Sari direct la conținut

Cand seful este un ticalos

ArtSimbol

Probabil multi dintre noi avem o poveste cu un sef ticalos, care abuzeaza de pozitia lui, de puterea pe care aceasta o presupune. Iti solicita ore suplimentare inutil, te suna la miezul noptii solicitand rezultatul vreunui raport sau iti cere in sedinte sa iti spui opinia asupra unei probleme ca mai apoi sa ti-o ‘’desfiinteze’’in fata colegilor, te abuzeaza verbal sau te umileste in fata celorlalti.

Pentru astfel de sefi, controlul devine o demonstratie de putere: afiseaza dispret fata de altii colegi, jignesc si vorbesc urat, umilesc si pun la indoiala implicarea si loialitatea celorlalti. Te coplesesc, te strivesc moral cum strivesc mucul de tigara in scrumiera. Nimeni nu este la nivelul lui si dispretuieste pe toata lumea.

Pe astfel de sefi ii poti regasi in pozitii de middle management ale unei companii mari dar adesea isi duc ‘lupta’ pe pozitii superioare ale unei firmei mai mici, acolo unde afacerea sufera din cauza absentei managementului profesionist.

Cu astfel de sefi, totul este bine atata vreme cat faci lucrurile cum vor ei. La nivel organizational acesti sunt foarte buni in zona rutiniera a activitatilor, dar sunt incapabili de schimbare. Iar permanenta inovatie este o conditie vitala a unei companii moderne.

La nivelul departamentului pe care il ‘pastoresc’ genereaza o permanenta stare de urgenta, de teroare psihologica, cea mai simpla activitate devine complicata si te trezesti urandu-l cu toata fiinta ta. Il urasti pentru ceea ce face, dar incepi sa te urasti si pe tine, subordonatul lui, pentru ca ingadui un astfel de abuz asupra ta si asupra celorlalti.

Este o situatie dificila. Putini fac fata acestui fenomen de terorizare, de hartuire psihologica practicat de catre unii sefi la birou. Specialistii care au studiat acest fenomen iti propun cateva posibile solutii pentru a face fata unui astfel de sef.

Confrunta-l. Confrunta-l spunandu-i ca nu ii poti permite un astfel de comportament. Un ticalos nu poate fi ticalos decat daca tu ii permiti acest lucru. Descrie comportamentul nedemn, neconstructiv pe care l-a abordat si fa acest lucru intre patru ochi intrucat, daca il confrunti in fata altora nu iti va fi foarte usor. Te va sfida sau chiar va contraataca.

Nu face pe psihanalistul. Concentreaza-te in discutia cu el asupra comportamentului care te-a jignit si nu incerca sa-i explici prin teorii abstracte de ce face el ceea ce face. Fa-l mai degraba sa constientizeze consecintele comportamentului sau asupra ta si a altora. Si mai ales ofera-i exemple concrete despre cum ar trebui sa se comporte.

Un alt lucru important este sa iti faci aliati, cati mai multi aliati. Cu cat mai inalta este pozitia pe care se afla seful tau cu atat mai multi aliati ai nevoie.

Fara indoiala mai sunt si altii in situatia ta. Incearca sa afli care sunt acestia si atrage-i de partea ta. Poti vorbi cu cei de la Resurse Umane insa trebuie sa ai asteptari moderate. Este posibil ca cei de la HR sa cunoasca acest comportament nedemn al sefului tau, dar tot ei iti vor spune ca acest tip de comportament este sanctionabil moral, dar nu au instrument care sa le permita sa ii sanctioneze in mod legal.

Daca totusi ai ajuns in pragul disperarii iar demisia ti se pare cea mai buna solutie, poate ca asa e. Sau daca totusi mai gasesti resurse propune-ti ca obiectiv sa devii seful sefului tau.

Cunoasteti astfel de exemple?

Sursa: Marilena Popa

Consultant HR

www.artsimbol.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro