Bosnia-Hertegovina: Negocierile dintre sarbi, musulmani si croati au esuat. Expertii avertizeaza asupra stabilitatii din regiune
Liderii celor trei comunitati etnice din Bosnia nu au reusit sa ajunga la un acord in cadrul intalnirii mediate marti si miercuri, la Sarajevo, de Statele Unite si de Uniunea Europeana. Expertii si diplomatii se tem ca, in lipsa unui acord, continuarea tensiunilor dintre grupurile etnice care s-au luptat in razboiul din anii ’90 ar putea sa puna in pericol stabilitatea intregii regiuni, relateaza Reuters.
Cele trei mari grupuri etnice din Bosnia au viziuni diferite asupra viitorului tarii: sarbii isi doresc mai multa autonomie locala, in timp ce musulmanii si croatii vor un guvern central puternic.
„Nu exista un numitor comun care sa uneasca factiunile politice din Bosnia-Hertegovina”, a explicat un diplomat.
„Discutiile au esuat pentru moment”, a declarat Sulejman Tihic, seful celui mai mare partid musulman, SDA, si singurul dintre cei trei lideri dispus sa accepte reformele propuse de Vest.
„Nu s-a ajuns la nicio intelegere”, a spus liderul sarbilor bosniaci Milorad Dodik, care a respins reformele propuse, caracterizandu-le drept „neconstitutionale” si generatoare de „schimbari dramatice” pentru sarbi.
„Nu am reusit sa cadem de acord asupra niciunui subiect. A fost doar o incercare de a face ceva. Sper sa nu mai vin aici niciodata”, a adaugat el.
Negociatorii occidentali, optimisti, sunt contrazisi de analisti
Negociatorii occidentali au incercat sa minimalizeze diferendele inregistrate in timpul negocierilor de la Sarajevo, afirmand ca liderii celor trei minoritati au pledat pentru continuarea discutiilor, scopul declarat fiind apropierea Bosniei-Hertegovina de integrarea euro-atlantica.
„Am inregistrat progrese semnificative in depasirea obstacolelor”, a afirmat Carl Bildt, ministrul de externe al Suediei, tara care asigura presedintia UE. „Desi am pornit de pe pozitii foarte diferite, ne aflam acum in punctul in care exsita o recunoastere comuna a ceea ce trebuie facut – este un pas inainte semnificativ”.
„Chiar daca anumite progrese au fost inregistrate, este necesara continuarea discutiilor (…) si unele dintre parti trebuie sa faca dovada de mai multa determinare si flexibilitate”, au spus negociatorii occidentali, Carl Bildt si subsecretarul american de stat Jim Steinberg, intr-un comunicat comun de presa.
‘Un fiasco’
Unii analisti spun insa ca diplomatii incearca sa ascunda esecul negocierilor derulate pe parcursul a doua zile.
„Este un fiasco atat al Bosniei-Hertegovina, cat si al comunitatii internationale, care are iluzia ca liderii acestei tari sunt suficient de maturi si de democrati pentru a ajunge la un compromis”, afirma Tanja Topic, care conduce filiala fundatiei Friedrich Ebert Stiftung din Bosnia.
Alti analisti si-au exprimat chiar ingrijorarea ca discutiile de la baza Butmir, de langa aeroportul din Sarajevo, nu au facut decat sa adanceasca tensiunile.
„Cred ca negocierile nu au fost pregatite bine”, declara Christian Schwarz-Schilling, fost trimis special in Bosnia, care nu a fost invitat la aceste discutii. „Intotdeauna se intampla la fel: daca o conferinta este prost pregatita, dupa incheierea acesteia situatia este mai rea decat la inceput”.
Integrarea euro-atlantica, blocata de impasul politic si de institutiile slabe
Liderii politici ai comunitatilor sarba, croata si bosniaca au discutat despre o reformare a constitutiei, propusa de Bruxelles si de Washington.
Aceste reforme, inacceptabile pentru reprezentantii celor trei comunitati, isi propun sa faca institutiile centrale ale tarii mai functionale si sa puna astfel punct impasului politic ce blocheaza apropierea Bosniei de UE.
Acordul de pace de la Dayton (Statele Unite) care a pus capat razboiului etnic din Bosnia (1992-95), soldat cu 100.000 de morti, a consacrat impartirea tarii in doua entitati, sarba si croato-musulmana, unificate de institutii centrale foarte slabe din punct de vedere decizional.
Urmatoarea runda de negocieri ar putea avea loc in data de 18 noiembrie.