Cand statul se intoarce impotriva poporului
Aproape peste tot in jurul nostru liderii politici aflati la putere incearca sa limiteze legal posibilitatea ca poporul sa isi folosesca dreptul la protest. Rusia si Ungaria sunt exemplele mai vechi. De astazi, se adauga Bulgaria si Ucraina. Mai ales in Ucraina, situatia se anunta deosebit de grava. Deocamdata noi stam ‘bine’, Parlamentul nostru vrea doar sa limiteze posibilitatea ca justitia sa se atinga de ‘ai lor’; dar ma tem ca actualul guvern se uita cu interes la exemplele vecinilor nostri, scrie Ovidiu, pe blogul La coltu’ strazii.
Despre Rusia si Ungaria nu am multe de adaugat, toti cei atenti la evolutiile recente au deja informatii. In Rusia, Putin a consolidat puterea centrala, instaurand un stat autoritar in care el insusi tine toate parghiile puterii. Este drumul pe care a mers si Orban in Ungaria, de la preluarea puterii, inclusiv prin schimbarea Constitutiei si a altor legi.
In Bulgaria, Guvernul a strecurat in proiectul de Cod Penal inaintat ieri Parlamentului o amenintare directa la adresa cetatenilor ce ar indrazni sa se revolte, asa cum anunta Amnesty International. Prevederea, inspirata direct din practica lui Putin, ameninta cu inchisoare pana la opt ani orice cetatean bulgar ce este ‘in serviciul unei tari sau organizatii straine, sau al unei organizatii controlate din strainatate, si care aduce prejudicii Republicii’. Ambiguitatile (‘in serviciul’, ‘organizatie straina’, ‘prejudicii Republicii’) lasa loc de abuzuri. Articolul de lege este clar indreptat impotriva activistilor ce ar primi finantare de la organizatii internationale ‘inclusiv Uniunea Europeana, care este, nu-i asa, ‘straina’.
In Ucraina situatia este si mai grea. Agentii internationale caReuterssau Financial Times noteaza ca astazi, sustinatorii lui Ianucovici au trecut in graba prin Parlament un pachet de 11 legi care ameninta cu represalii protestarii:
- instalarea de corturi, piedestale sau amplificatoare in spatiul public, amenda pana la $640 si detentie 15 zile
- purtarea unei casti sau acoperirea fetei cu fularul – 15 zile de detentie
- furnizarea de echipament pentru intruniri neautorizate – amenda $1280 sau 15 zile de detentie
- blocarea intrarii in institutiilor publice – 10 zile de detentie
- amenzi de circulatie si suspendarea permiselor auto pe doi ani pentru grupuri mai mari de 5 vehicule
- inregistrarea tuturor publicatiilor on-line, posibilitatea ca guvernul sa opreasca imediat conexiuni la internet, obligatia de a prezenta un act la cumpararea cartelelor pre-pay, totul pentru a opri comunicatii anonime si retele sociale
- pana la doi ani de inchisoare pentru colectarea de informatii despre magistrati sau membri ai fortelor de ordine – masura indreptata impotriva jurnalistilor care investigheaza cazuri de coruptie
- obligarea organizatiilor neguvernamentale care sunt finantate din exterior sa plateasca taxe pe profit pentru finantarile primite si catalogarea lor drept agenti straini, dupa modelul rusesc
- simplificarea procedurilor de ridicare a imunitatii parlamentare, indreptata impotriva membrilor opozitiei
Toate masurile se refera in mod evident la felul cum s-au desfasurat protestele de masa impotriva guvernului, incepute dupa ce acesta a ratat semnarea unui acord cu Uniunea Europeana, preferand unul cu Rusia. Se asteapta interventii in forta impotriva celor cateva sute de manifestanti ce se afla permanent in piata.
Ceea ce se intampla de cativa ani incoace in Ungaria ne-a aratat ca democratia nu e ireversibila, nici macar intr-o tara membra UE. Este ingrijorator ca in jurul nostru prolifereaza astfel de exemple. Deocamdata, nu se anunta astfel de intentii ale guvernului roman. Sa speram ca lucrurile vor ramane asa, si sa ramanem atenti la libertatea noastra.
Comenteaza pe blogul La coltu’ strazii.