Sari direct la conținut

Bursele asiatice nu reusesc sa se redreseze, dupa prabusirea din prima sedinta de tranzactionare a anului

HotNews.ro
Bursa din Shanghai, Foto: Flickr / Aaron Goodman
Bursa din Shanghai, Foto: Flickr / Aaron Goodman

Pietele financiare din marile capitale ale Asiei au inchis din nou pe rosu, dupa prabusirea inregistrata in urma cu o zi pe pietele din Shanghai si Shenzen, in ciuda unei tentative de revenire la inceputul sedintei, scrie Le Figaro.

Foarte urmarit de investitori, indicele Bursei din Shanghai a terminat in scadere cu 0,26 % iar cel al bursei din Shenzhen cu -1,86 %, in piete foarte volatile. Cu o zi in urma, bursele chinezesti cazusera cu 7 %, determinand inchiderea anticipata a sedintei.

Indicele Nikkei al bursei din Tokyo a inchis in scadere cu 0,42%, intr-o sedinta care a evoluat in dinti de fierastrau, dupa o cadere de peste 3% luni. Bursa din Hong Kong a inchis si ea in scadere cu 0,65%.

In cursul diminetii, investitorii au fost linistiti pentru scurt timp de anuntul bancii centrale a Cinei privind o injectie de 130 de miliarde de yuani (circa 18,5 miliarde euro) in sistemul bancar. Investitorii au fost de asemenea incurajati de evolutia buna a yuanului.

In schimb, declaratiile comisiei de reglementare a burselor nu au oferit prea multe asigurari. Comisia si-a aparat din nou mecanismul de stopare a tranzactiilor pe pietele din Shanghai si Shenzhen. Autoritatile chineze sustin ca acest mecanism de „scurtcircuit” a evitat o miscare de panica mai puternica.

Achizitia de actiuni de catre fondurile publice, o masura la care Beijingul recurge pe scara larga de la crahul din vara trecuta, nu a putut inversa tendinta de scadere a burselor chinezesti.

Mentinerea probabila pentru cateva zile a interdictiei marilor actionari – care detin mai mult de 5% din actiunile unei companii – sa isi vanda titlurile nu a asigurat investitorii din ce in ce mai febrili. Masura, care ar fi trebuit sa fie eliminata in 8 ianuarie, a fost prelungita cu cateva zile, potrivit datelor Bloomberg.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro