Bugetul European 2014 – 2020: Franta cere alocarea a "cateva miliarde" in plus pentru Politica Agricola si renuntarea la rabaturile Marii Britanii, Germaniei, Olandei si Suediei
Anvelopa pentru Politica Agricola Comuna (PAC) in proiectul bugetului european 2014-2020 este insuficienta si Franta cere o reajustare de „cateva miliarde”, potrivit ministrului francez al Afacerilor Europene, citat de AFP.
„Nu avem nevoie sa efectuam taieri suplimentare, ci o reajustare intre politici”, a declarat Bernard Cazeneuve, intr-o conferinta de presa in marja sesiunii plenare a Parlamentului European.
Cazeneuve a refuzat sa faca vreo estimare a cererilor franceze. „Stiu de cat avem nevoie, dar nu o sa va arat toate cartile”, a raspuns el, la intrebarile presei. „Avem nevoie de un anumit numar de miliarde”, a adaugat el.
Aceste sume ar putea fi luate de la fondurile alocate in propunerea actuala pentru programele de transport, energie si telecomunicatii, a caror „anvelopa a crescut cu 47% in raport cu perioada 2007-2013”, a comentat ministrul.
Franta cere de asemenea si anularea rabaturilor acordate Marii Britanii, Germaniei, Olandei si Suediei, a reamintit el.
Propunerea de buget avansata de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a redus cu 75 de miliarde cererile Comisiei Europene pentru perioada 2014-2020, dintre care 25,5 miliarde de la PAC (13,2 din ajutoare directe si interventii pe piata; 8,3 miliarde din dezvoltarea rurala).
O propunere de compromis realoca 8 miliarde pentru PAC, dar ea a fost considerata insuficienta de catre Paris.
Liderii europeni au esuat in noiembrie in incercarea de a ajunge la un buget, si un nou summit a fost programat anul viitor pentru a incerca un nou acord. Acest summit ar urma sa aiba loc in 7 – 8 februarie, au precizat mai multi inalti responsabili europeni.
Mai multe tari, printre care Germania si Marea Britanie, au considerat insuficiente taierile propuse de Van Rompuy, cerand renuntarea la inca 30 de miliarde.
Parlamentul European refuza orice noua taiere fata de ultima propunere a lui Van Rompuy si reaminteste ca dispune de un drept de veto in cazul unui „acord nepotrivit”.