Sari direct la conținut

Cadoul otrăvit pentru angajații din IT pe care l-a strecurat Guvernul în pachetul de modificări fiscale

HotNews.ro
Lucrător din IT, Foto: Shutterstock
Lucrător din IT, Foto: Shutterstock

Nevoit să strângă cureaua ca să domolească deficitul bugetar și să nu iasă din jaloanele impuse de Bruxelles prin PNRR pentru a obține fondurile europene, Guvernul a adoptat unele măsuri fiscale, care pe IT-ști îi fac să râdă cu un ochi și să plângă cu altul.

Asta pentru că s-au trezit în brațe cu un cadou otrăvit. Pe de-o parte, s-a introdus impozitul pentru veniturile de peste 10.000 de lei brut, dar, în același timp, contribuția la Pilonul II de pensii a devenit opțională începând din 2024 pentru următorii cinci ani.

  • Circa 80% din angajații din industria IT vor fi afectați de scoaterea facilității privind neplata impozitului pe venit.
  • Din 2024 până în 2028, contribuția la Pilonul II de pensii (pensia privată obligatorie) va fi opțională pentru angajații din IT.
  • Un calcul realizat de Deloitte arată că, dintr-un salariu de 14.000 de lei brut, un angajat în IT ar mai rămâne în mână, după aplicarea noilor prevederi, cu 9.350 de lei – față de 9.100 de lei, cât avea până în prezent. Dacă ar opta pentru plata contribuției la Pilonul II, ar mai rămâne cu 8.840 de lei
  • Reprezentanții administratorilor de fonduri de pensii spun că, în realitate, sunt aproape un milion de români care vor avea pensii „garantat mai mici”. Celor 200.000 de angajați din industria IT li se alătură circa 750.000 de angajați în domeniile agricultură, industrie alimentară și construcții, pentru care contribuția la Pilonul II este de asemenea opțională, în următorii cinci ani.
  • Orice formă de economisire alternativă sistemului public de pensii este binevenită, după cum spun analiștii, fiindcă statul nu va putea asigura o pensie decentă. Decizia de a economisi însă pentru pensie rămâne, în definitiv, una individuală.

„Mă afectează, oricine este afectat în momentul în care primește mai puțini bani”, ne spune Marius (pseudonim*). Are puțin peste 40 de ani, trăiește în București și este IT-st de când se știe. Introducerea impozitului de 10% pentru IT-știi care câștigă peste 10.000 de lei brut îl afectează, deci, și pe el și îl lasă, practic, fără o facilitate fiscală care data, la nivelul industriei, de la începutul anilor 2000.

Doar cei care au venituri sub 10.000 de lei vor mai beneficia de această scutire, însă din informațiile Asociaţiei Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS), peste 80% dintre angajați depășesc acest plafon.

Citeste articolul pe Panorama.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro