Sari direct la conținut

Business Report: Centura Capitalei la nivel de autostrada va fi gata abia in 2030; Economii de sute de milioane de euro in contul cardului de sanatate; Sub presiunea importurilor de alimente: Zootehnia se zbate sa ajunga la 1/3 din productia lui Ceausescu. Cum stau statele europene

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Centura Capitalei la nivel de autostrada va fi gata abia in 2030 Noua centura a Capitalei, la nivel de autostrada, va fi contruita in doua etape si va fi finalizata in intregime pana in anul 2030, a declarat, marti, secretarul de stat din Ministerul Transporturilor Marcel Bolos, intr-o conferinta pe teme de infrastructura, potrivit news.ro. In cursul diminetii, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a facut o referire la proiectul noii centuri, afirmand ca Romania a ajuns sa indeplineasca aproape toate conditiile nominale pentru a intra in zona euro, insa cu toate acestea nu are nici macar o centura rutiera la nivel de autostrada in jurul Capitalei, scrie Economica.net.

Economii de sute de milioane de euro in contul cardului de sanatate Introducerea cardului de sanatate a scos la lumina o serie de fraude din sistemul medical romanesc. Astfel, nu s-au mai decontat anul trecut consultatii, analize sau medicamente pentru aproape 1,5 milioane de romani care apareau in 2014 ca beneficiari de servicii medicale. Economia la bugetul de stat este de mai multe sute de milioane de euro. Conform datelor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, in 2015 au beneficiat de servicii medicale putin peste 10,1 milioane de persoane, in timp ce in 2014 numarul CNP-urilor unice pentru care s-au decontat consultatii, analize sau medicamente a fost de 11,6 milioane, informeaza Capital.

Sub presiunea importurilor de alimente: Zootehnia se zbate sa ajunga la 1/3 din productia lui Ceausescu. Cum stau statele europene Zootehnia a adus (si) in 2014 mai putin de o treime din productia realizata in agricultura, in pofida conditiilor mai putin prielnice pentru productia vegetala. Astfel, valoarea productiei animale, care a asigurat stabilitatea acestui sector economic in perioadele dificile ( vezi variatiile foarte mari ale productiei vegetale) a ramas cu aproape cinci procente sub nivelul din 2009. Dupa ce a stagnat in perioada 2010 – 2013 in termeni reali ( ajustat cu evolutia preturilor), zootehnia si-a mai revenit putin in 2014 dar a intampinat in 2015 noi probleme, integral pe Curs de Guvernare.

Analisti: Dolarul mai poate creste cu cel putin 10% anul acesta Moneda americana, dolarul, ar putea sa mai urce cu cel putin 10% in 2016, chiar daca banca centrala americana (Federal Reserve – Fed) va decide, saptamana aceasta, sa nu modifice dobanda cheie, conform analistilor si strategilor. Andrew Sheets de la „Morgan Stanley” afirma, conform Market Watch: „Ramanem pe o piata structurala in ascensiune pentru dolar, care mai poate creste cu 10-15%”. Totodata, strategii bancii americane de investitii „Goldman Sachs Group” Inc. anticipeaza ca dolarul se va aprecia cu 9% anul acesta, iar Fed va relua masurile de inasprire a politicii monetare in iunie, chiar daca Banca Centrala Europeana (BCE) si Banca Japoniei vor mentine dobanzile negative, anunta Bursa.ro.

Romanii, constiinciosi fata de Fisc: Gradul de conformare la declarare a atins 95% Gradul de conformare voluntara la declarare a ajuns la 95% la sfarsitul anului 2015, dupa o crestere de la 84%, in 2010, la 94%, in 2013, a declarat, marti, seful Directiei Generale Coordonare Inspectie Fiscala, Constantin Gioga, la evenimentul de lansare a Asociatiei Profesionistilor in Administrare Fiscala (APiAF). Acesta a afirmat ca de multe ori Inspectia Fiscala este acuzata ca actele de control au o calitate scazuta, insa, din peste 20.000 de decizii de impunere in 2015, aproximativ 530 de decizii au fost desfiintate de structura de specialitate din cadrul ANAF, anunta Capital.

O noua recesiune globala? Pretul petrolului a revenit sub 40 de dolari pe baril Pretul petrolului a revenit sub pragul de 40 de dolari pe baril si a scazut, marti, cu 2%, pe fondul temerilor investitorilor privind supraproductia de titei in raport cu evolutia modesta a cererii. Economistii Morgan Stanley, una dintre cele mai influente banci de investitii din lume, se arata convinsi ca avansul economiei globale nu va accelera in acest an si estimeaza o sansa de 25% sa fim loviti de o noua recesiune mondiala, scrie Economica.net.

Porsche deschide un centru de dezvoltare software in Cluj Compania Porsche Engineering Romania a anuntat ca deschide la Cluj-Napoca un centru de dezvoltare software in domeniul auto. Pana la finalul anului, 25 de oameni vor fi lucra in centrul gandit de germani. „Prin intermediul noii reprezentante din Cluj, activitatea de dezvoltare este concentrata in continuare in mod consecvent asupra autovehiculului viitorului. Clujul va contribui la sustinerea procesului de digitalizare a autovehiculului de catre firma noastra”, a declarat Malte Radmann, presedintele consiliului de administratie al Porsche Engineering, anunta Auto-Bild.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro