Bursele anticipeaza un razboi in Siria. Ce se cumpara si ce se vinde
Prima zi a „escapadei” militare din Siria a zguduit bursele din intreaga lume si arata clar cum investitorii si fondurile isi protejeaza capitalul. Comportamentul anumitor active cheie in ultimele 2 luni anticipau pericolul, iar reactia pietelor dupa prima zi neoficiala de razboi indica un grad ridicat de risc, se arata intr-o analiza Admiral Markets.
Piata valutara
Castigatorul detasat al zilei este yen-ul japonez, urmat de francul elvetian si dolarul american. In mod traditional, acestea sunt valute de refugiu si aprecierea lor indica instabilitate politica, panica globala si criza de lichiditate.
La polul opus, valutele cu dobanzi mari si cele emergente au fost vandute masiv. Acest flux de capital nu este favorabil Romaniei si in cazul in care conflictul se va amplifica, leul risca deprecieri importante fata de euro, franc si dolar, considera analistii de la Admiral Markets, o companie de brokeraj specializata in piata valutara.
Pietele de actiuni si obligatiuni
Bursele de actiuni din intreaga lume au inregistrat scaderi de 2-3 procente, in timp ce obligatiunile de stat, in special cele din Germania, Anglia si SUA au crescut cu aproximativ 4%. Acest comportament arata ca investitorii cauta active garantate de marile puteri.
Actiunile defensive, de refugiu, au explodat in ultimele doua luni la fel ca in 2001, cand au vazut razboi la orizont si au anticipat cu acuratete operatiunea din Afghanistan. De data aceasta, Siria poate fi catalizatorul unei noi escapade militare si tinand cont de problemele pe care americanii le au cu politica monetara si piata muncii, ar putea fi scuza perfecta pentru a lansa un atac militar ce ar stimula economia, apreciaza specialistii din piata valutara.
Piata marfurilor si a metalelor
Un conflict in Siria risca sa destabilizeze intreaga regiune araba, cu efecte dezastruoase asupra barilului de petrol. In cazul in care o tara producatoare de petrol ar fi antrenata in conflict si liniile maritime ar fi blocate, pretul ar creste spectaculos. Petrolul a atins maximul ultimilor 2 ani, ajungand la 112 USD/baril, dupa un avans de 6 USD in ultimele 2 zile. In aceste conditii, aurul negru ar putea testa maximele din 2008, cand cotatia a crescut spectaculos spre 150 USD, spun analistii de la Admiral Markets.
Metalele pretioase profita de panica globala si slabiciunile din piata bondurilor si a valutelor, fiind vazute in aceste conditii ca un refugiu suprem. Uncia de aur a revenit la 1400 USD, iar argintul la 25 USD, dupa un avans de aproximativ 20% in ultimele saptamani, anticipand problemele si pericolul.
Bursa este un barometru extrem de precis, ce reflecta asteptari economice, sociale si politice. Aceasta masoara probabilitatea unor conflicte militare in viitorul apropiat si indica un razboi la orizont.