Sari direct la conținut

Bulgaria: Personalul centralei nucleare Kozlodui, evacuat partial dupa o crestere a nivelului radiatiilor

HotNews.ro
Centrala nucleara de la Kozlodui, Bulgaria, Foto: Agerpres
Centrala nucleara de la Kozlodui, Bulgaria, Foto: Agerpres

Personalul reactorului 5 al centralei nucleare Kozlodui din Bulgaria a fost evacuat, marti, dupa ce a fost detectata o crestere a nivelului radiatiilor gazelor rare. Evacuarea a avut loc in jurul orei 10:45 marti si a fost revocata inainte de orele 18, atunci cand situatia s-a normalizat, a anuntat managementul centralei. Incidentul nu a cauzat nicio pagauba, relateaza Novinite.

Incidentul s-a produs dupa repunerea in functiune a reactorului 5, care a fost inchis pentru reparatii anuale pe 24 aprilie, unde s-a inregistrat un nivel crescut de radiatii, din cauza unei concentratii crescute de izotopi xenon (Xe-133). Radiatiile gamma din zona ermetica a reactorului au depasit cu 10% limita admisa.

Toti angajatii centralei care se aflau in zona au fost testati, rezultatele indicand ca niciunul dintre ei nu a fost expus la radiatii peste limita normala. Sectiunile din afara zonei ermetice au fost de asemenea, monitorizate insa nu a fost inregistrata nicio crestere semnificativa a nivelului de radiatii, evaluat in urma incidentului la 0 pe scara INES.

In prezent, centrala Kozlodui dispune de reactoarele 5 si 6 de 1000 mw, dupa ce guvernul bulgar a decis inchiderea a patru reactoare cu o putere de 440 mw fiecare la solicitarea UE, in cadrul negocierilor de aderare la UE.

Incidentul de la centrala nucleara Kozlodui vine dupa ce Wikileaks a dezvaluit o telegrama a Ambasadei americane la Sofia, care sustine ca sefii centralei nuclare au fost amenintati ca vor fi concediati daca nu pastreaza tacerea in privinta unui incident care a avut loc la data de 1 martie 2006.

Sistemele de protectie ale reactorului numarului 5 de la centrala nucleara de la Kozlodui, folosite pentru inchiderea centralei in caz de urgenta, au fost inoperabile in urma unei pene electrice survenite la 1 martie. Desi Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a catalogat incidentul ca fiind relativ minor, guvernul bulgar nu a dat detalii legate de cauza incidentului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro