Cautatorii de petrol au renuntat la investitiile in zona Insulei Serpilor
Divergentele dintre Romania si Ucraina legate de Insula Serpilor continua sa ramana in actualitate, cu toate ca marea majoritate a cetatenilor celor doua tari nu inteleg cum poate o insula de 16 hectare de stanca sa starneasca atatea patimi. Nu insula reprezinta trofeul luptei, ci posibilele zacaminte petroliere existente in apele teritoriale aferente acestei bucati de stanca.
Potrivit specialistilor, fiecare tara are dreptul la 12 mile marine de apa, reprezentand ape terioriale, dar si la 12 mile marine de apa dupa acestea, zona fiind denumita contigua. De fapt, aici este marea problema. Aflata la 20 de mile marine de tarmurile tarii noastre Insula Serpilor intra in aceasta zona contigua.
Iar potrivit raportului incheiat de Romania si Ucraina in aceasta zona se pot face prospectiuni seimice pentru descoperirea zacamintelor de petrol atat de catre tara noastra cat si de tara vecina, dar nu se pot face exploatari petroliere. Si atunci pe cine ar interesa sa afle resursele de gaze si petrol daca nu le poate si exploata.
Mihai Silviu Gherman, directorul adjunct in cadrul Agentiei Nationale de Resurse Minerale (ANRM) sustine ca de unele perimetre situate in zona cu pricina a fost interesata firma engleza Palladin Resources, aceasta si castigand intr-o prima faza doua dintre ele – Gasca si Doina -, dar datorita conflictului existent s-a retras.
Mai mult au si descoperit un zacamant de gaze pe structura Doina, evaluat la doua miliarde metri cubi, dar au considerat ca valoarea investitiei si mediul politic nu sunt propice afacerii.
Ca este petrol in Marea Neagra, e drept nu la nivelul zacamintelor din Marea Caspica sau Marea Nordului, este dat de faptul ca Petrom exploateaza inca din 1980 un zacamant denumit Lebada, valoarea acestuia fiind de 500.000 de tone petrol anual. Asta inseamna 10% din productia nationala anuala de petrol.
De curand Petrom a descoperit un alt zacamant numit Pescarus, din care va extrage anual, potrivit specialistilor, in jur de 250.000 de tone de petrol. Nici partea ucraineana nu a stat cu mainile in san.
Potrivit lui Mihai Silviu Gherman, a sapat o sonda petroliera pe structura unui fost perimetru romanesc numit Muridava de noi si Olimpskia de ucraineni, iar daca intr-o prima faza au anuntat ca au gasit petrol, apoi informatia a fost negata. Pana cand se va rezolva diferendul dintre Romania si Ucraina investitorii straini s-au retras. Pierderile sunt deosebit de mari.
Directorul adjunct al ANRM sustine ca “numai pentru extragerea zacamintelor situate pe structura denumita Doina, Palladin ar fi investit sapte milioane de dolari pentru a putea extrage gazele existente aici. Investitiile sunt foarte mari pentru extractia petrolului.
Dar aceste investitii s-ar fi facut, dar potrivit acordului incheiat partile au drept de a face doar lucrari de explorare si nu de exploatare, iar asta nu avantajeaza investitorii straini”, mai declara Gherman. Din pacate nici viitorul nu se arata a fi prea roz.
La ultima intalnire dintre partea ucraineana si cea romana, care a avut loc la Braila in primavara acestui an nu s-a ajuns la nici un acord. Se pare ca din ce in ce mai mult este vehiculata solutia Haga, tribunalul international putand pune capat unor divergente existente de peste cincizeci de ani.