Sari direct la conținut

BNR menține dobânda cheie la 7% și își îndulcește tonul: incertitudinile „foarte ridicate” din comunicatul anterior rămân doar ”ridicate”

HotNews.ro
Banca Națională, Foto: Colaj fanatik.ro
Banca Națională, Foto: Colaj fanatik.ro

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât joi menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7,00 la sută pe an și a ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la sută pe an precum și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6,00 la sută pe an.

Rămân menționate riscurile și incertitudinile care decurg din configurația pachetului de măsuri fiscal-bugetare ce se prefigurează a fi implementat în vederea continuării consolidării bugetare, precum și din conduita viitoare a politicii fiscale și de venituri, de natură să exercite efecte inflaționiste pe termen scurt, dar să intensifice presiunile dezinflaționiste ale factorilor fundamentali pe un orizont mai îndepărtat de timp.

Ce mai arată datele BNR:

  • Cele mai recente analize indică o creștere mai modestă a economiei în trimestrul III comparativ cu previziunile precedente și în decelerare față de trimestrul anterior, implicând totuși o relativă redresare a avansului în termeni anuali al PIB, sub influența unui efect de bază.
  • Astfel, în prima lună a trimestrului III, vânzările cu amă­nuntul și cele auto-moto, precum și serviciile prestate populației au consemnat noi scăderi de dinamică anuală, iar producția industrială și-a amplificat ușor contracția în termeni anuali. Deficitul de cont curent și-a temperat însă semnificativ descreșterea față de perioada similară a anului precedent, în principal ca urmare a înrăutățirii soldului balanței veniturilor primare.
  • Pe piața muncii, datele recente arată o încetinire a creșterii lunare a efectivului salariaților din economie în iunie-iulie și menținerea relativ stabilă a ratei șomajului BIM în iunie-august
  • cursul de schimb leu/euro a urcat relativ abrupt în prima parte a lunii septembrie – similar ratelor de schimb ale monedelor din regiune –, iar apoi a tins să se stabilizeze pe noul palier. În același timp, moneda națională a consemnat o depreciere notabilă față de dolarul SUA, în contextul trendului de întărire a acestuia pe piețele financiare internaționale.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro