Business report: Preţul locuinţelor creşte din nou. Cât a ajuns să coste un apartament în Bucureşti, Iaşi sau Cluj; România şi ţintele fixate prin strategia Europa 2020. Punctele tari și punctele slabe; De ce dispar medicamentele ieftine din farmacii?
România şi ţintele fixate prin strategia Europa 2020. Punctele tari și punctele slabe. Prin strategia Europa 2020 (adoptată de Consiliul European în iunie 2010), au fost stabilite ţinte la cinci indicatori apreciaţi ca fiind semnificativi pentru dezvoltarea social-economică a fiecărui stat UE și a Uniunii în ansamblu. Scopul a fost de a se oferi niveluri ridicate de locuri de muncă, cu productivitate ridicată şi de a îmbunătăţi coeziunea socială în statele membre, simultan cu reducerea impactului asupra mediului înconjurător. Cele cinci domenii (rata ocupării, cercetare-dezvoltare, schimbări climatice şi energie, educaţie şi reducerea sărăciei) au fost transpuse, particularizat la nivelul fiecărei ţări, în obiective concrete ce trebuie atinse la finele deceniului în curs. Încă din anul 2014, România şi-a depăşit angajamentul de a avea o cotă-parte de 24% a energiilor regenerabile şi a rămas peste acest prag deși a mai slăbit ritmul în ultimii ani, conform Curs de Guvernare.
Nissan a anunțat noul CEO al companiei. Influențe masive ale Renault în noile numiri la vârf. Nissan a decis ca noul său CEO să fie Makoto Uchida, șeful diviziei China al companiei, un veteran al Nissan, cu experiență în achizițiile comune cu Renault. Și mâna sa dreaptă va fi tot un executiv cu legături puternice cu Renault. Constructorul auto Nissan are, în sfârșit, un nou șef, după ce Consiliul de Administrație l-a împins pe Hiroto Saikawa să demisioneze. Makoto Uchida are doar 55 de ani, este un veteran al companiei și va prelua funcția pe 1 ianuarie 2020. Nissan Motor a anunțat oficial că board-ul a votat numirea lui Makoto Uchida ca CEO și director reprezentativ. El este Senior Vicepreședinte și președinte al Dongfeng Motor, companie de tip joit-venture care reprezintă interesele Nissan pe piața din China, scrie Profit.ro.
De ce dispar medicamentele ieftine din farmacii: taxa clawback a crescut la peste 25%, iar la finalul anului ar putea urca la 29%. Taxa clawback, plătită de producătorii de medicamente, a crescut la 25,21% în trimestrul al doilea din 2019, de la 24,63% în primul trimestru din acest an, potrivit datelor transmise pentru Economica de Adrian Grecu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România. CNAS a încasat peste 1,56 de miliarde de lei în prima jumătate a anului doar din clawback, cu circa 29% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2018. În contextul creşterii continue a acestei taxe, tot mai multe medicamente ieftine, făcute aici, nu se mai găsesc în farmacii, pentru că nu mai sunt rentabile pentru producători, ci se exportă, potrivit Economica.net.
Prețul gigacaloriei în orașele din România. Unde se plătește cel mai puțin. A venit frigul, iar cei mai mulţi dintre români au frisoane din cauza facturilor de la încălzire. Cel mai greu vor trece iarna locuitorii din Arad, care sunt încă racordaţi la reţeaua de termoficare. Conductele sunt vechi şi ciuruite, iar bieţii oameni sunt obligaţi să plătească tot ei pierderile. Sunt însă şi situaţii fericite. În Beiuş, de exemplu, administraţia a făcut investiţii, iar oraşul este încălzit cu apă geo-termală. În Arad, tarifele mari au forţat zeci de mii de oameni să se decupleze de la reţeaua termică a oraşului şi să se descurce pe cont propriu, se arată în articolul Știrile Pro Tv.
Preţul locuinţelor creşte din nou. Cât a ajuns să coste un apartament în Bucureşti, Iaşi sau Cluj. După un plus de 1,2% în luna august, apartamentele noi şi vechi disponibile spre vânzare în România s-au apreciat şi în septembrie, dar avansul a fost de doar 0,6%, la un preţ mediu naţional de 1.272 euro/mp, faţă de 1.264 euro/mp la finele verii, anunţă imobilare.ro. Deşi tendinţa generală a preţurilor a fost una ascendentă în prima lună de toamnă, în două dintre marile oraşe au avut loc ieftiniri. Pe de altă parte, Bucureştiul şi Constanţa se situează, la egalitate, pe primul loc în clasamentul scumpirilor, cu marje de creştere peste media naţională, relatează Digi24.
Topul celor mai performante firme din România. 12.603 companii cu cifre de afaceri de peste 178 miliarde de euro. Statisticile prezentate de Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) arată că peste 12.600 de companii cu cifre de afaceri care depăşesc 178 miliarde de euro se află în topul celor mai performante firme din 2018. Potrivit CCIR, pe primele 10 locuri în topul naţional se clasează 12.603 companii, operatori economici din diferite sectoare de activitate: 4.466 din industrie, 3.521 din servicii, 2.615 din comerţ, 312 din turism, 468 din cercetare-dezvoltare şi high-tech, 643 din agricultură, silvicultură şi pescuit şi 578 din construcţii. Cele mai puternice companii din industrie, cercetare-dezvoltare şi high-tech, servicii, agricultură, silvicultură şi pescuit, comerţ, turism, şi construcţii vor fi premiate în cadrul Galei Topul Naţional al Firmelor 2019, notează Capital.ro.
Autostrada de Centură Bucureşti: CNAIR a deschis ofertele pentru supervizarea construcţiei sectorului sudic. CNAIR a lansat pe 20 iulie 2019 licitaţia pentru supervizarea lucrărilor de pe sectorul sudic din Autostrada de Centură Bucutreşti (A0). Amintim că anul acesta au fost semnate contractele pentru proiectarea şi execuţia celor trei loturi ale A0 Sud. Loturile 1 şi 2 vor fi construite de turcii de la Alsim Alarko iar lotul 3 de către grecii de la Aktor.Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a deschis ofertele depuse la licitaţia pentru supervizarea construcţiei celor trei loturi ale A0 Sud. În lupta pentru contractele de supervizare cu o valoare estimată de 88 de milioane de lei (18 milioane de euro) au intrat firme româneşti şi din ţări precum Franţa, Spania şi Slovacia, scrie Economica.net.