Sari direct la conținut

Bloc de cinci etaje intre Primaria sectorului 2 si Halele Obor, pe locul complexului unde vand micii comercianti

HotNews.ro

Complexul comercial Obor (situat linga magazinul Bucur-Obor) va fi demolat, iar in locul sau va aparea un bloc de cinci etaje care va adaposti birouri si spatii comerciale, daca un nou proiect imobiliar va fi avizat de arhitectul-sef al Capitalei. Proiectul a fost prezentat in urma cu doua saptamani la sedinta Comisiei Tehnice de Urbanism si Amenajarea Teritoriului (CTUAT) de pe langa Primaria Capitalei.

“Chioscurile care sunt amplasate in acest moment pe teren vor fi demolate. Vom incerca sa preluam inaltimea Halei Obor. Noua constructie va prelua cateva dintre caracteristicile arhitecturale ale acesteia si va fi retrasa astfel incat cladirea veche sa se vada. Parterul va avea spatii publice iar la subsol vor fi locuri de parcare”, a declarat Vlad Cavarnali, arhitectul care a prezentat proiectul si membru al CTUAT.

Problema este ca, in conformitate cu Planul Urbanistic General, o parte din acest teren este spatiu verde, desi copacii au fost taiati de mult, iar pe teren sunt construite chioscuri. “Este adevarat, conform Planului Urbanistic General, o parte din teren este spatiu verde, insa conform Planului Urbanistic Zonal sector 2, este construibil. Fiindca au existat discutii referitor la legalitatea PUZ sector 2, noi am avut o corespondenta cu Ministerul Dezvoltarii si cu Inspectoratul de Stat in Constructii si acestia ne-au raspuns ca este operational atat timp cat nu a fost atacat si anulat de instanta”, a completat Vlad Cavarnali.

Membrii Comisiei au fost in principiu de acord cu proiectul, dar, daca va fi avizat sau nu, decizia ii apartine arhitectului sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu.

Primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, nu este de acord cu ceea ce proprietarii terenului vor sa construiasca in vecinatatea halei. “Nu cred ca acest proiect este in regula. Este prea inalt si prea aproape de Hala Obor, monument istoric. Daca va fi amplasat asa, nu se mai vede deloc cladirea veche, lucru cu care nu sunt de acord. Primaria sectorului 2 a fost facuta in forma de triunghi tocmai ca sa se vada Halele Obor. O sa fac o adresa Primariei Capitalei, sa vedem exact despre ce este vorba”, ne-a declarat Neculai Ontanu.

Cum a ajuns terenul in proprietate privata

Hala Obor si terenul aferent acesteia, in suprafata de 25.402 mp, a fost privatizata la inceputul anilor ’90, prin deja celebra Hotarare de Guvern 834/1991. Societatea care a intrat in posesia acestora este CICO SA, certificatul de atestare a dreptului de proprietate fiind dat de Ministerul Agriculturii.

Intre timp, CICO a vandut doua parcele din terenul pe care-l avea in proprietare, una de 2.182 mp, catre firma IVIMPEX, si una de 1.763 mp catre societatea BIVUAC IMPEX. Pe cele doua parcele de teren urmeaza sa fie construita cladirea de cinci etaje. In urma cu aproximativ 10 ani, aici a fost construit complexul comercial Obor, unde au fost mutati comerciantii care vindeau produse textile pe amplasamentul pietei agroalimentare de astazi.

Hala Obor

Hala Obor a fost construita intre anii 1939-1945 dupa proiectul arhitectului Horia Creanga. La vremea respectiva erau cea mai mare si mai moderna hala din Sud-Estul Europei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro