Sari direct la conținut

British Museum: Spre disperarea grecilor, britanicii au luat crema de la Parthenon

HotNews.ro

Trei incaperi mari, pline de statui grecesti incomplete – British Museum a luat tot ce se putea lua de la Parthenon din Atena, desi ei spun ca frescele si statuile care au ramas dupa explozia templului de prin 1687 – cand sub ocupatia venetiana cladirea devenise un depozit de munitie – sunt impartite intre muzeul britanic, cel din Atena, Luvru si Muzeul Vaticanului, scrie Anne Marie Blajan pe blogul sau.

Statuile Nereidelor autentice sunt tot la British Museum, in cealalta parte a salii in care se afla templul reconstruit.

Parthenonul a fost construit acum mai bine de 2500 de ani si este templul inchinat zeitei Atena. Potrivit prezentarii de la British Museum, in repetate randuri templul a suferit modificari, iar statuile si sculpturile, frescele au fost distruse de-a lungul secolelor. Cel mai mult au avut de suferit dupa explozia de la mijlocul secolului al XVII-lea, de cand Parthenonul este o ruina.

Arheologii spun ca sculpturile care au ramas nu au putut fi repuse pe structura templului, iar pana prin 1800 numai jumatate din toate frescele care impodobeau templul s-au mai pastrat.

Asa ca, ce si-au spus britanicii? De ce sa nu ajute la pastrarea celorlalte? Ambasadorul britanic pe langa Imperiul Otoman, lord Elgin, a primit permisiunea de la acesta – Grecia se afla sub stapanire otomana – sa ia jumatate din frescele ramase de pe ruinele prabusite si de pe zidurile templului.

Englezii spun ca faptul ca aceste fresce si statui au ajuns sa fie expuse la Londra a resuscitat interesul oamenilor pentru cultura Greciei antice. Sculpturile sunt expuse in British Museum din 1817. Cred ca este foarte important sa mentionez faptul ca intrarea in muzeu este absolut gratuita.

Prin urmare, nu e de mirare ca englezii isi argmenteaza pozitia – ca statuile trebuie sa fie expuse aici – cu faptul ca fiind intrarea libera, peste 5 milioane de vizitatori le vad anual.

Grecii sunt de alta parere si, dupa ce au adunat frescele care au mai ramas pe ruine si le-au expus in noul Muzeu Acropolis, ei vor sa isi recupereze mostenirea culturala. De pe la inceputul anilor ’80, guvernele de la Atena au protestat impotriva situatiei ca British Museum sa detina aceste fresce si sculpturi si au contestat dreptul de proprietate al muzeului britanic asupra lor.

Englezii spun insa ca acesta nu poate fi contestat si ca frescele si sculpturile de pe Parthenon sunt impartite in mod egal intre Atena si Londra, iar exponate se mai gasesc si la Lucru, muzeul Vaticanului, in muzeul national din Copenhaga, la Viena, Wurtzburg si Munchen. Prin faptul ca Londra are atatea exponate ca si Atena se creeaza premisele ca publicul sa afle povestea Greciei antice, istorii complementare, si sa se afirme in plan mondial mostenirea greceasca.

Frumos, nu? Numai ca tot nu poti sa nu ramai cu impresia ca parca exponatelor acestora le-ar sta bine cat mai aproape de locul de unde au fost luate. Vorbeam cu prietena mea, alaturi de care am vizita muzeul, si ii spuneam ca asa se intampla de obicei; cel mai puternic, puterea imperialista, printre comorile pe care le duce in capitala din colonii sau din strainatate si mostenirile culturale ale altor tari. Este nedrept, dar este ceea ce se intampla.

Citeste, comenteaza si vezi cateva fotografii peblogul Menaru.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro