Sari direct la conținut

Casele din București în care istoria s-a scris brutal: de-aici, Gheorghe Tătărescu a fost aruncat de comuniști în închisoare. Pe vila-monument a pus stăpânire fiica lui Petru Groza

HotNews.ro
Vila Tatarescu - plansa din dosarul de autorizare, arhiva PMB , Foto: arh. Madalin Ghigeanu
Vila Tatarescu - plansa din dosarul de autorizare, arhiva PMB , Foto: arh. Madalin Ghigeanu

​Casele împrumută uneori personalitatea oamenilor care le-au construit sau locuiesc în ele. Se imprimă de cultura, gustul, valorile și structura lor sufletească. În călătoria de descoperire a clădirilor din București, proiectate în stil mediteranean, ajungem la Vila Arethia și Gheorghe Tătărescu din strada Polonă nr 19.

Proprietarii casei din Polonă, în care venea Regele Carol al II-lea în vizită, , vor fi aspru loviți de schimbările politice din România, de istorie.

În dimineața zilei de 20 aprilie 1950, în timp ce toți dormeau, în vila familiei Tătărescu intra teroarea puterii populare.

Intra în vigoare decretul pentru naționalizarea imobilelor care au aparținut „marei burghezii”.

Cele mai valoroase clădiri din București deveneau „proprietatea Statului ca bunuri ale întregului popor”, deși în ele nu se vor muta poporenii, ci oamenii noii puteri, burghezia roșie. Despre ziua în care familia Tătărescu a pierdut totul, își amintește Sanda Tătărescu Negropontes, fiica lui Gheorghe Tătărescu.

Despre acest moment și despre cel în care fiica lui Petru Groza a pus stăpânire pe casă, citește pe B365.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro