Sari direct la conținut

Bugetul european 2014-2020: Premierul Spaniei considera propunerea lui Van Rompuy drept "inacceptabila"

HotNews.ro

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a catalogat sambata drept „inacceptabila” propunerea de reducere cu 75 miliarde euro a bugetului european inaintata de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, potrivit AFP.

„Pentru guvern, primul document prezentat de presedintele CE Jose Manuel Barroso ne pare un document bun. Al doilea, prezentat de domnul Van Rompuy, ne pare pur si simplu inacceptabil”, a afirmat Rajoy. „Acest buget nu place guvernului spaniol si am facut acest lucru cunoscut institutiilor europene si speram ca va exista si o alta propunere care sa fie mai rezonabila si care sa fie impartasita si de Spania”.

Rajoy a criticat in special reducerea ajutoarelor pentru agricultura, politica de coeziune sau regionala.

Potrivit unei surse europene, Spania ar putea pierde aproape 20 de miliarde de euro in urmatorul buget, cu o scadere de 30% pentru regiuni si si 17% pentru agricultura.

Si premierul roman Victor Ponta a catalogat propunerea drept „inacceptabila”, indemnandu-l pe presedintele Basescu „sa nu cedeze” la consiliul european de la Bruxelles. Declaratia lui Ponta referitoare la un posibil „veto” din partea Romaniei la Bruxelles a fost vineri ironizata de Traian Basescu si sprijinita de ministrul de externe, Titus Corlatean, printr-un comunicat publicat sambata.

  • Ce inseamna propunerea lui Van Rompuy

Herman van Rompuy, a propus miercuri reducerea cu 75 de miliarde de euro a cererii de 1.033 miliarde in credite reclamata de Comisia Europeana pentru bugetul UE 2014-2020, intr-un proiect obtinut de AFP.

Herman van Rompuy vrea sa reduca cu 29,5 miliarde creditele de plata pentru politica de coeziune si cu 25,5 miliarde ajutoarele pentru PAC. Franta a reactionat imediat si a precizat ca nu accepta diminuarea creditelor pentru Politica Agricola Comuna (PAC), potrivit ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve.

„Nu accepta propunerile facute privind diminuarea cu 25 de miliarde de euro a PAC”, a declarat ministrul, care a subliniat ca PAC trebuie considerata „o politica de crestere”.

Aceste politici reprezinta cele mai mari cheltuieli din bugetul european.

„Loveste mult in coeziune si in PAC, mai putin in politicile pentru cercetare si inovare, competitivitate si cheltuieli administrative”, a explicat pentru AFP o sursa apropiata dosarului.

Reducerile afecteaza si ajutoarele pentru cei mai defavorizati cetateni ai UE. Comisia propunea alocarea a 2,5 miliarde in urmatorii sapte ani dar Herman van Rompuy reduce bugetul cu 400 de milioane.

Potrivit RFI, politica de coeziune (cu o finantare propusa initial de 339 de miliarde pentru sapte ani si 16 tari) se vede redusa la 309 miliarde, in urma ultimelor discutii de culise.

Acest lucru este greu de incasat pentru toate tarile est-europene, mari beneficiare ale acestei politici. Ele militau pentru ca cele 339 de miliarde si asa insuficiente sa ramana neatinse.

In plus, se spune ca tarile care nu au avut o absorbtie de 60% intre 2007 si 2011, comparata cu media comunitara nu vor avea o crestere de fonduri mai mare de 15% fata de perioada actuala. Romania a avut in acea perioada o absorbtie de sub 10%.

Valoarea reducerilor propuse este apropiata de cererile Germaniei si Frantei, doi dintre marii contributori neti. Ea este in schimb inferioara solicitarilor formulate de britanici si de suedezi, care cereau economii de ordinul a 150 pana la 200 de miliarde din proiectul Comisiei Europene.

In incercarea de a impaca pe toata lumea pentru summitul european extraordinar din 22 si 23 noiembrie, Herman van Rompuy preconizeaza mentinerea rabatului acordat in fiecare an Marii Britanii. Cecul a fost de 3,6 miliarde de euro in 2011 si este finantat de toti partenerii europeni ai britanicilor, dar cei mai importanti contributori sunt Franta si Italia.

Herman van Rompuy a transmis aceasta propunere statelor membre in noaptea de marti spre miercuri, oferindu-le o saptamana pentru a se pronunta asupra ei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro