Sari direct la conținut

Cazul femeii care a născut pe trotuarul din fața spitalului din Urziceni. Ministrul Sănătății cere demisia managerului / Cum se apără conducerea spitalului: „Am văzut pe camere” / Filmul evenimentelor

HotNews.ro
Ambulanță SMURD, Foto: © LCVA | Dreamstime.com
Ambulanță SMURD, Foto: © LCVA | Dreamstime.com

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a cerut demiterea conducerii Spitalului din Urziceni în fața căruia, pe trotuar, o femeie a născut, după ce n-ar fi fost consultată.

De partea cealaltă, conducerea spitalului spune că femeia și aparținătorii au părăsit Compartimentul de Primiri Urgențe (CPU), fără să aștepte venirea ambulanței care fusese chemată de o asistentă.

„Asistenta care era în triaj a văzut despre ce e vorba, a sunat la 112, a pierdut 5 minute să roage să vină ambulanța pentru că persoana e posibil să nască. Cât a durat să facă documentele, pacienta și aparținătorii au ieșit din CPU. Am văzut pe camere. Asistenta le-a spus că urmează să vină ambulanța, să vină în CPU. Asistenta le-a făcut semn să se întoarcă. A venit ambulanța, nu a intrat pe rampă. Au venit la poartă și au făcut filmările. Se poate vedea că ambulanța nu a trecut pe la poarta CPU”, a explicat conducerea spitalului, precizând că unitatea nu are linie de gardă pentru ginecologie, ci doar interne, pediatrie și chirurgie.

Rafila cere demisia managerului

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a catalogat drept „grav” cazul de la Urziceni și a cerut demisia sau demiterea managerului.

„Cred că o demisie de onoare sau o demitere a managerului de către primarul din Urziceni este și morală, și potrivită. Avem aceste spitale ca să acordăm asistență medicală. Faptul că nașterea a descurs bine și mama și copilul sunt bine arată că nașterea se putea realiza în interiorul spitalului cu ajutorul personalului care era prezent acolo”, a spus ministrul.

Filmul evenimentelor făcut de Ministerul Sănătății

După apariția imaginilor cu femeia care a născut pe trotuar, Ministerul Sănătății a reacționat, făcând un film al evenimentelor.

  • „În jurul orei 5, o femeie în vârstă de 24 de ani, gravidă, mamă a altor 2 copii, s-a prezentat la Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Municipal Urziceni.
  • Cu toate că în spital există o secție de obstetrică ginecologie cu compartiment de neonatologie, spitalul nu a putut asigura gardă specializată însă a existat un medic chirurg care trebuia să coordoneze acordarea asistenței medicale.
  • Invocând lipsa medicului de gardă specializat, personalul din CPU a contactat Serviciul de Urgență 112, care a trimis o mașină aflată în imediata apropiere.
  • Din primele informatii, se pare ca pacienta nu a fost consultată, supravegheată și însoțită până la masina Ambulanței, ceea ce a determinat declanșarea nașterii în spațiul exterior al clădirii, unde a primit îngrijiri de la echipajul Ambulanței”, a mai precizat ministerul Sănătății.

Copilul și mama sunt în stare bună și sunt internati la Spitalul Județean de Urgență Slobozia, a mai transmis instituția.

Inspecția Sanitară de Stat s-a deplasat la fața locului pentru control și pentru aplicarea măsurilor necesare conform legislației în vigoare.

Ambulanța spune că a ajuns în 4 minute

Directorul medical al Serviciului de Ambulanță Județean, Tigeliu Păun, a declarat că femeia deja adusese pe lume copilul în momentul în care echipajul a ajuns la spital.

„Ei (n.r. echipajul de ambulanță) s-au prezentat în patru minute de la apel, iar femeia deja născuse. Au ajutat-o, au urcat-o în ambulanță și au adus-o la Spitalul Slobozia”, a spus Păun.

Șeful Serviciului de Ambulanță Județean susține că ambulanțierii își fac treabă și în niciun caz nu au început să filmeze, iar personalul din spital trebuia să aibă grijă de femeie până la sosirea echipajului, care ar fi transportat-o la Slobozia, la 60 de kilometri distanță de Urziceni.

Și poliția s-a autosesizat în acest caz și face cercetări pentru abuz în serviciu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro