Sari direct la conținut

Bitcoin se comportă în sfârșit ca aurul, dar nu din motivul pe care îl vor fanii săi

HotNews.ro
Este bitcoin prima religie noua a secolului XXI?, Foto: Ionel Vinatoru / Dreamstime
Este bitcoin prima religie noua a secolului XXI?, Foto: Ionel Vinatoru / Dreamstime

Bitcoin se comportă în sfârșit ca aurul în ceea ce privește stabilitatea prețului însă nu din motivul la care visau susținătorii criptomonedei, ci fiindcă interesul față de monedele digitale s-a prăbușit, relatează Markets Insider.

Agenția Bloomberg arată că un indicator care măsoară volatilitatea pe 30 de zile a bitcoin afișează cel mai scăzut nivel al fluctuațiilor de preț pentru criptomonedă din ultimii 5 ani.

Asta înseamnă că în ultima lună prețul bitcoin a fost mai stabil decât indicele de referință al bursei americane, S&P 500 – care se bucură de unul dintre cei mai buni ani din istoria sa -, Nasdaq Composite în care sunt incluse multe companii tech, și chiar decât prețul aurului.

Însă datele firmei de consultanță în domeniul crypto K33 arată de asemenea că volumele de tranzacționare ale bitcoin s-au prăbușit la cel mai scăzut nivel din noiembrie 2020.

Cu alte cuvinte, stabilitatea de acum a bitcoin se datorează faptului că puține persoane mai sunt interesate de cumpărarea sa, ceea ce împiedică o creștere a prețului, în timp ce fanii săi de cursă lungă preferă să își țină activele digitale pentru a preveni o nouă prăbușire a pieței.

Volatilitatea extremă a bitcoin și a criptomonedelor în general a fost principalul motiv pentru care investitorii instituționali au avut reticențe față de adoptarea pe scară largă a lor, în pofida unor investiții ocazionale.

„O realitate tristă” pentru fanii bitcoin

Criticii crypto afirmă că această volatilitate se datorează faptului că bitcoin nu are nicio valoare palpabilă în spatele său, prețul criptomonedei fiind determinat doar de fluctuația cererii și a ofertei, precum și într-o oarecare măsură de numărul limitat de bitcoini care pot fi minați în total.

„Datele reflectă o realitate tristă pentru evangheliștii activelor digitale. Investitorii instituționali și individuali deopotrivă au întors spatele sectorului din cauza unui 2022 de coșmar, în care creșterea rapidă a dobânzilor de referință și prăbușirea spectaculoasă a unor companii [crypto] extrem de vizibile precum FTX au bombardat prețul bitcoin”, concluzionează analiștii de la Markets Insider.

Iar în timp ce alte active riscante au revenit spectaculos de la începutul lui 2023, inclusiv unele care au înregistrat declinuri dramatice anul trecut, bitcoin încă este tranzacționat cu sub 30.000 de dolari, cu peste 50% mai puțin decât vârful înregistrat în noiembrie 2021.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro