Sari direct la conținut

Capsula Boeing Starliner este la a cincea amânare în mai puțin de o lună pentru primul zbor cu echipaj uman

HotNews.ro
Boeing CST-100 Starliner și racheta Atlas V, Foto: Joel Kowsky/Nasa / Zuma Press / Profimedia
Boeing CST-100 Starliner și racheta Atlas V, Foto: Joel Kowsky/Nasa / Zuma Press / Profimedia

​Lansarea primului zbor al capsulei Boeing Starliner cu echipaj uman către Stația Spațială Internațională (ISS) a suferit o a cincea amânare în luna mai și ar trebui să se producă pe 1 iunie. Problemele tehnice se țin lanț pentru capsula care va duce doi astronauți pe ISS, dar și racheta Atlas V a fost de vină pentru una dintre amânări.

Proiectul Boeing a acumulat câțiva ani de întârziere, iar 6 mai era data fermă când se spera că primul zbor va fi realizat și se spera că Starliner va ajunge să primească și certificarea cât mai repede. Contractul semnat de NASA cu Boeing pentru proiectul Starliner a fost în valoare de 4,2 miliarde dolari.

De pe 6 mai au survenit alte patru amânări, iar pe 25 mai sigur NU se va încerca o lansare, data mai nou preconizată fiind 1 iunie (ora 12:25 PM, Cape Canaveral).

De data aceasta este investigată o scurgere de heliu la modulul de serviciu al capsulei, în timp ce pe 6 mai fusese descoperită o problemă la o valvă a rachetei Atlas V ce trebuie să propulseze capsula pe orbită. Atunci fusese detectată și scurgerea de heliu la modul, însă nu fusese considerată o problemă care să împiedice lansarea.

Misiunea Crew Flight Test (CFT) a Starliner, prima cu echipaj uman pentru capsula de Boeing, va duce pe ISS doi astronauți americani: Butch Wilmore și Suni Williams.

Misiunea ar trebui să dureze opt zile și astronauții vor fi duși pe stația spațială și vor fi readuși tot cu Starliner, ideea fiind de a testa sistemele care-i țin în viață pe astronauți.

După eșecuri și amânări, compania Boeing a reușit în cele din urmă să ajungă pentru prima dată pe ISS în mai 2022 – fără echipaj la bord. Primul zbor fusese în 2019 dar, din cauza unor probleme, capsula nu a ajuns la SSI.

Contractele pentru zborurile spre SSI au fost acordate în 2014 de NASA companiilor Boeing și SpaceX, iar atunci se credea că Boeing va fi de bază, iar în 2016 „calendarul” oficial de lansări NASA încă indica Boeing ca fiind favorită.

Amânările au fost așa de dese și probleme tehnice așa de greu de rezolvat, încât în 2020 a fost foarte clar că SpaceX este singura companie care a dezvoltat o capsulă viabilă.

NASA are mare nevoie de o capsulă de rezervă pentru a transporta astronauți la SSI, în afară de capsulele SpaceX Crew Dragon care au funcționat excelent. Boeing ar fi trebuit să fie acea soluție, dar problemele tehnice s-au ținut lanț și nu a putut fi realizată lansarea nici în vara lui 2023.

Surse: space.com, Washington Post

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro