Sari direct la conținut

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe: Alegerile ITU din București arată izolarea Rusiei pe plan internațional

HotNews.ro
Bogdan Aurescu, Foto: Guvern, Facebook
Bogdan Aurescu, Foto: Guvern, Facebook

​„Alegerile desfășurate la Conferința Plenipotențiarilor ITU găzduită de România la București și pozițiile exprimate de cele 193 de State Membre ale organizației au pus în lumină elocvent, o dată în plus, izolarea Federației Ruse pe plan internațional, mai ales în mediul multilateral, al organizațiilor internaționale”, a declarat luni pentru HotNews.ro Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe.

Eșec pentru toate cele 3 candidaturi sprijinite de Rusia

Ministrul Afacerilor Externe a precizat luni pentru HotNews.ro că „deciziile luate prin vot au marcat eșecul tuturor celor trei candidaturi înaintate sau sprijinite de Federația Rusă:

  • – cea la funcția de secretar general al ITU (pierdute de candidatul rus cu 25 de voturi, în fața candidatei din SUA, care a întrunit sprijinul a 139 de delegații, scorul demonstrând amploarea acestei izolări);
  • – candidatura la Consiliul de Reglementări Radio, unde candidatul rus s-a situat pe locul patru, din cinci candidați, pentru două locuri disponibile;
  • – și la Consiliul ITU, unde Rusia s-a situat pe locul 6, din 7 țări candidate, pentru cinci locuri disponibile.

„Rusia trebuie să realizeze astfel că va trebui să suporte toate consecințele acțiunilor sale ilegale, că va deveni tot mai izolată la nivelul comunității internaționale și că statele like-minded, din care face parte și România, care au un atașament profund pentru valori democratice și respectarea dreptului internațional, își păstrează unitatea și solidaritatea.”, a spus Bogdan Aurescu.

Rusia a înregistrat luni o premieră negativă la București: este pentru prima dată când nu obține un loc în Consiliul Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, forul administrativ al acestei agenții ONU care face regulile în IT&C la nivel mondial, au precizat pentru HotNews.ro mai multe surse guvernamentale. Pe de altă parte, România a obținut al 8-lea mandat consecutiv în acest for.

Cu 160 de voturi din 179 valide, Romania a obținut luni, din nou, cel mai mare număr de voturi pentru a ocupa un loc în Consiliul ITU, pentru regiunea Europa de Est și Asia de Nord.

Alături de țara noastră, Azerbaidjan, Polonia, Bulgaria și Republica Ceha au mai fost mandatate în cadrul Consiliului pentru următorii 4 ani.

  • ”Rezultatul votului de azi, în urma căruia am obținut cel mai mare număr de voturi din Regiunea C, 160 din cele 179 valide, exprimate de statele membre în cadrul Conferinței Plenipotențiarilor, este o nouă dovadă de încredere de care se bucură specialiștii români, care au un cuvânt important de spus în stabilirea liniilor directoare ale sectorului telecomunicațiilor la nivel mondial”, a declarat președintele ANCOM, Vlad Stoica.

Federația Rusă, marele perdant

România a participat la alegeri în cadrul Regiunii C (Europa de Est și Asia de Nord), unde 7 țări au candidat pentru 5 locuri.

Cele 5 state mandatate în cadrul Consiliului pentru următorii 4 ani:

  • România – 160 de voturi
  • Azerbaidjan – 154 de voturi
  • Polonia – 138 de voturi
  • Bulgaria – 137 de voturi
  • Republica Cehă – 134 de voturi

Candidaturi respinse:

  • Federația Rusă – 73 de voturi
  • Belarus – 44 de voturi

Rezultatele alegerilor desfășurate în cadrul Conferinței Plenipotențiarilor ITU de la București sunt disponibile aici.

  • Mai multe surse guvernamentale și din ITU au declarat luni pentru HotNews.ro că este o premieră faptul că Rusia nu a mai fost aleasă în Consiliul Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor.

Acum 4 ani, spre exemplu, când a avut loc Conferința Plenipotențiarilor ITU din Dubai, Federația Rusă s-a clasat pe locul 2, cu 136 de voturi, în Consiliul ITU. Primul loc a fost adjudecat de România cu 137 de voturi din voturile a 179 de state membre ITU care au participat la acel eveniment.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro