Bunuri ale Rafinariei Darmanesti au fost scoase la vanzare
La inceputul acestei saptamani, judecatorii bacauani au aprobat vanzarea primelor bunuri ale Rafinariei Darmanesti. Aproband vanzarea unor „bunuri periferice“, asa cum au fost denumite de administratorul judiciar in cererea sa, judecatorii au declansat o operatiune cu un impact emotional destul de mare nu numai printre locuitorii comunei-oras, ci si printre bacauanii din tot judetul.
O societate menita sa figureze ca simbol pe stema judetului a inceput sa fie vanduta bucata cu bucata, fara sa fi gasit cineva vreun vinovat pana acum.
In ceea ce-l priveste pe administratorul judiciar, avocatul Alexandru Tabarcea, se poate spune ca, prin inceperea vanzarii bunurilor rafinariei, are de unde sa faca rost de bani pentru plata primei transe a salariilor compensatorii catre fostii salariati.
Insa acest lucru nu inseamna ca Tabarcea poate sta linistit in ceea ce priveste relatia lui cu fostii angajati ai lui Corneliu Iacobov, cel care a „pastorit“ societatea darmanesteana. El trebuie sa faca platile compensatorii pe 15 iulie, timp insuficient pentru administratorul judiciar pentru a vinde si incasa banii pe bunurile scoase la vanzare.
«Nu pot opri oamenii sa-si ceara drepturile»
In plus, lichidatorul trebuie sa-si puna problema ce se va intampla in conditiile in care nu va reusi sa vanda bunurile pe care le scoate la vanzare.
Lucru deloc imposibil, daca tinem cont de faptul ca eventualii cumparatori vor vrea sa achizitioneze cat mai ieftin si nu este exclus sa astepte organizarea unei a doua licitatii, cand pretul de pornire al licitatiei pentru bunurile scoase la vanzare va fi mai mic. „Domnul Tabarcea mi-a cerut un ragaz de doua saptamani, adica sa-l amanam pana pe 1 august, ca sa aiba timp sa vanda.
Mi-a explicat ca trebuie urmati niste pasi anume la un anumit interval. Eu aproape ca l-am inteles, dar nu stiu cat il vor intelege oamenii care au fost executati de banca pentru ca nu si-au putut plati ratele la imprumuturile pe care le-au luat pe timpul cat lucrau.
Mai ales ca a avut la dispozitie patru luni pentru a face rost de bani, in conditiile in care ii aminteam de acest lucru la fiecare termen al procesului. Eu nu pot opri oamenii sa isi ceara drepturile“, a declarat Constantin Ardeleanu, fostul lider de sindicat de la Rafinaria Darmanesti.
In cursul saptamanii trecute, lichidatorul Alexandru Tabarcea a solicitat judecatorilor sindici sa aprobe vanzarea unor „bunuri periferice“, printre care fostul club al rafinariei, dispensarul, parcul de masini, tehnica de calcul, mobilierul, stadionul, doua hectare de teren, blocul de nefamilisti si o gradinita.
Aceste bunuri au fost evaluate la 30 miliarde de lei, suma mai mult decat suficienta pentru a acoperi plata primei transe a salariilor compensatorii si a cheltuielilor curente din luna martie si pana in prezent.
Potrivit estimarilor, platile curente la energie, salariile personalului de intretinere si celelalte cheltuieli administrative se ridica la aproximativ 600 milioane de lei, iar prima transa a salariilor compensatorii, la 3,5 miliarde de lei.