Boko Haram, teroristii pe care nu-i baga nimeni in seama?
Multi s-au revoltat ca nimeni nu baga in seama atacurile Boko Haram din Nigeria si ca presa europeana a dat mai multa importanta atacurilor din Franta decat unor actiuni care afecteaza de mii de ori mai multi oameni. Indignarea e normala, dar trebuie spus ca lipsa de interes pentru Boko Haram e ceva care ii afecteaza si pe nigeriani, nu doar pe europeni. Zilele acestea a fost un nou atac contra unui oras cu o populatie de 100.000 si nimanui nu pare sa-i mai pese.
Cum e sa traiesti intr-o tara in razboi? Am citit de multe ori incredula relatari despre petrecerile care sa dadeau in timpul Primului Razboi Mondial in timp ce oameni mureau pe front. Oricat de insensibil ai fi, nu poti sa fii atat de deconectat de realitate incat sa nu fii deprimat de ororile razboiului. Asta pana cand am ajuns in Nigeria. La radio anunturile despre masacre sunt urmate de cantece despre cum tinerii bogati din Lagos isi cheltuiesc banii in club cu fetele. Stiri scurte despre atacuri sinucigase sunt expediate cu comentariul „ce trist”. Cum poti sa ignori un razboi care are loc de ani de zile in tara ta?
Un top al tarilor periculoase in prezent clasa Nigeria ca a doua tara dupa numarul de atacuri teroriste (dupa Irak). Boko Haram ucide mai multi oameni decat talibanii din Afganistan. In fiecare saptamana mor sute de oameni iar presa raporteaza cam un atac la doua – trei zile. Armata e depasita de situatie si reuseste doar actiuni sporadice in care recucereste sate distruse de Boko Haram (BH). In ultima luna BH a atacat in special baze militare din care a luat numeroase arme. Oamenii normali care vorbesc despre BH nici nu folosesc numele, e parca s-ar referi la diavol si doar invocarea sa le-ar putea aduce ghinion.
Si cu toate acestea, impresia e ca o parte din populatie, in special din sud, nu e foarte afectata de razboiul care are loc la cateva sute de kilometri de ei. Mie unii imi par cam la fel de alarmati precum sunt romanii de razboiul din Ucraina. Intr-un studiu la care lucrez am intrebat cercetatori locali care sunt principalele promisiuni electorale in zonele lor. Aproape niciunul dintre cercetatorii din statele din sud nu a numit securitatea ca o prioritate pentru localnici (spre deosebire de statele din nord, unde securitatea e prioritatea absoluta). De ce?