Cateva observatii despre discursul lui Biden la Bucuresti
Doua au fost, mari si late, mesajele transmise oficial de Statele Unite prin vicepresedintele Biden in cele doua zile petrecute la Bucuresti: puteti conta pe americani ca aliati, continuati lupta impotriva coruptiei. Coruptia este o forma de tiranie sau de cancer, ucide democratia. Washington-ul a transmis un mesaj necesar de solidaritate intr-un moment delicat pentru intreaga Europa de Est si altul de incurajare, vital pentru institutiile cheie din Romania aflate sub presiunea puterii si important, daca doriti, chiar pentru oamenii de rand, uneori derutati de imperfectiunile democratiei ca sistem.
Cand vorbesc politicieni versati ca Joe Biden ai tendinta sa identifici rapid mesajele principale si sa motai la restul bla-bla-urilor din mai multe motive. Citesc de pe prompter sau recita idei bine slefuite de experti in comunicare, apeleaza la formule diplomatice universal valabile etc etc. Mai bune sau mai proaste, cam toate discursurile despre democratie suna cam la fel. Spui cat de importanta e justitia, statul de drept, lupta impotriva coruptiei, presa si societatea civila, implicarea continua, lauzi generos tara vizitata si o incurajezi sa mearga pe calea democratiei, etc, etc. De ce-ai mai asculta a mia oara asa ceva?
Apoi, vicepresedintele Statelor Unite chiar stie cum sa le spuna. Politician versat, cu o lunga experienta de senator – jurist (36 de ani), Biden (71) este cunoscut pentru abilitatile sale retorice de temut. Fostul avocat, trecut si el prin niste scandaluri de plagiat in cariera sa de politician, autor de gafe colosale, cateva inventariate de colegul Dan Popa, stapaneste bine tehnicile de seducere a publicului.
Gesticuleaza putin, cand o face subliniaza o ideea nu misca din maini necontrolat, coboara usor tonul vocii pentru a obliga audienta sa ciuleasca urechile, vorbeste simplu si clar. Pasiunea sa pentru retorica s-a manifestat din tinerete. Potrivit unor referinte, Biden eram cam gangavit pana spre adolescenta, defect pe care l-a invins petrecand ore intregi recitand in fata unei oglinzi. Cu talentele sale recunoscute de negociator, mostenite de la tatal sau, fost vanzator de masini second hand, vicepresdintele SUA este, asadar, intai de toate un foarte bun politician. De ce te-ai lasa vrajit de inca un vanzator profesionist de iluzii?
Am avut ocazia sa ma numar, alaturi de alti colegi, printre invitatii prezenti in Sala Unirii de la Cotroceni la discursul vicespresedintelui Biden. M-am intrebat, ulterior, de ce ne-a sedus discursul vicespresedintelui Biden? De ce, tuturor, ni s-a parut foarte bun? De ce a captivat audienta pe parcusul celor 20 de minute de discurs? Doar pentru ca am ascultat un speech bine pus in pagina, recitat cu talent de un politician experimentat? Numai din cauza unor sperante injectate la timp unui public dezabuzat si speriat de lipsa perspectivelor? Numai pentru ca spunea ceea ce cam toti cei prezenti – cu exceptia unor politicieni, poate – doreau sa auda?
Nu, nu doar din aceste motive a electrizat sala. Joe Biden a vorbit convingator mai ales pentru ca a crezut in tot ce a spus. Orice i s-ar putea imputa unui politician ca Biden, numai ca n-a fost atasat de valori democratice nu. Pe scurt, vicepresedintele SUA a vorbit cu pasiune despre democratie. Cuvintele sale au vibrat deoarece erau bine spuse, desigur, dar mai ales pentru ca sunau sincer. Vorbea despre valori pe care le-a internalizat in decenii de cariera ca om politic, nu recita frazele standard pe care orice politician roman sa simte obligat sa le recite dar nu pune in realitate pret pe ele.
Politicienii romani aflati in primele randuri in Sala Unirii de la Cotroceni nu prea sunt capabili sa-si emotioneze publicul vorbind despre importanta justitiei sau despre pericolul coruptiei. In primul rand voorbesc prost, lipsiti de inspiratie, masinal. Nu transmit nici o emotie, cel mult enerveaza. Apoi, o fac fara credibilitate, tragere de inima si convingere.
Transmit de la o posta ca nu cred o iota din ce spun, n-au dovedit de-a lungul cariere atasament sincer fata de aceste valori democratice de baza: justitie, stat de drept, respect pentru presa si societatea civila. Cel mult au mimat grija fata de ele. Totusi, mai trebuie tinut cont de mici detalii care pot explica de ce Joe Biden parea atat de patruns de ce spune despre o tara mica din Estul Europei? Cel mai probabil pentru ca a inteles exact ce se intampla. A avut cine sa-i explice pe larg si cu argumente. Intuitia si unele indicii ne spun ca fostul ambasador american la Bucuresti, Mark Gitenstein, a continuat sa joace un rol important si dupa incheierea mandatului sau la Bucuresti. Gitenstein si Biden se cunosc de 40 de ani, sunt prieteni de-o viata si vorbesc aceeasi limba, fiind de formatie juridica (avocati).
Biden l-a propus ambasador in Romania, o sansa uriasa pentru noi. Influenta lui Gitenstein la varful politicii americane a continuat, foarte probabil, si dupa incheierea mandatului. Tot datorita formatiei sale juridice, Mark Gitenstein a inteles foarte bine importanta luptei anti-coruptie in Romania, rolul nefast al oligarhilor, a sprijinit din toate puterile DNA si societatea civila onesta. Norocul Romaniei este ca a avut cine s-o inteleaga aici, cine s-o explice mai departe la Washington si cine s-o bage in seama. Iata un fragement relevant dintr-un interviu acordat de Gitenstein in februarie 2014 site-ului startevo.ro
- „I had very good mentors –important senators. One of them, Joe Biden, was a very young senator. He has 29 y.o. In 1976 he had been in the Senate for 2 years… he inspired me! Mark, you have to work very hard to have an impact.. So, I did that. He was the least important senator at the time (being the youngest). I was 2 years younger than he was. I was 30 when I met him. We grew up together. He took big risks for things he really believe it. I needed to do that too. After I worked for him for 13 years, I had to work for a law firm to make money to send my kids to University. […] Originally, I was to have another job in the administration.[…] Biden came to me at one day and asked me: Do you want to be an ambassador?[…] My family was Romanian. When I came here I felt in love of the country.[….] Since I’ve left being an ambassador, I continued to be involved, because I love Romanian people”.
Veti spune, poate, ca discursul american anti-coruptie nu vizeaza doar Romania, ci regiunea. Un alt important oficial american, Victoria Nuland, s-a referit la intreaga regiune cand a avertizat asupra pericolului coruptiei, a democratiilor est eurpene capturate de oligarhi. Adevarat, atentia SUA se indreapta asupra Europei de Est, dar Romania are o sansa in plus, gratie micilor detalii expuse mai sus. Conteaza, desigur, si geografia, contextul, interesele americane in regiune dar aici am cautat sa explic un discurs, nimic mai mult.
Apoi, este important ca actualul ambasador interimar, Duane Butcher, continua de peste un an si jumatate vechea linie, fiind un cunoscator la fel de bun al Romaniei. In fine, a contat, probabil, si chimia personala si increderea stabilite de-a lungul timpului intre vicepresedintele Joe Biden si presedintele Romaniei Traian Basescu. Acestea sunt vizibile si in imaginile oficiale postate pe site-ul administratiei prezidentiale. Toate la un loc au facut ca discursul vicepresedintelui american, Joe Biden, din sala Unirii sa nu sune doar politicios si oficial, ci mai ales autentic si foarte convingator.