Sari direct la conținut

Castigurile la Bursa – 50% din valoarea investitiei

Adevarul

Cei care au investit in primele sase luni la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au beneficiat de un castig mediu de circa 50%, depasind de cateva ori alte tipuri de plasamente financiare. „Evolutia pietei bursiere pe primele sase luni a depasit net toate asteptarile investitorilor si ale celor care activeaza pe piata de capital.

Fata de inceputul anului, toti indicii bursieri au inregistrat cresteri de peste 50%, iar daca tinem cont de faptul ca acestia nu contabilizeaza si dividendele acordate de catre emitenti, putem vorbi de un randament mediu de circa 60% pentru acest an.

Daca anualizam acest randament, obtinem o valoare de-a dreptul spectaculoasa, de circa 110%, performanta care, comparativ cu evolutia dobanzilor bancare sau ale cursurilor valutare, situeaza piata bursiera in mod evident pe prima pozitie din punct de vedere al rentabilitatii”, ne-a declarat Alin Brendea, director de tranzactionare la Prime Transaction.

Profiturile aduse de BVB sunt superioare cu mult celor rezultate, de exemplu, din plasamentele in depozite bancare, care sunt in prezent, in medie, cuprinse intre 17 si 19% pe an, sau celor din certificate de trezorerie pentru populatie – 15-15,5% pe an.

Profituri mai mari au adus intreprinzatorilor fondurile deschise de investitii, acestea fiind cuprinse intre 8 si 40 la suta pentru primele sase luni din acest an.

Trebuie mentionat insa ca riscul aferent investitiilor la bursa este considerabil mai mare fata de riscul pe care il presupune plasarea banilor in depozite bancare si fata de riscul zero pe care il presupun plasamentele in certificate de trezorerie.

In ce priveste fondurile deschise de investitii, acestea au un risc care variaza intre scazut si mediu, conform datelor remise de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC). Desi nu pot fi clar conturate, brokerii cred ca motivele acestei evolutii a BVB tin mai degraba de mediul general al pietei de capital.

In contextul scaderii randamentului oferit de depozitele bancare, fenomen ce pare sa continue in mod accentuat in urmatoarea perioada, sumele care s-au indreptat spre piata de capital au fost din ce in ce mai mari. De asemenea, brokerii spun ca in acest an s-a constatat si o modificare a comportamentului investitorilor, care prefera acum plasamente pe termen mai lung.

„Datorita unei cereri in crestere, oferta de actiuni a inregistrat o diminuare in conditiile unei modificari a comportamentului investitional, in sensul translatarii orizontului investitional de pe termen scurt – care caracteriza in urma cu un an majoritatea celor care investeau la bursa – pe termen mai lung.

In aceste conditii, actiunile au inceput sa fie din ce in ce mai cautate, iar acest fapt a fost reflectat fidel de evolutia cursurilor de tranzactionare, care au crescut spectaculos”, a mai spus Brendea.

Desi in aceasta perioada a fost inregistrata o intensificare a activitatii investitorilor straini la bursa romaneasca, analistii considera in continuare ca investitorii autohtoni sunt cei care dau tonul pe piata de capital din Romania. Pentru urmatoarele luni, brokerii se asteapta la continuarea cresterii pretului actiunilor la BVB.

„In perioada urmatoare, este posibil sa asistam la continuarea trendului ascendent al bursei, desi pe o dinamica inferioara primelor sase luni.

Evenimentele care ar putea avea un impact major asupra evolutiei pietei bursiere vor fi rezultatele semestriale ale societatilor cotate la BVB, precum si modul in care se va aplica noua legislatie a pietei de capital”, a conchis unul dintre reprezentantii societatilor de servicii de investitii financiare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro