Sari direct la conținut

Cat de greu le este romanilor sa isi acopere cheltuielile curente? O comparatie RO vs alte tari

Businessday.ro

In tarile membre UE se realizeaza anual anchete in randul populatiei in ce priveste calitatea vietii, iar in ce priveste Romania, datele pentru 2010 publicate in aceasta saptamana de INS arata ca, o parte semnificativa dintre gospodarii reusesc cu greu sa isi finanteze cheltuielile zilnice, in timp ce ponderea gospodariilor care inregistreaza intarzieri la plata facturilor se apropie de 30%, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Astfel, in 2010, 48,8% dintre gospodarii au suportat cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente ale vietii (alimente, utilitati, chirie, rate etc), procent cu care, in mod surprinzator, nu ne situam in top 3 la nivelul UE, detalii in grafic.

Dupa cum se poate observa, cel mai greu le este bulgarilor, 63,1% dintre gospodarii declarand ca isi acopera greu si foarte greu cheltuielile zilnice, in timp ce pe locul doi se afla grecii cu 57%, iar pe trei ungurii cu 55%. La polul opus se situeaza Finlanda cu un procent de doar 6,8%.

In functie de statutul capului de familie, cel mai bine pe merge patronilor, 45,1% dintre gospodariile conduse de patroni declarand ca suporta usor si foarte usor cheltuielile zilnice, in timp ce doar 1,5% dintre gospodariile a caror cap de familie este somer se afla in aceeasi situatie.

Dintre gospodariile a caror cap de familie este salariat (cele mai numeroase), 38,4% au probleme mari cu finantarea cheltuielilor zilnice, 44,3% au o oarecare dificultate, iar 17,3% isi acopera cheltuielile fara probleme.

Un alt indicator analizat este cel referitor la ponderea gospodariilor care inregistreaza intarzieri la plata chiriei, ratelor sau facturilor la utilitati. In ce priveste Romania, 27% dintre gospodarii sunt in urma cu platile, procent cu care ne situam pe locul trei in UE, dupa Bulgaria (35%) si Grecia (29%), cel mai bine situandu-se olandezii si luxemburghezii (4%), detalii in grafic.

Trebuie remarcat ca, in cazul grecilor, desi au salarii semnificativ mai mari (salariul minim este de 862 euro) au dificultati mult mai mari decat noi in a isi asigura traiul de zi cu zi, iar dupa cum evolueaza situatia, nici in 2011 nu o vor duce foarte bine.

La fel se intampla si in cazul gospodariilor din Malta, Portugalia sau Cipru, tari care inregistreaza procente asemanatoare noua in ce priveste dificultatea cu care familiile isi acopera cheltuielile, cu toate ca veniturile sunt mai mari. De asemenea, Italia sta mult mai rau decat Spania….

Ce arata cifrele de mai sus? Exista multe tari in care castigurile nominale sunt mult mai mari decat cele din Romania, dar costul vietii de zi cu zi este atat de mare, incat o buna parte din populatie abia reuseste sa isi acopere cheltuielile curente.

Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro