Sari direct la conținut

Carol I troneaza in Piata Revolutiei, fara aviz de la Comisia Monumentelor Istorice

HotNews.ro

In Piata Revolutiei sunt inghesuite patru statui: una care il reprezinta pe Iuliu Maniu, una pe Corneliu Coposu, un monument dedicat victimelor comunismului si poreclit de bucuresteni „Teapa cu cartof” si inca unul care il infatiseaza pe regele Carol I, pe cal. Ultima statuie, aflata deocamdata la stadiul de macheta in marime naturala, nu are aviz din partea ministerului Culturii. Situatia creeaza o multime de controverse: cat costa al patrulea monument, cine il doreste acolo si, mai ales, cum arata Piata Revolutiei cu patru statui si tot atatea viziuni artistice?

Numai bine despre obelisc

„Teapa”, „vector cu coronita”, “cartof tras in teapa”, „scobitoare cu maslina” „ghildusa piramida”, „teapa lui ghildus”, „circumcizia ratata”, „monumentul cu penetrare”, „cutitul din inima lui Iliescu” „un creier pe bat”, „maslina-n scobitoare”, „nuca-n teapa”, “fleica-n frigaruie”, “cartoful revolutiei”, „teapa revolutiei”, “teava si testiculul”, “teapa de 56 de miliarde”, „teapa de 60 de miliarde”, „ou pe bat”, “kitsch cu patalama”, – sunt cateva din proreclele pe care le-a strans monumentul semnat de Alexandru Ghildus.

Umbla vorba ca nici cei de la Ministerul Culturii nu denumesc ansamblul arhitectural pe numele din documente: “Memorialul Renasterii – Glorie Eterna Eroilor si Revolutiei Romane din Decembrie 1989”. Tot „teapa” i s-ar zice si prin aceasta institutie. Aceeasi institutie care in urma cu trei ani, vroia ansamblu monumental cu orice pret.

Adevaratul Carol e sub pamant

Spatiul unde se inalta in prezent obeliscul gazduia statuia ecvestra a lui Carol I, semnata de sculptorul croat Ivan Mestrovic, si distrusa de comunisti in 1948.

„Refacerea acestei statui este singurul proiect demn de luat in calcul pentru Piata Revolutiei” spunea acum patru ani criticul de arta Mihai Oroveanu, unul dintre principalii contestatari ai obeliscului lui Ghildus.

La fel au gandit in 2005 si Primaria Bucuresti si Ministerul Culturii. Dupa ce timp de aproape un an Ministerul Culturii a cautat cu detectoare de metale statuia pierduta a lui Carol I si a incercat sa cumpere drepturile de autor pentru macheta originala, realizata de Ivan Mestrovic, autoritatile au hotarat sa gaseasca un autor si un amplasament pentru monumentul care sa-l infatiseze pe rege.

Astfel, la sfarsitul anului trecut, lucrurile erau ca si stabilite: statuia ecvestra a lui Carol I va fi realizata de sculptorul Florin Codre si amplasata in Piata Victoriei din Bucuresti. Monumentul va avea o inaltime de circa 18 metri si va putea fi vazut din toate strazile care intersecteaza Piata.

Problema e ca, acum cateva zile, statuia a aparut in Piata Revolutiei, si nu in Piata Victoriei.

Ecvestra e amplasata ilegal

„Ministerul a aprobat un proiect pentru statuia ecvestra al lui Carol 1, dar am discutat pentru amplasamentul Piata Victoriei”, a declarat pentru HotNews.ro Tudorel Urianu, consilier pe probleme de imagine al ministrului Culturii, Adrian Iorgulescu.

„Amplasamentul din Piata Revolutiei nu are nici un fel de aviz legal din partea Ministerului Culturii si nici nu au existat discutii cu Primaria pentru acest amplasament”, a mai spus Urianu, care a pus intamplarea pe seama campaniei electorale, fara sa explice cine si ce are de castigat.

El a adaugat ca, deocamdata, Ministerul nu are o pozitie clara fata de gestul Primariei, care a amplasat constructia in fata Bibliotecii Centrale Universitare.

Potrivit agentiei de stiri Mediafax, Primaria si Ministerul Culturii vor plati pentru drepturile de autor si macheta statuiei lui Carol l 6 milioane de lei. Deocamdata nu se stie exact cum se vor imparti costurile intre cei doi parteneri care au dorit o statuie a lui Carol l. Am incercat sa obtinem cateva detalii despre monumentul care a aparut peste noapte in Piata Revolutiei, de la reprezentantii Primariei Capitalei, dar nimeni nu a raspuns, timp de aproape zece ore, la telefoanele Biroului de Presa de la aceasta institutie.

Sa ne aducem aminte:

  •  In  2004, pe ultima parte din mandatul lui Razvan Theodorescu la Ministerul Culturii, s-a organizat un concurs pentru crearea monumentului dedicat victimelor revolutiei, in cadrul caruia s-au inscris 15 proiecte. Pe 16 martie a fost desemnata castigatoare lucrarea lui Alexandru Ghildus. Pe 2 august 2004 s-a  incheiat si contractul de 56 de miliarde, iar pe 15 decembrie, fostul presedinte Ion Iliescu si actualul presedinte Traian Basescu puneau piatra de temelie a viitorului monument. Dar s-a spus de multe ori ca nu juriul a ales proiectul lui Alexandru Ghildus, ci insusi ex-presedintele Ion Iliescu.
  • Nici cu amplasamentul monumentului nu a fost simplu. Ion Iliescu dorea monumentul in Piata Revolutiei, desi mai multi arhitecti, urbanisti si critici de arta au contestat respectivul amplasament. Comisiile de Urbanism ale Primariei Capitalei si Sectorului 1 au respins clar ideea ridicarii monumentului in Piata Palatului, din cauza ca amplasamentul s-ar fi ales fara un plan urbanistic pus la punct.

Vox populi: „Obeliscul parca e facut de zidari, nu de artisti”

La ora pranzului, o pensionara isi duce bichonul sa se plimbe prin boschetii de langa “Memorialul Renasterii – Glorie Eterna Eroilor si Revolutiei Romane din Decembrie 1989”. Femeia se aseaza pe o banca de marmura si isi urmareste animalul urcat pe un soi de pancarta cu afise de concerte.

Reporter: Va place obeliscul?

Pensionara (pufnind in ras): Obelisc! Era sa zic o prostie! Cum sa-mi placa asa ceva? Nici urat nu mi se pare, ca nu ma uit la el ca la monument… parca e facut de zidari, nu de artisti. Asta nu e statuie si nici monument. M-am plimbat prin lume, dar asa ceva nu am mai gasit. Ca monument e oribil.

Reporter: Daca nu e monument, ce e?

Pensionara: Risipa de bani! E ala pe care l-a vrut Iliescu si care a costat o multime de bani. Pe la noi prin Bucuresti Ii zice „teapa” .

Reporter: Dar cel de acolo, e Carol I?

Pensionara: Da, dar p-asta l-au pus acum. Ieri l-am vazut, cand m-am intors in Bucuresti. Saptamana trecuta nu era. M-am uitat la el si e frumos, dar nu se potriveste cu coada la biblioteca. Plus ca mai sunt trei statui.

Reporter: Si nu va place cum arata zona?

Pensionara: Nu imi place, dar ne intreaba cineva daca ne place sau nu? Noi ii alegem si dupa aia fiecare primar, ministru, face ce vrea el cu bani. Stau aici in zona si vad ca toata Calea Victoriei e haos: am vazut daramand si construind, daramand si construind. Cand au dezvelit „teapa”, se stransesera aici ca la parada. Au pozat si-au laudat asta (aratand cu mana obeliscul) pana i-a apucat ploaia. Si au facut si post de paznic, sa nu strice cineva statuia sau s-o mazgaleasca.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro