Sari direct la conținut

Business Report: Managerii pot fi trasi la raspundere pentru insolventa companiei; ANAF a blocat conturile CFR pentru noi datorii, de 600 milioane lei; 2013 este anul saracirii galopante a privatilor; Ce creste chiar si atunci cand scade? Economia Romaniei!

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

ANAF a blocat conturile CFR pentru noi datorii, de 600 milioane lei. Desi anul trecut datoriile CFR SA catre stat, in valoare de aproape 4 miliarde lei, au fost sterse, prin conversia lor in actiuni, in mai putin de un an, compania a reusit sa acumuleze noi restante la buget, de 610 milioane de lei, dupa cum a afirmat, ieri, intr-o conferinta de presa, Dimitris Sophocleous, managerul general al companiei de cale ferata. Domnia sa a precizat: „CFR inregistreaza lunar datorii la bugetul de stat de 40-45 de milioane de lei”, adaugand: „CFR are probleme financiare, la finalul lui 2012 avand arierate semnificative la stat si la furnizorii de energie electrica. Avem poprite aproape toate conturile bancare ale companiei de catre ANAF si de salariati, in cazul acestora din urma pentru drepturi salariale neachitate din 2008 si castigate in instanta”. Compania are arierate catre furnizorii de energie in valoare de 410 milioane de lei, avand restante si fata de alti furnizori, scrieBursa.ro.

Managerii pot fi trasi la raspundere pentru insolventa companiei. Tragerea la raspundere a membrilor conducerii unei companii care, prin faptele lor ilicite sau neglijenta lor, au cauzat starea de insolventa este un tip de sanctiune speciala Tragerea la raspundere a conducerii atesta faptul ca „terapia” legala pentru debitorul aflat in dificultate presupune, pe langa adoptarea unor masuri de resuscitare economica, si instituirea unei pedepse directionate catre persoanele responsabile. Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei este cea care prevede posibilitatea tragerii la raspundere a celor care, prin faptele lor, au cauzat starea de insolventa. Sfera persoanelor care pot fi trase la raspundere include atat membrii organelor de supraveghere si ai conducerii (administratori, directori, cenzori si auditori financiari), cat si orice alta persoana ce a cauzat starea de insolventa a societatii prin savarsirea faptelor prevazute de lege, exercitand functii de supraveghere sau conducere in cadrul societatii, anuntaCapital.ro.

2013 este anul saracirii galopante a privatilor. Evolutia salariilor din februarie, prezentata ieri de Institutul de Statistica, nu pare sa indice nimic surprinzator. In intreaga economie veniturile au crescut in februarie cu 5,5%, fata de februarie 2012. Cifrele arata bine doar pentru ca veniturile din mediul privat sunt prezentate laolalta cu cele din sectorul public, unde salariile au revenit la nivelul din 2010, spun analistii ING. Analizate in amanuntime, datele ascund insa o realitate ingrijoratoare. Potrivit unui calcul al acestora, salariile au scazut in mediul privat cu 3,3% si 3% in ianuarie si februarie fata de nivelul din urma cu un an, daca luam in calcul inflatia. Este cea mai proasta evolutie a acestor venituri din ultimii 10 ani, cu exceptia lunilor care au urmat cresterii TVA, conchid specialistii bancii, informeazaEVZ.

Transelectrica cere Guvernului o parte din certificatele verzi destinate energiilor regenerabile. Operatorul sistemului energetic national Transelectrica cere Guvernului sa I se acorde o parte din schema de sprijin prin certificate evrzi acordata producatorilor de energie din surse regenerabile, pentru a obtine astfel o parte din fondurile necesare dezvoltarii retelelor de transport al energiei. „Propunerea Transelectrica este ca o parte din certificatele verzi acordate productiei energiei din surse regenerabile sa fie directionata catre companie. Astfel, ar obtine o parte din cele 600 milioane de euro necesare intaririi retelei electrice”, potrivit unor surse din sistem, scrieAdevarul.

Ce creste chiar si atunci cand scade? Economia Romaniei! La a doua citire provizorie operata de INS, PIB-ul Romaniei din 2012 arata subtiat cu 33 milioane lei. Asta nu l-a impiedicat insa sa fie in crestere 0,7% fata de anul anterior, desi la prima citire din martie avansul economiei era de numai 0,3%. Explicatia? S-a schimbat baza de raportare: indicii valorici, de volum si pret, nu se mai raporteaza la anul 2005, ci la 2010. Uneori, statistica te poate scoate din tot soiul de situatii dificile. De pilda, tu crezi ca preturile la piata alearga ametitor de repede, dar vine comunicatul de la INS si vezi de fapt ca e un fel de stagnare. Asta pentru ca exista un cos de consum calculat ca medie pe tara, iar in rural, unde jumatate din Romanie isi face veacul, inflatia patrunde mai greu cand te bazezi pe autoconsum si utilitatile sunt un lux nepermis.Asta face ca la indexarile de pensii si salarii orasenii (care au cele maimari venituri) sa iasa prost, iar taranii si bugetul statului mai bine, anuntaRomania Libera.

Draghi, BCE: „UE trebuie sa le impuna investitorilor pierderile bancilor”. Autoritatile de reglementare din Uniunea Europeana (UE) trebuie sa obtina pana in 2015 puterea de a impune pierderile bancilor in colaps investitorilor, conform afirmatiilor presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi. „Ne-ar placea ca aceste norme sa nu intre in vigoare in 2019, 2018, ci mult mai devreme, cum ar fi in 2015”, a spus ieri Draghi, adaugand: „UE trebuie sa adopte urgent cadrul legislativ pentru restructurarea sau inchiderea bancilor cu probleme, astfel incat guvernele sa nu mai fie nevoite sa intervina „ad hoc”, asa cum au facut in cazul Ciprului, impunand pierderile deponentilor”. Pe de alta parte, BCE a decis ieri sa mentina dobanda de referinta la recordul minim de 0,75%. Mario Draghi a semnalat ca banca pe care o conduce isi va mentine politica monetara relaxata o perioada extinsa si este posibil sa ia noi masuri de acest gen in situatia in care conditiile economice se deterioreaza, informeazaBursa.ro.

Lenovo ataca de pe un munte de cash: 4 mld. USD pentru achizitii. Doar un punct cota de piata mai desparte Lenovo de pozitia de lider mondial al producatorilor de PC-uri. Viitorul pietei e insa in alte zone – smartphone, tablete, smart TV – unde chinezii au intrat tarziu. Au insa destui bani pentru a recupera din decalaj, cumparand un competitor Va cumpara Lenovo Blackberry? Chiar daca inceputul unor negocieri nu a fost anuntat oficial de niciuna dintre parti, simpla confirmare a interesului Lenovo pentru achizitia Research in Motion (RIM), fabricantul telefoanelor Blackberry, sau a altui competitor a facut ca pretul actiunilor RIM sa creasca la bursa din Toronto cu 3%, la un maxim al ultimelor 18 luni, scrieCapital.ro.

Facelift pentru Skoda Superb. Dupa Rapid si a treia generatie Octavia, urmatoarea noutate in gama Skoda este versiunea facelift a varfului de gama, Superb. Obisnuita operatiune de revizuire de la mijlocul duratei de viata a modelului vizeaza ambele versiuni, limuzina si combi. La exterior, acest facelift este lejer si vizeaza, in principal, grupurile optice, calandrul si (noul) logo. Retine atentia posteriorul in stil Audi A5 Cabriolet, cu tehnologie LED. Si la interior au fost operate unele revizuiri, cu scopul de a imbunatati calitatea. De pilda volanul, cu 3 sau 4 spite, este disponibil in nu mai putin de 9 versiuni. O alta noutate la interior este sistemul multimedia cu touchscreen de 6,5 inch si hard disk de 30 GB. Superb continua sa impresioneze prin spatiul imens in zona picioarelor, la locurile din spate, cum rar se poate intalni chiar si la limuzinele de gama superioara! La facelift, volumul portbagajului a crescut de la 565 la 603 litri pentru limuzina, respectiv de la 595 la 633 litri la combi, cu posibilitati de extinere pana la 1.700, respectiv 1.865 litri, anunta24auto.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro