Sari direct la conținut

Buget 2019 / Deși Finanțele nu mai vor să se mai împrumute de la bănci, în strategia care însoțește bugetul se spune opusul

HotNews.ro
Ministerul Finantelor, Foto: Facebook/ Ministerul Finantelor Publice
Ministerul Finantelor, Foto: Facebook/ Ministerul Finantelor Publice

În anul 2019, similar anului 2018, în vederea îndeplinirii obiectivului de dezvoltare a pietei titlurilor de stat, finanţarea deficitului bugetului de stat şi refinanţarea datoriei publice guvernamentale se va realiza în principal din surse interne și în completare din surse externe, se arată în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2019-2021. Mai mult, ar putea apela la bănci pentru emisiunile de titluri de stat pentru populație din cadrul Tezaur.

Vezi documentul aici

„MFP va continua să mențină o abordare flexibilă în realizarea procesului de finanțare, urmărind asigurarea caracterului predictibil și transparent al ofertei de titluri de stat, tocmai pentru a putea reacționa prompt și adecvat la potențialele modificări în tendințele pieței și comportamentului investitorilor”, se arată în document.

Strategia de finanţare din surse interne are în vedere, în principal, emisiuni de titluri de stat denominate în lei, calibrate la cererea existenta în piaţă.

Pentru a reduce costurile de finanţare şi pentru a promova o mai bună funcţionare a pieţei secundare, MFP intenţionează să continue politica de construire a unor serii de obligaţiuni de stat de tip benchmark lichide de-a lungul întregii curbe de randament, concomitent cu o politică transparentă de emitere a titlurilor de stat, urmărind atingerea unor volume pe emisiune în valoare echivalentă de aproximativ 2,5 miliarde euro, cu informarea în prealabil a pieţei în ceea ce priveşte volumele, frecvenţa lansării/redeschiderii anumitor categorii de maturităţi.

„MFP poate redeschide periodic emisiunile de titluri de stat denominate în euro pe piața internă în contextul unei cereri importante pentru astfel de instrumente venită din partea investitorilor locali în lipsa unor instrumente alternative, coroborate cu posibile decizii ale BNR de modificare a rezervelor minime obligatorii în valuta, fiind astfel create premisele unui raport maturitate/cost avantajos pentru aceste instrumente de datorie publică”, menționează sursa citată.

De asemenea,spune documentul, în funcție de finalizarea cadrului procedural şi operaţional privind operațiunile pe piața secundară la nivelul BNR, se are în vedere utilizarea operaţiunilor de tipul răscumpărărilor anticipate sau preschimbărilor de titluri de stat, în scopul facilitării procesului de refinanţare a seriilor cu volume acumulate mari, care devin scadente, și accelerării procesului de creare a unor serii de titluri de stat de tip benchmark lichide.

În scopul creşterii accesibilităţii persoanelor fizice la cumpărarea titlurilor de stat se are în vedere continuarea emisiunilor de titluri de stat pentru populație prin Programul Tezaur, în limita unui plafon anual, atât prin unitățile operative ale Trezoreriei Statului, cât și prin oficiile poștale ale Companiei Naționale Poșta Română și instituțiile de credit, precum și flexibilizarea acestuia prin introducerea posibilității de răscumpărare anticipată și a transferului de proprietate între persoanele fizice.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat marţi că a dat dispoziţie ca MFP să nu se împrumute în piaţă, el subliniind că are toate sumele necesare în trezorerie pentru finanţare pe minimum şase luni, potrivit Agerpres. Asta după ce nici luni nu a reușit să se împrumute de pe piața internă. HotNews.ro a scris luni că una dintre soluții ar putea fi apelarea la buffer. Se pare că asta e decizia luată acum. Probabil urmează ieșirea pe piețele externe.

Trebuie remarcat faptul că buffer-ul ar fi trebuit păstrat pentru situații de criză.

Vezi mai multe aici:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro