Sari direct la conținut

"Bijuteriile Reginei", de sute de mii de euro, într-o expoziție specială la Palat. Și un mic concurs pentru o hartă istorică

Smile Media
Pană de scris, Foto: Artmark
Pană de scris, Foto: Artmark

​Anul acesta, la Palatul Cesianu-Racoviță, sărbătorim Mica Unire (24 ianuarie – Unirea Principatelor Române) cu o expoziție intitulată „Bijuteriile Reginei”, care se întinde pe mai multe zile. În perioada 23-28 ianuarie, aducem în Galeriile Artmark piese deosebit de rare care au aparținut familiei regale și care valorează sute de mii de euro.

Vedeta evenimentului este o broșă Fabergé din aur și email, cu diamante, decorată cu monograma Reginei Maria. Se presupune că Regina a făcut cadou broșa în anii ei ca prințesă moștenitoare, iar monograma ar fi fost concepută chiar de ea, în aceeași perioadă. Bijuteria a avut, din 1900 până în 2019, când a fost adjudecată într-o licitație internațională, același proprietar, dintr-o familie daneză.

Se remarcă în mod deosebit și un ceas de buzunar, din aur de 18 k, realizat de Compania Longines și comercializat la București de magazinul Fraților Roller, cu diamante și rubine cu tătetură briliant, purtând de asemenea monograma Reginei Maria – este vorba despre o piesă deosebit de rară, care provine dintr-o colecție privată și care nu a mai participat niciodată la o licitație. De asemenea, remarcăm și o pană de scris – realizată din aur masiv, în două culori, roz și galben (pe care a fost aplicată crucea gamată a Reginei Maria, realizată din platină și pavată cu diamante). Pana cântărește 11,54 de grame, are o lungime de 19,5 cm și se păstrează într-o cutie de epocă a furnizorului casei regale „Cronometrul”.

Vizitatorii pot admira, totodată, și o ramă de epocă, cu pietre prețioase, cu o fotografie ce poartă semnătura olografă a Reginei Maria. Se remarcă între exponate și un impozant pandantiv din aur, Crucea Regina Maria, decorată cu diamante și rubin (cca. 1920). Toate aceste exponate și multe altele valorează câteva sute de mii de euro.

Vizitatorii pot câștiga o hartă istorică

În luna în care sărbătorim 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, Casa de Licitații A10 by Artmark îți oferă șansa de a începe o colecție de obiecte istorice cu un exemplar al hărții României Mari, imprimată la Institutul Cartografic Unirea, de la Brașov, în anul 1921.

Pot câștiga această hartă, expusă în perioada 23-31 ianuarie în galeria Palatului Cesianu-Racoviță (str. C.A. Rosetti nr. 5), în cadrul expoziției „Bijuteriile Reginei”, cei care își fac un cont pe artmark.ro până la data de 30 ianuarie. Câștigătorul va fi anunțat la finalul zilei de 31 ianuarie.

Un cont pe artmark.ro îți oferă acces la ultimele știri despre expozițiile găzduite de Palatul Cesianu-Racoviță, informații despre promoțiile din magazinul Dependent de Artă – cel mai mare magazin de artă din România –, precum și acces la licitațiile organizate de A10 by Artmark.

Iată care sunt primele licitații ale anului:

Articol susţinut de A10 by Artmark

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro