Business Report: De ce fug nemtii de imobiliarele romanesti; Ce castiga si ce pierde Romania in Zona euro; Cheltuielile companiilor cu angajatii au crescut cu 30% dupa 2009; Oltchim, devalizat prin sereleuri situate in paradisurile fiscale
FMI: Guvernele trebuie sa curete sistemele bancare. Guvernele nationale trebuie sa curete sistemele bancare si sa consolideze activitatile de supraveghere financiara, ca sa nu puna in pericol recenta redresare a pietelor globale ale actiunilor, conform afirmatiilor lui David Lipton, director general adjunct al Fondului Monetar International (FMI), citat de presa internationala. David Lipton precizeaza: „In conditiile in care economia mondiala are, inca, o evolutie slaba, refacerea viitoare a bilanturilor bancilor este necesara si aceasta ar putea presupune majorarea de capital in unele cazuri, respectiv inchiderea institutiilor in alte cazuri”. Pe de alta parte, oficialul FMI a facut apel la reducerea datoriei publice excesive si a celei private, de catre guvernele nationale. „Daca aceste provocari pe termen mediu nu vor fi rezolvate in mod corespunzator, atunci avansul recent al pietelor globale ale actiunilor s-ar putea dovedi nesustenabil”, a avertizat Lipton, adaugand ca increderea redusa in sistemul bancar si, la scara mai larga, in cel financiar s-ar putea transforma in teama, ceea ce ar putea genera un nou „sentiment de criza”, scrieBursa.ro.
De ce fug nemtii de imobiliarele romanesti. Experientele negative, mentalitatea balcanica si lipsa unor proprietati de calitate ii determina pe investitorii imobiliari germani sa se opreasca in Polonia, Cehia si Ungaria, in ciuda randamentelor superioare care se pot obtine in Romania. Chiar daca au plasat pana acum peste 850 mil. euro in proprietati romanesti, putinii investitori germani care si-au incercat norocul pe piata locala au avut parte numai de afaceri proaste. Aventura imobiliara a nemtilor de la Deutsche Gesellschaft fur Immobilienfonds (DEGI), fosta divizie de investitii imobiliare a grupului de asigurari Allianz, a inceput odata cu achizitia unui portofoliu imobiliar format din cladirile de birouri Millennium Business Center, Construdava si PGV Tower (fostul sediul Bancpost), pentru care au platit 110,5 mil. euro. Problemele au inceput in iunie 2009, cand turnul Millennium a fost mistuit de flacari intr-un incendiu care a lasat in urma sa pagube estimate neoficial la circa 15-20 mil. euro si un schelet care zgarie de aproape patru ani peisajul urban al Bucurestiului. A urmat achizitia Iris Shopping Center din Titan, pentru suma-record de 147 mil. euro, anuntaCapital.ro.
Ce strategie vor avea retailerii in 2013. Conform unui studiu al companiei de consultanta Deloitte, la nivel global, in acest an, succesul retailerilor se va baza pe oferirea unei experiente complete de cumparare, prin folosirea tehnologiei si o strategie flexibila. Unele dintre aceste tendinte se regasesc si in Romania. Marius Ghenea, presedintele FIT Distribution, spune pentru startups.ro ca, in Romania, in acest an, cele mai importante modificari de strategie sunt legate de pret si de tehnicile de creare a preturilor la retailer. „Este o competitie din ce in ce mai puternica, in plus, consumatorii au informatiile la dispozitie la un click distanta, asa incat singura strategie buna in prezent este oferirea unui pret corect, in combinatie cu o serie de promotii si oferte speciale sau discount-uri, care sa ofere valoare suplimentara consumatorilor si sa incurajeze loialitatea acestora”, explica Marius Ghenea, informeazaStartups.ro.
Cheltuielile companiilor cu angajatii au crescut cu 30% dupa 2009. In ciuda faptului ca taxele aferente salariilor (atat cele ale angajatilor, cat si cele ale angajatorilor) nu au crescut in ultimii ani, cheltuielile cu salarizarea s-au majorat din cauza maririi bazei de impozitare. Mai exact, prin impozitarea altor venituri decat cele din salariu si prin impozitarea colaboratorilor in acelasi cuantum ca si pentru angajatii permanenti, dupa cum reiese si din analiza realizata de R&M Audit Contabilitate. In 2008, dintr-un salariu brut de 1.361 lei, angajatul platea catre stat taxe si impozite de 361 lei, astfel incat salariul net ramas era de 1.000 lei; la randul sau, angajatorul achita catre stat taxe si impozite in valoare de 367 lei, ajungandu-se astfel la un total de taxe si impozite de 728 lei la salariul brut mentionat. Incepand cu anul 2009, pentru ca un angajat sa ramana cu acelasi venit net de 1.000 lei, acesta a trebuit sa achite taxe si impozite catre stat in valoare de 379 lei, iar cele platite de companie au urcat la randul lor la 386 lei, obtinand un total cumulat de 765 lei. Astfel, in 2009 s-a inregistrat o crestere cu circa 5% a taxelor si impozitelor salariale platite catre stat fata de anul 2008, scrieBusinessCover.ro.
Ce castiga si ce pierde Romania in Zona euro. Desi suntem, din punct de vedere tehnic, aproape pregatiti pentru adoptarea monedei unice, economia este prea putin performanta ca sa facem, deocamdata, pasul. Obiectivul e realizabil doar daca demonstram ca avem stabilitate a cursului de schimb si a preturilor, dar si a deficitelor. Trebuie totusi sa ne ferim de acest pas daca nu suntem competitivi. „In Zona euro nu mai exista avantajul cursului de schimb. In prezent, deprecierea leului fata de euro ajuta exportatorii sa fie competitivi. Deficitele scad. Fara acest mecanism, tari precum Grecia, de exemplu, au avut mari probleme”, a declarat pentru EVZ Radu Craciun, director de investitii la Eureko Pensii. In Grecia, trecerea la euro s-a facut printr-un curs excesiv de bun, ceea ce a daunat economiei. „Deodata bunurile de consum grecesti au devenit la fel de scumpe ca pe pietele externe. Salariile au crescut si ele. Populatia a preferat sa cumpere produse de calitate, din import. Pentru Zona euro trebuie asadar sa fim asadar competivi. Altfel cresc deficitele”, a spus acesta, anuntaEVZ.
Oltchim, devalizat prin sereleuri situate in paradisurile fiscale. Aproximativ 30 de sereleuri, inregistrate multe in paradisuri fiscale si detinute inclusiv de directori si apropiati ai companiei de stat, plus afacerile proaste facute cu alte firme, printre care si OMV Petrom, au adus Oltchim in moartea clinica in care se gaseste. Salvarea, crede administratorul judiciar, este separarea merelor bune de cele putrede si vanzarea primelor. Cauzele insolventei Oltchim sunt deciziile manageriale gresite, vanzarile in pierdere, tranzactiile companiei cu firme controlate de conducerea combinatului si remunerarea non-performantei, spun administratorii judiciari ai companiei din Ramnicu-Valcea. „Practic, Oltchim nu a mai apartinut actionarilor sai, ci traderilor, care erau controlati, direct sau indirect, de managementul combinatului”, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, avocatul Gheorghe Piperea, administrator judiciar al Oltchim, prezentand un raport privind cauzele care au generat insolventa. Piperea a adaugat ca „Oltchim este un bolnav in stare de coma sau chiar in moarte clinica”, iar situatia companiei este „foarte urata”, informeazaRomania Libera.
Scandalul facturilor restante ameninta sa blocheze activitatea primariilor. Anul acesta, primariile ar trebui sa scape de toate datoriile vechi si sa plateasca facturile noi in 30 de zile. In stil romanesc, heirupul administrativ pentru deblocarea platilor la termenele promise FMI ameninta sa genereze alte blocaje si sa lase, de fapt, nerezolvata problema arieratelor pentru viitor Furnizori care asteapta de luni de zile sa fie platiti de institutii ale statului, impreuna cu o pleiada de subcontractori si parteneri, isi freaca zilele acestea mainile. Primariile trebuie sa scape rapid de 85% din arierate, conform acordului cu FMI, si vor plati aproape toate facturile mai vechi de 90 de zile. Cine nu reuseste risca blocarea conturilor de catre Ministerul Finantelor si paralizarea activitatii. Peste 800 de milioane de lei ar urma sa acopere astfel plati restante pentru diverse bunuri si servicii contractate in trecut de primarii. In plus, o directiva europeana le obliga de anul acesta sa achite in 30 de zile facturi pentru contracte noi, in caz contrar platind automat penalitati din prima zi, scrieCapital.ro.
Motorina – principalul carburant in lume, pana in 2020. Gigantul american ExxonMobil, unul dintre liderii mondiali din domeniul petrolier, a dat recent publicitatii un studiu privind viitorul energiei, la nivel global. Printre concluzii se regaseste si cea conform careia motorina va deveni principalul carburant la nivel mondial, in domeniul transporturilor, pana in anul 2020. Principalele argumente pentru aceasta concluzie sunt tehnologia avansata a vehiculelor usoare diesel si extinderea transportului comercial. Avand in vedere ca studiul este publicat de un nume de referinta in domeniu, precum ExxonMobil, toata lumea este curioasa sa afle concluziile. Si intr-adevar, previziunile pentru urmatorii ani sunt interesante. De pilda, ExxonMobil este de parere ca motorina va genera 70% din cresterea cererii de combustibili din urmatoarele decenii, depasind benzina, anunta24auto.ro.