reguli nescrise, care țin de grijă, riscuri pentru sănătatea celui mic și de bun simț. Medicii spun deși nu există „reguli universale”, din punct de vedere al sănătății trebuie luate niște măsuri de precauție.

Mai ales în lunile de iarnă, cum sunt cele prin care trecem acum, când gripa, virusul sincițial respirator și COVID-19 sunt foarte răspândite. Bebelușii până în 6 luni nu pot fi vaccinați antigripal și, deși au o numită imunitate dobândită, este bine să nu riscați. Apoi mai există un lucru de care să ținem seama, spun pediatrii: primele luni după apariția unui copil într-o familie ar trebui să fie un timp alocat doar părinților și bebelușului. Au nevoie să se cunoască, să se obișnuiască cu noua viață, cu responsabilitățile, să se liniștească. Și mai e ceva: tinerii părinți au nevoie, fără doar și poate, și de ajutor.

Sistemul imunitar al nou-născuților nu are încă toate armele necesare

La naștere, sistemul imunitar al bebelușului are instrumentele necesare pentru a face un răspuns imun, dar are unele obstacole de eliminat. În primul rând, și poate cel mai important, este faptul că nou-născuții prezintă un risc crescut de infecție. De fapt, aproximativ una din fiecare 100 de infecții ale fluxului sanguin apare la sugarii mici. Și copiii prematuri sunt expuși unui risc și mai mare, având în vedere că le lipsește o parte din protecția oferită de anticorpii materni, iar sistemul lor imunitar nu a avut atât de mult timp să se maturizeze înainte de naștere. Această susceptibilitate este unul dintre motivele pentru care părinții sunt sfătuiți să contacteze imediat medicul dacă un copil cu vârsta mai mică de 2 luni face febră.

În al doilea rând, sugarii mici prezintă un risc mai mare pentru anumite tipuri de infecții, în special infecții cauzate de streptococul de grup B, stafilococul, speciile Klebsiella, Haemophilus influenzae de tip b (Hib), meningococul și pneumococul.

Bebelușii au fagocite la naștere, dar acestea sunt în cantitate limitată. Dacă un nou-născut capătă o infecție, sistemul său imunitar nu poate suplimenta neutrofilele care să țină piept infecției, permițând agentului patogen să câștige rapid avantaj.

Ce să faci când vizitezi un nou-născut:

• restricționați accesul vizitatorilor la un nou-născut mai mic de 2 luni;

• dacă totuși vreți să primiți vizitatori, asigură-te că nimeni nu e bolnav;

• dacă vrei să vizitezi un nou-născut și ți s-a permis acest lucru, descalță-te la intrare, spală-te imediat cum intri pe mâini, nu lua bebelușul în brațe și abține-te de la a pupa bebelușul, oricât de irezistibil ți s-ar părea;

• du lucruri utile, cum ar fi scutece de unică folosință (mărimea potrivită), cosmetice potrivite bebelușilor sau lăuzelor și, de ce nu, mâncare gătită pentru părinți.

Ce să NU faci când vizitezi un nou-născut:

• nu-ți aduce copiii cu tine când vizitezi un nou-născut. Aceștia nu vor știi să se poarte astfel încât să nu deranjeze bebelușul sau familia;

• nu da și mai mult de lucru părinților sau nu prelungi vizita mai mult de 15-20 de minute;

• ține cont de dorințele părinților și nu le încălca. Găsiți aici un articol cu 10 reguli de pus în practică atunci când faci o astfel de vizită.

Este de bun simț să suni la telefon înainte de a suna la ușă strigând „Surpriză!” Nu toți părinții de nou-născuți sunt de acord să primească vizite după ce au ajuns acasă, dar cu siguranță mulți dintre aceștia au nevoie de ajutor. Ceea ce ne conduce la următorul punct…

Primele luni din viața bebelușului sunt pentru acomodare la noua viață. A tuturor!

Echilibrul de care vorbeam se referă la acomodarea nou-născutului cu părinții lui, cu mediul lor de viață, cu regulile noii vieți. În cazul nou-născuților, trebuie găsit un echilibru între protejarea acestora și oferirea unui sprijin adecvat noilor părinți. Acest sprijin este extrem de important pentru bunăstarea întregii familii și ar trebui văzut ca fiind foarte important. Însă fiecare familie are nevoi diferite, așa că cel mai bine e să discuți cu părinții bebelușului pentru a afla unde au nevoie de ajutor.

Cum poți fii de un real ajutor:

• Sună și întreabă părinții dacă au nevoie de somn ori de un duș ori poate chiar de o ieșire afară. Nu insista dacă ți se spune că nu;

• Cere o listă de cumpărături și ajută-i pe părinți ducându-le cumpărăturile direct acasă;

• Du-te și scoate câinele familiei la plimbare, măcar o dată pe zi.

• Întreabă dacă poți însoți părinții la plimbările cu bebelușul.

Vor aprecia să vorbească cu un adult! Dar dacă părinții bebelușului nu au nevoie de ajutor, înțelege asta. Perioada de după nașterea unui copil este și perioada în care părinții și micuțul vor să se descopere, să se bucure unii de alții și să afle cum funcționează lucrurile. Este normal să-și dorească să fie singuri, doar ei și bebelușul.

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro