Sari direct la conținut

Cateva observatii apropo de sondajul facut public de USR

HotNews.ro

1. Prezenta la vot: cei siguri ca vor veni la vot si care au de asemenea o optiune de vot sunt 56% din respondenti. Dar asta nu inseamna 56% prezenta „oficiala”, conform listelor electorale. 15% din cei de pe liste sunt in afara Romaniei si au o probabilitate mica sa voteze. Implicit, o prezenta de 56% in tara inseamna o prezenta oficiala, conform listelor, de cam 47% + diaspora, scrie Barbu Mateescu pe blogul Sociollogica.

Acest 47% e interesant intrucat e foarte apropiat de prezenta intalnita la locale (48,2%). Nu sunt aceiasi votanti precum la locale – 1-5% sunt dezinteresati acum si au fost „inlocuiti” de altii – dar in linii mari sunt cam acelasi grup de votanti.

In genere intre locale si parlamentare partidele pierd voturi. Prezenta la ultimele doua alegeri parlamentare a fost de 41,8% si 39,2%. Acest 47% ar fi un record pentru ultimul deceniu. Estimez ca nu se va stabili un record si ca, in consecinta, cifrele vor suferi modificari semnificative pana in ziua votului independent de ce vor face partidele.

2. In legatura cu rezultatele sondajului: vedem scorurile a sapte partide, dar nu vedem cati respondenti voteaza cu alte partide decat cele sapte. Confom declaratilor publice ale USR, sondajul a fost realizat cu o lista inchisa: respondentilor li s-a prezentat exclusiv numele celor 7 partide. Ceea ce prezinta o problema: ce faci in fata acestei liste daca esti un sustinator al lui Marian Munteanu si vrei sa vii la vot? Dar daca esti votant M10? Sau PNTCD? Sau PRM? Problema nu este atat de mare precum pare, intrucat partidele care n-au fost incluse in lista au obtinut la locale maxim 1,2% fiecare. Insa subiectul trebuie mentionat.

Precizare: punctul 2 a fost modificat pe baza informatiilor date de Nicusor Dan in conferinta sa de presa de duminica.

3. O comparatie cu localele e rezonabila, avand in vedere ca prezenta ar fi similara:

PNL si USR insumeaza 35% fata de 32%.

PSD si PRU cumuleaza 46%, mai mult decat PSD si PRU si UNPR si PSRO (partidul lui Mircea Geoana) la locale (43,5%).

Restul partidelor stagneaza.

Citeste continuarea pe blogul Sociollogica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro