Sari direct la conținut

Business Report: Preturile apartamentelor "second hand", in scadere cu 30%; piata de actiuni de 120 milioane de euro la Sibiu; Brasovul este cel mai aproape de Bucuresti la salarii; capitalul romanesc este cel mai lovit pe Bursa de criza internationala, iar Fiat 500 este cea mai buna masina de oras

HotNews.ro

Gazprom scumpeste cu 35% gazele livrate Europei. Miercuri, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) arata ca distribuitorii de gaze cer majorarea pretului platit de populatie cu 10% de la 1 octombrie, iar ieri, Gazprom a anuntat ca scumpeste la 500 de dolari pe mia de metri cubi de gaze livrat Europei din octombrie, de la 410 dolari, cat costa din iunie. Aceste valori vor depasi 550 de dolari pana la finele anului, mai estimeaza rusii. ANRE nu va lua in calcul aceasta majorare cand va stabili pretul de la 1 octombrie, scrie EvZ.

Aprecierea dolarului ne coboara leul. Evolutia leului este cauzata de un complex de factori, dintre care cel mai important este paritatea euro/dolar. Joi, dolarul american a cunoscut cea mai inalta cotatie in raport cu euro din ultimul an, pe fondul unui val de aversiune la risc si al datelor proaste privind perspectivele economiei europene, scrie Cotidianul.

Puterea de cumparare a managerilor din Romania, cu 50% mai mare decat in Ungaria. Managerii companiilor private din Romania au o putere de cumparare cu 50% mai mare fata de omologii lor din Ungaria, in functie de castigurile salariale nete raportate la venitul mediu net pe economie, releva un studiu PricewaterhouseCoopers(PwC), scrie DailyBusiness.ro.

Adecco: Managerii romani isi schimba jobul prea des. Managerii romani nu au suficienta experienta profesionala pentru ca se muta prea des dintr-o companie in alta pentru salarii mai mari, este de parere CEO-ul pentru Europa de Est si Balcani al Adecco, cea mai mare companie de resurse umane din lume, scrie Ziarul Financiar.

Preturile apartamentelor „second hand”, in scadere cu 30%. Preturile apartamentelor „comuniste”, mici, intunecate si scumpe, dau semne clare de schimbare a trendului si, potrivit estimarilor, se vor reduce pana la sfarsitul anului cu aproape 30 de procente, scrie Capital.

BNR: Noile norme franeaza creditele cu 10%. Regulamentul impus institutiilor financiare de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) in cazul imprumuturilor destinate persoanelor fizice ar putea incetini ritmul de crestere a creditarii cu 10-12 puncte procentuale pana la finele anului, au declarat oficiali ai entitatii centrale, scrie Business Standard.

Piata de actiuni de 120 milioane de euro la Sibiu. Bursa Monetar Financiara si de Marfuri va lansa piata spot in primul trimestru din 2009. Zece emitenti, un rulaj zilnic de 6 milioane de euro si un start cu titlurile de stat sunt cateva din planurile reprezentantilor de la Sibiu pentru piata spot, scrie Adevarul.

Companiile mari vor majora salariile cu 12% in 2009. Salariile angajatilor din multinationale au crescut in acest an cu 15% fata de anul 2007, iar pentru anul 2009 firmele estimeaza majorari salariale de 12%, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC), scrie Romania libera.

Brasovul, cel mai aproape de Bucuresti la salarii. Brasov, Iasi, Timisoara si Cluj-Napoca sunt orasele cu salariile cele mai mari oferite de catre companiile multinationale, dupa Bucuresti, care conduce in topul salariului mediu brut pe orase. Salariul mediu brut din Bucuresti este cu 65% mai mare decat media salariala nationala, Brasovul se situeaza pe locul doi, cu 34%, scrie Business Standard.

La Varna s-a inaugurat cel mai modern terminal petrolier de la Marea Neagra. Cel mai mare port de la Marea Neagra, specializat in produse finite din petrol, este de azi la Varna. Nou terminal petrolier de la Varna este rodul unei investitii de 10 milioane de euro, ce curpinde tehnica de ultima ora in domeniu, scrie Capital.

Capitalul romanesc, cel mai lovit pe Bursa de criza internationala. Cele mai importante 25 de companii cu capital majoritar privat romanesc de pe Bursa au pierdut in acest an circa 2,5 miliarde de euro din capitalizare, reprezentand circa 57% din valoarea de piata pe care o aveau la sfarsitul anului trecut. In comparatie, capitalizarea bursiera a scazut cu 35%, sau circa 11 miliarde de euro, scrie Ziarul Financiar.

Plusurile de salarii se indreapta catre distractii, nu catre economii. Sumele alocate de romani pentru cumparaturile lunare au crescut cu doar 2% in ianuarie fata de media lunara din 2006, intr-un ritm inferior cresterilor salariale, ceea ce arata ca o parte din venituri au fost directionate catre alte activitati, precum cele pentru petrecerea timpului liber, potrivit unui studiu al companiei de cercetare Nielsen, publicat miercuri, scrie DaylyBusiness.ro.

Salariile pierd teren in fata bonusurilor. Bonusurile fixe si variabile si beneficiile au constituit, anul acesta, „felii“ mult mai mari in structura pachetului salarial al anagajatului roman, in comparatie cu anii trecuti. Potrivit studiului PayWell 2008, realizat de firma de audit PricewaterhouseCoopers (PwC), bonusurile si beneficiile, care nu sunt taxate la acelasi nivel cu salariul au ajuns in 2008, la peste 35% din veniturile incasate de romani, scrie EvZ.

Fiat 500, cea mai buna masina de oras. Evecars.com, un site dedicat femeilor si realizat prin colaborarea a doua dintre cele mai de succes reviste britanice – Eve si What Car, a realizat un top al celor mai bune masini la diverse categorii. Pentru titlul de “Cea mai buna masina de oras” s-au luptat trei vehicule: Fiat 500, Mini Cooper si Opel Corsa. Desi a fost destul de greu sa se ia o hotarare, castigator a fost declarat micul Fiat 500, scrie Stiri Auto.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro