Cati romani lucreaza la negru?
Conform datelor publicate lunar de catre INS in buletinul statistic, in primul trimestru din 2010, numarul salariatilor din economie era de aproximativ 4,3 milioane exclusiv fortele armate, iar in publicatia trimestriala „Ocuparea si somajul in trimestrul I 2010” se sustine ca numarul salariatilor din Romania este de 6,035 milioane, inclusiv fortele armate si salariatii din economia informala si la negru, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.
Cum in domeniul apararii exista ~230.000 de salariati, rezulta ca numarul celor care lucreaza in economia informala si la negru este de 1,5 milioane, cifra in crestere cu aproximativ 200.000 de persoane fata de 2008, respectiv de la inceputul crizei. In 2003, cifra era de aproximativ un milion.
Cele doua rapoarte ale INS sunt intocmite pe baza a doua metodologii de calcul diferite:
– raportul lunar se bazeaza pe inputul angajatorilor (ancheta BFM) – in esantion sunt cuprinsi 25.000 de agenti economici si este improbabil ca acestia sa raporteze toti salariatii, inclusiv numarul angajatilor pe care ii platesc la negru;
– raportul trimestrial se bazeaza pe anchete realizate in 28.000 de gospodarii (AMIGO), iar datele reflecta mai bine situatia existenta pe piata muncii din moment ce informatiile sunt culese exact de la cei care muncesc;
Cum a evoluat in ultimii 10 ani numarul salariatilor care lucreaza in economia ascunsa se poate observa in graficul de mai jos, click aici pentru detalii.
Daca analizam situatia pe sectoare economice conform monitorizarii trimestriale, vedem ca in industria prelucratoare lucreaza 1,64 milioane de salariati, dintre care 600.000 in economia ascunsa, iar in comert lucreaza 988.000 de salariati, dintre care 287.000 nu sunt declarati de catre angajatori. In constructii, domeniu cunoscut drept paradisul muncii la negru, diferenta dintre cifra comunicata lunar de catre angajatori si datele trimestriale ale INS este de 195.000, click aici pentru detalii.
De asemenea, in raportul trimestrial, INS mai publica si distributia celor 6 milioane de salariati pe categorii de venituri lunare nete, iar datele arata ca 80% dintre salariati (inclusiv cei care lucreaza la negru) obtin un venit inferior salariului mediu pe economie comunicat oficial (~1.450 de lei net), iar 9,6% din total au un venit salarial mai mare de 3.000 de lei brut lunar.
In cifre absolute, 4,84 milioane de salariati castiga mai putin de 1.450 de lei net (inclusiv banii incasati la negru), iar 1,2 milioane de salariati castiga peste aceasta valoare, dintre care 579.000 au un venit mai mare de 1.751 de lei net, detalii aici.
Acesta este adevarata situatie de pe piata fortei de munca – 4 din 5 salariati au un venit care le asigura doar subzistenta, iar un numar extrem de mic de persoane realizeaza venituri cat de cat decente.
Nota: Salariat – este considerata persoana care-si exercita activitatea pe baza unui contract de munca intr-o unitate economica sau sociala – indiferent de forma ei de proprietate – sau la persoane particulare, in schimbul unei remuneratii sub forma de salariu, in bani sau in natura, sub forma de comision etc.
Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.