Business report: Va intra Putin să „denazifice” și Moldova? Armand Goșu: România riscă să aibă graniță cu Rusia în Delta Dunării. Nou val de „bombe” bugetare. Marele plan al stațiilor de încărcare. Lupta muncitorilor asiatici ajunși în România cu birocrația
Războiul Rusiei din Ucraina începe să se reverse în Transnistria. Va intra Putin să „denazifice” și Moldova? ● Armand Goșu, după situația din Transnistria: România riscă să aibă graniță cu Rusia în Delta Dunării ● Lupta muncitorilor asiatici ajunși în România cu birocrația și cu abuzurile angajatorilor ● De ce se întorc la catedră cei care au hărțuit sexual, bătut sau abuzat emoțional elevii ● GHINION: Doar 57% dintre copiii cei mai dezavantajați au primit 500 de lei pentru rechizite și îmbrăcăminte ● Nou val de „bombe” bugetare din partea Coaliţiei ● Cine mai produce Bugetul: impactul tratamentului fiscal preferențial asupra finanțelor publice ● Marea surpriză a Chinei: în următoarele decenii, populația va scădea ● Adrian Vasilescu, BNR: Şi băncile centrale îşi fac bagajele pentru lumea de după criză ● Cum vor fi plătiți cei care prestează activități ocazionale într-o gospodărie din 2024 ● Mircea Geoană, adjunctul șefului NATO: Ceea ce avem acum pe Flancul Estic este insuficient ● Marele plan al stațiilor de încărcare
Războiul Rusiei din Ucraina începe să se reverse în Transnistria. Va intra Putin să „denazifice” și Moldova? La două luni de când a intrat cu tancurile în Ucraina, Rusia manipulează acum un scenariu tras la indigo și în regiunea separatistă Transnistria, din Republica Moldova. Mai multe explozii au avut loc asupra unor obiective separatiste. Atacurile sunt încă nerevendicate, dar mediatizate de Kremlin drept „atentate teroriste” asupra populației rusofone din regiune.
Într-o perioadă în care suntem copleșiți de informație pe toate canalele cu privire la războiul pornit de Rusia în Ucraina, Panorama selectează zilnic câteva dintre ideile esențiale, pentru a înțelege cum stau lucrurile. Sunt povești care ne dau indicii cu privire la ce să ne așteptăm nu doar în Ucraina și în statul agresor, Rusia, ci și în restul lumii, scrie Panorama.
Armand Goșu, după situația din Transnistria: România riscă să aibă graniță cu Rusia în Delta Dunării. Măsuri speciale în autoproclamata Republică Transnistria, după ce aseară și în această dimineață au fost mai multe explozii în regiune. Autoritățile de la Chișinău vorbesc de acţiuni subversive ale Federaţiei Ruse, în timp ce Kremlinul anunță că urmărește îndeaproape situația. Care sunt, însă, în acest context, riscurile pentru România?
Istoricul Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic, spune că incidentele din Transnistria ar fi provocări care ar putea duce la destabilizarea situației în regiune. Asta nu ar însemna neapărat un război – afirmă Armand Goșu, care nu exclude riscuri și pentru România.
„Asta se traduce pentru noi, pentru România, a avea sau a nu avea graniță în Deltă cu Rusia pentru că tu deja ai graniță cu Rusia în bazinul Mării Negre din 2014”, a spus Armand Goșu.
Situația e cu atât mai delicată cu cât minoritatea rusofonă din Transnistria îl susține pe Vladimir Putin, scrie Europa FM.
Lupta muncitorilor asiatici ajunși în România cu birocrația și cu abuzurile angajatorilor: „Îmi întreb zilnic șeful: «Când ne plătești? Când ne înnoiești permisele de muncă?»”, În ultimii cinci ani, autoritățile au încurajat boomul de muncitori asiatici, suplimentând constant numărul vizelor acordate celor din afara UE. Dar plasa de siguranță a celor care vin să-și trăiască visul european în România se destramă atunci când sunt nevoiți să se confrunte cu birocrația autohtonă. Libertatea publică a doua parte a unei investigații internaționale în trei episoade, în care jurnaliști români, francezi, vietnamezi și indieni au explorat ce înseamnă viața muncitorilor străini din România, scrie Libertatea.
Profesorii și disciplina. De ce se întorc la catedră cei care au hărțuit sexual, bătut sau abuzat emoțional elevii. Mai puțin de 1% din totalul profesorilor din România înregistrează abateri disciplinare în fiecare an. În ultimii doi ani, au fost 392 de anchete printre cei 173.000 de profesori din țară, potrivit datelor Ministerul Educației. Școala 9 a urmărit mai multe cazuri: cadre didactice care și-au agresat sexual, fizic sau emoțional elevii și care au revenit la catedră, în alte clase sau școli.
8 din 10 profesori care au greșit au fost sancționați cu: scăderi salariale, mustrări scrise sau desfacerea contractului de muncă. Dar pe ușa pe care sunt dați afară profesorii se și întorc.
Pe parcursul mai multor episoade, vă prezentăm aceste cazuri și lansăm o dezbatere cu privire la cum ar trebui ele soluționate. Am discutat cu psihologi, experți în educație, profesori și părinți pentru a înțelege cum pot fi reabilitați acești oameni și în ce condiții pot fi reprimiți în rândul elevilor, scrie Scoala9.
GHINION: Doar 57% dintre copiii cei mai dezavantajați au primit 500 de lei pentru rechizite și îmbrăcăminte. Autoritățile centrale au avut nevoie de aproape doi ani pentru a operaționaliza o politică publică urgentă. Și o implementează incomplet, la aproape jumătate din standardul desemnat inițial.Joi, 20 aprilie, o femeie dintr-o comună din județul Dâmbovița își ia copiii, cele două carduri primite de la școală în valoare de 500 de lei fiecare, lista cu unitățile comerciale în care sunt acceptate, primită tot de la școală – și pleacă la cumpărături. Poate să ia haine și încălțăminte pentru copii.
Suma de 1000 de lei i-a fost dată de statul român pentru anul școlar în curs, care se încheie în mai puțin de o lună și jumătate. Au fost primele plăți efective realizate în cadrul Schemei Naționale de Sprijin pentru Elevii cei mai Defavorizați (SNSED), la doi ani de zile după ce aceasta a fost implementată formal prin ordonanță de urgență.
Marcată de bâlbâieli administrative și minciuni politice, operaționalizarea acestei scheme sociale este ilustrativă pentru disprețul și delăsarea de care beneficiază în practică sforăitoarele măsuri și intervenții guvernamentale în îmbunătățirea accesului la educație și combaterea abandonului școlar, scrie Dela0.ro
Nou val de „bombe” bugetare din partea Coaliţiei. Peste 30 de parlamentari din toate partidele Coaliţiei – PSD, PNL şi UDMR – vor să fie majorate salariile angajaţilor din prefecturi, în special ale celor cu funcţii de conducere. Motivul este că angajaţii din aceste instituţii sunt puşi să întocmească documente cu celeritate şi lucrează pe speţe unde trebuie mare atenţie. Măririle ar putea ajunge până la 1.795 de lei pentru un director, 1.132 de lei pentru un director-adjunct, în timp ce funcţii mai joase, cum e cea de şef birou, ar avea o mărire de 869 de lei. Nu în ultimul rând, instituţiile deconcentrate din subordinea Ministerului Sănătăţii şi a Ministerului Educaţiei ar urma să beneficieze, „pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%”. Deşi la începutul zilei de marţi proiectul de lege era printre cele fruntaşe din plenul Senatului, la reuniunea liderilor de grup formaţiunile au stabilit să fie scos de pe ordinea de zi, scrie Adevarul.
Cine mai produce Bugetul: impactul tratamentului fiscal preferențial asupra finanțelor publice. Bugetul României ”pierde” cel puțin 60 de miliarde de lei în acest an ca urmare a impozitării și taxării diferențiate, echivalentul a circa 5% din PIB.
Suma nu se referă la eficiența colectării, ci exclusiv la pierderile de venituri generate de cotele reduse aplicate anumitor categorii de contribuabili.
Punctul de plecare al acestui calcul este sistemul de facilități acordate salariaților din agricultură și din industria alimentară – numărul acestora fiind estimat la circa 300.000: nu vor plăti CASS (Sănătatea – 10%), dar vor beneficia de serviciile publice, nu vor plăti impozitul pe venit (10%), CAS-ul (pensiile) – poate scădea de la 25 la 21,5% (opțional, pe pilonul II), scrie Curs de Guvernare.
Marea surpriză a Chinei: în următoarele decenii, populația va scădea. Demografia influențează economia. Într-un analiză publicată în cotidianul „La Tribune”, economistul francez Michel Santi atrage atenția asupra unui fenomen special care se întâmplă în China. Este vorba despre faptul că o prestigioasă revistă britanică arată că până la sfârșitul acestui secol populația Chinei se va reduce la jumătate față de astăzi, respectiv de la 1,4 miliarde la numai 730 milioane de locuitori.
În ultimii doi ani, în China, rata natalității s-a redus cu 30%, cea mai mare scădere din anii 1950-1960, atunci când societatea chineză trecea printr-o foamete devastatoare. Anul trecut, s-au născut numai 10,6 milioane de copii, cea mai redusă cifră din 1949, anul venirii la putere a comuniștilor, până astăzi. Cu un an în urmă, în 2020, cifra copiilor nou-născuți era de 12 milioane.
Scăderea ratei natalității a fost însoțită și de o scădere, în ultimii ani, a numărului de căsătorii, scrie RFI.
Adrian Vasilescu, BNR: Şi băncile centrale îşi fac bagajele pentru lumea de după criză. Inflaţia a ajuns în martie la cele mai înalte rate de creştere. Iar faptul că, atât în Uniunea Europeană, cât şi în America, ratele lunare au urcat cu câte două ori trei procente într-o singură lună este un indiciu singur că preţurile sunt în urcare. Şi că inflaţia va mai dura.
Şocant însă, nu doar pentru societatea civilă globală, dar şi pentru mulţi economişti, este noua teză pusă în circulaţie – şi care are solide argumente nu doar teoretice, dar şi practice – că politica monetară a băncilor centrale nu are leac pentru actualul ciclu inflaţionist. Mai mult, aşa cum numeroase mari publicaţii internaţionale au dezbătut zilele trecute, „dacă băncile centrale s-ar încumeta să lovească direct cauza cauzelor acestei inflaţii galopante, criza energetică, nu doar că ar fi fără efect, dar ar şi împiedica redresarea într-un moment în care gospodăriile populaţiei din toată lumea contabilizează mari pierderi de venituri”, scrie ZF.ro
Proiect de lege promulgat: Cum vor fi plătiți cei care prestează activități ocazionale într-o gospodărie din 2024 . Proiectul de lege ce reglementează activitatea prestatorului casnic, prin care se urmărește reglementarea unui domeniu predominant nefiscalizat și sursă a muncii „la negru”, a fost promulgat înainte de minivacanța de Paște. Chiar dacă proiectul de lege va fi oficializat în curând, tichetele de activități casnice vor putea fi oferite și primite abia din 2024. Aceste tichete vor fi supuse impozitului pe venit și contribuției la pensii, iar, în anumite condiții, vor permite și asigurarea la sănătate, scrie Avocatnet.ro
Mircea Geoană, adjunctul șefului NATO: Ceea ce avem acum pe Flancul Estic este insuficient. Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, spune într-un interviu pentru Europa Liberă că ne aflăm într-un moment decisiv al războiului din Ucraina, despre care crede că va fi de lungă durată și din ce în ce mai sângeros.
Secretarul general adjunct al NATO susține că o victorie a Ucrainei este posibilă, însă avertizează că ar putea urma un conflict de lungă durată, cu multe pierderi de vieți omenești.
Alianța nord-atlantică este mai puternică decât Rusia, spune Mircea Geoană, care mai arată că nu sunt semne în acest moment că președintele rus Vladimir Purin ar avea intenții de pace, scrie Europa Libera.
Achitare cu premeditare: Cum l-a scăpat Justiţia pe fostul şef al CJ Bihor, Alexandru Kiss, după şpăgi de 4,3 milioane euro . Cel mai greu dosar al procurorilor DNA Oradea a fost făcut praf de judecători. Alexandru Kiss, atotputernicul şef al Consiliului Judeţean şi al UDMR Bihor din anii 2000, nu va face nici măcar o zi de închisoare, deşi magistraţii au stabilit că s-a înfruptat din corupţie şi iniţial chiar a fost condamnat la detenţie.
Explicaţia? Trecerea timpului l-a scutit de răspunderea penală, aşa că singura pedeapsă a rămas, pentru el şi un complice, returnarea a 2 milioane euro, dar nici asta nu-i definitivă. BIHOREANUL vă arată felul în care finalizarea cu întârziere a anchetei, tergiversarea procesului şi deciziile unor magistraţi l-au ajutat pe Kiss şi pe tovarăşii săi să se bucure de libertate în ciuda „tunurilor” date, scrie E-Bihoreanul.
Marele plan al stațiilor de încărcare. Europa se bazează pe mașinile electrice pentru a reduce drastic poluarea. Pentru ca proiectul să reușească, e nevoie de infrastructură de încărcare, iar reușita întregului proces e condiționată de o colaborare complexă între toate entitățile implicate.Vânzările mașinilor electrice sunt în creștere accelerată. Programele guvernelor pentru stimularea achiziției, oferta în creștere a constructorilor și, bineînțeles, numărul tot mai mare de adepți au contribuit la creșterea popularității modelelor electrice în Europa.
Unde ne poziționăm în acest moment? Anul trecut, pe piața din Europa au fost comercializate peste 2,2 milioane de mașini electrice și plug-in hybrid. Dacă le pui separat, electricele au bifat 1,2 milioane de unități, în creștere cu 63% față de 2020. De cealaltă parte, hibrizii cu încărcare la priză au trecut cu puțin de un milion de unități, o creștere cu 68% față de acum doi ani, scrie AutoCritica.
Pr. Constantin Necula: „Preoția presupune și să admiți cu serenitate „luatul peste picior”, intră în fișa postului umilirea preotului. Oamenii nu știu dar noi suntem antrenați pentru asta, dar când le-au murit părinții am devenit dintr-o dată „părinte” și le-am înlocuit părinții”. Pr. Constantin Necula este conferențiar universitar dr. la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, autorul mai multor volume de specialitate dar și cărți inedite, mărturii care citesc într-o altă cheie practica de zi cu zi a făptuitorului în biserica lui Hristos. De curând, părintele Necula, împreună cu părintele Francisc Doboș a semnat un dialog de idei despre „Împăcarea cu tine”.
Pr. Constantin Necula este un neobosit vorbitor în fața sutelor și miilor de ascultători care îi așteaptă întâlnirile la conferințe din toată țara, se implică voluntar în acțiuni de caritate, este președintele onorific al asociației Crucea albastră, o inițiativă care preia cazuri de adicții din toată țara, a participat la acțiunile asociației Sus inima!, iar de la izbucnirea războiului ruso-ucrainean s-a implicat, alături de mai bine de 60 de studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu, împreună cu Crucea Roșie Sibiu, în tot ceea ce presupunea ajutorul refugiaților din fața războiului, scrie Life.ro