Sari direct la conținut

Business Report: 290 milioane de euro, pret maxim de vanzare pentru Oltchim; Creditarea economiei, oglinda unui consum privat in agonie; Ce companii romanesti au interese in Ucraina; Peugeot pregateste un nou atac la Volkswagen

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Creditarea economiei, oglinda unui consum privat in agonie. Consumul privat este in suferinta. O realitate ilustrata si de declinul accentuat al creditarii, cu impact asupra perspectivelor de crestere economica, dar pe care autoritatile isi bazeaza cinic planurile de majorare a fiscalitatii, fara ingrijorari legate de inflatie Imprumuturile pentru sectorul privat se subtiaza in continuare, in conditiile in care usorul avans al celor in lei nu poate compensa prabusirea accentuata a creditarii in valuta. In luna octombrie, soldul creditului neguvernamental a scazut cu 0,9% fata de septembrie, la 221 miliarde de lei. In termeni reali (ajustat cu inflatia), declinul lunar a fost de 1,2%. Comparativ cu aceeasi data a anului trecut, scaderea nominala a fost de 3,9%, iar cea reala, de 5,7%. Reducerile succesive ale dobanzii de politica monetara operate de BNR, pana la un nou minim istoric, de 4%, au dat un impuls usor finantarilor in lei, care au avansat cu 0,2% in termeni reali in octombrie, pana la un sold de 86,1 miliarde de lei. Crestere insuficienta, insa, pentru a contrabalansa prabusirea creditarii in valuta: cu 1,8% in octombrie (exprimata in lei) si cu 7,4% cumulat in ultimele 12 luni, pana sub 135 miliarde de lei sold, scrieCapital.ro.

290 milioane de euro, pret maxim de vanzare pentru Oltchim. Creditorii Oltchim au aprobat, ieri, raportul de evaluare a activelor combinatului valcean si strategia de vanzare, care a intrat in insolventa de la finele lunii ianuarie. Potrivit unor surse apropiate situatiei, creditorii au avizat constituirea unui Oltchim 2 (societate tip special purpose vehicle), care va fi curatat de datorii. „Evaluarea indica un pret de vanzare al afacerii de circa 290 milioane euro si un pret de lichidare de circa 160-170 milioane de euro. Astfel, administratorii Oltchim nu pot cobori pretul de adjudecare sub valoarea de lichidare”, mai sustin sursele noastre, care afirma ca 31 ianuarie este data limita aprobata pentru depunerea ofertelor angajante. Acest Oltchim 2 va fi detinut integral de actualul Oltchim SA, iar din vanzarea noii societati se vor „indestula” toti creditorii combinatului, anuntaBursa.ro.

Ce companii romanesti au interese in Ucraina. Ucraina este o tara interesanta pentru mai multe companii romanesti, iar firmele petroliere par a fi cele mai interesate de tara care in aceste zile este teatrul confruntarilor de strada intre o mare parte a populatiei, nemultimita de conducerea tarii care a abandonat calea europanea in schimbul avantajelor economice pe care le presupune relatia cu Rusia. Petrom, cea mai mare companie romaneasca este interesata de resursele de hidrocarburi din zona platoului continental al Marii Negre aflat in zona comerciala ucraineana. In parteneriat cu Exxon (cu care Petrom cauta si in zona romaneasca a Marii Negre gaz )si Royal Dutch Shell, companiei romanesti i-a fost atribuit perimetrul Skifska. Este vorba despre un accord de impartire a productiei intre companiile petroliere si statul ucrainaean. Cotele nu au fost inca stabilite, informeazaEconomica.net.

JP Morgan Chase: Provocarile anului 2014 pentru Romania si celelalte tari din CE-4. Reducerea liniilor de finantare din partea bancilor occidentale va ramane o problema pentru pozitia financiara externa a economiilor emergente din Europa anul viitor, se arata intr-un raport al JP Morgan Chase. Tarile grupate sub indicativul CE-4 ( Cehia, Ungaria, Polonia si Romania – interesanta insasi prezenta tarii noastre in acest grup care utilizeaza regimul de flotare controlata a monedei nationale – n.r.) vor fi afectate in proportii variabile, intre 1,5% din PIB pentru Polonia si 8% din PIB pentru Ungaria. Romania se va plasa undeva spre mijlocul acestui interval, dupa Cehia ( -2,8% din PIB) cu iesiri de 4,1% din PIB, trecute la postul altele in contul financiar. De remarcat ca suma in cauza va depasi si va anula soldul pozitiv ajustat al balantei externe, compus din rezultatele inscrise in contul curent + contul de capital + investitiile straine directe nete, scrieCursdeguvernare.ro.

Inainte de a contesta gazele de sist e cazul sa stim ce sunt acestea si ce riscuri presupune exploatarea. Resursele conventionale de gaze naturale ale Romaniei ar acoperi consumul actual pe o perioada de 10-15 ani, cu o conditie: investitiile in vechile exploatari sa creasca, ceea ce inevitabil va duce la o majorare a pretului. Plecand de la acest adevar recunoscut in unanimitate, alternativa exploatarii gazelor neconventionale este in momentul de fata singura varianta pe care specialistii din industria gazelor o intrevad, astfel incat importurile sa poata fi mentinute in limite rezonabile, sau chiar eliminate. Cel mai recent Raport al Energy Information Agency (EIA) arata ca gazele neconventionale ar majora cu cu 47% rezervele potentiale de gaze naturale recuperabile la nivel mondial, ceea ce reprezinta 32% din rezervele totale de gaze naturale, anuntaEnergy-Center.ro.

Un pas spre independenta energetica: gazele din argilite. Potentialul gazelor naturale din argilite este semnificativ si poate reduce substantial factura Romaniei in aprovizionarea cu gaze din import „Din punctul de vedere al resurselor, Romania nu sta rau. Sta chiar foarte bine. Poate mai putin la gaze naturale. Dumnezeu a fost foarte darnic cu noi si avem tot ce ne trebuie: petrol, carbune, apa, Marea Neagra. La gaze e mai rau, depindem, in continuare, de Gazprom, pana vom scoate gaze din Marea Neagra si vom incepe exploatarea gazelor de sist”, spunea, recent, intr-o conferinta de presa, ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita. Cu doar cateva zile inainte, acelasi ministru anunta ca Romania va deveni, peste doar patru ani, exportator de gaze naturale, avand in vedere noile descoperiri din Marea Neagra. „Romania va deveni exportator de gaze din 2018. De asemenea, nu trebuie neglijate nici explorarile de gaze de sist. Avem suficiente cantitati de gaze naturale, dupa cum arata datele”, a spus Nita, informeazaCapital.ro.

Peugeot pregateste un nou atac la Volkswagen. In cel mai recent numar al publicatiei franceze Auto-Journal este publicat un amplu material referitor la strategia pe termen scurt si mediu a celor de la Peugeot. Mai exact, este vorba de proiectele secrete ale constrctorului francez, puse fata in fata cu cele ale principalului rival european, Volkswagen. Peugeot pregateste un atac in forta, printr-o ofensiva de noi modele care vor rivaliza cu principalele repere din gama Volkswagen. Noutatile acopera o perioada de 4 ani, incepand de anul viitor si pana in 2017. Printre cele mai intersante dueluri care se anunta inca de pe acum se numara cel al crossover-urilor de mici dimensiuni Peugeot HR1 si Volkswagen Taigun sau cel al SUV-urilor compacte Peugeot 3008 si a doua generatie VW Tiguan. Alte rivalitati asteptate cu mult interes de cei de la Auto-Journal sunt cele dintre Peugeot 608 (foto sus) si a doua generatie Volkswagen CC, respectiv dintre Peugeot RCZ si viitorul Volkswagen Scirocco, scrie24auto.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro