Sari direct la conținut

Cazul Gorbunov. Manual de evadare in trei pasi din penitenciar cu scutire medicala

HotNews.ro

Cazul lui Serghei Gorbunov, detinut condamnat la 15 ani de inchisoare pentru fapte de violenta extrema dar eliberat pentru o operatie de 20 de minute, aduce in discutie una din problemele sistemului penitenciar. HotNews.ro a incercat cu ajutorul mai multor surse din sistem sa refaca traseul pe care il parcurge un detinut pentru a iesi temporar de dupa gratii si care sunt bresele din penitenciar, adica unde apare cel mai adesea coruptia.

Pasul 1. Detinutul isi alege o boala si, cu ajutorul medicului de penitenciar, reuseste sa o contureze.

Pasul 2. Boala detinutului este certificata de expertiza Institutului de Medicina Legala, unde potrivit surselor HotNews.ro, apar si cele mai multe cazuri de coruptie.

Pasul 3. Judecatorul si procurorul decid pe baza expertizei IML, fara a o ataca sau a cere contraexpertiza.

Mentionam ca intreruperea executarii pedepsei este una din modalitatile prin care persoane condamnate pot sa eludeze perioada de detentie. Aceasta procedura se aplica numai daca persoana este deja incarcerata. Cei care nu sunt incarcerati au alte cai prin care pot evita inchisoarea, dar acestea tin de instantele de judecata, avocati, procurori etc.

Medicul de penitenciar, cheia spre libertate

Pasul 1. In prima faza detinutul se intereseaza de la colegii sai care sunt bolile pentru care poate fi ceruta intreruperea perioadei de detentie. “In general, alege o boala ascunsa, adica nu poate sa invoce membre lipsa sau alte boli vizibile si atunci se alege ceva la ochi, ceva la inima. O astfel de boala trebuie investigata”, au explicat sursele HotNews.ro

Prima bresa apare la medicul penitenciarului. Detinutul informat mimeaza o boala si solicita sa fie consultat de medic. Cel mai adesea el convinge medicul penitenciarului sa ii prescrie medicamentatia. “Si acest medic este important, dar nu definitoriu deoarece el nu face decat sa prescrie aceasta medicamentatie si sa solicite un consult de specialitate. El este un fel de doctor de familie care insa trece in dosar ca detinutul se plange de o boala sau alta”, au mai precizat susele avizate.

Filiera IML include avocati

Pasul 2. Detinutul formuleaza o cerere de intrerupere a pedepsei pe motive medicale. In acest moment al demersului apare expertiza IML. O comisie de specialitate evalueaza starea de sanatate a detinutului. Comisia are la dispozitie trei posibilitati: detinutul sa fie tratat in sistemul ANP, detinutul sa fie tratat intr-un alt spital din sistemul public dar sub paza sau detinutul sa fie eliberat temporar pentru a-si trata boala.

Expertiza IML este cruciala pentru un detinut care doreste intreruperea pedepsei pe motive medicale. “In mod normal un detinut este eliberat pe cauze medicale numai in cazuri exceptionale, adica o operatie complicata. Pentru o operatie de 20 de minute se poate aplica varianta in care detinutul este tratat intr-un spital de stat dar sub paza. In cazul Gorbunov avem cateva semne de intrebare. O cerere de acest gen dureaza cateva luni. Ori, de ce sa astepti atata timp pentru o operatie de 20 de minute?”, au mai spus sursele HotNews.ro.

Potrivit acestora, de cele mai multe ori aici apare mita. Cum detinutul este incarcerat, banii sunt platiti din afara. Cel mai adesea avocatul sau membri ai familiei sunt cei care platesc medicii pentru ca expertiza sa fie favorabila. “Sumele platite sunt de ordinul miilor de euro. Trebuie avut in vedere faptul ca, in cazul in care comisia spune nu eliberarii pe motive medicale, sunt sanse zero ca judecatorul sa decida altceva. Astfel, expertiza medicala este un punct cheie”, au mai explicat surse din sistem.

Veriga slaba din instanta

Pasul 3. Dosarul cu expertiza medicala si alte acte din cadrul ANP ajunge la instanta de judecata, care este aceeasi instanta care a decis condamnarea detinutului. Instanta decide daca aproba sau nu eliberarea temporara a detinutului. Decizia este trimisa penitenciarului care o pune in aplicare. Detinutul este eliberat, in general, pe o perioada cuprinsa intre trei si sase luni. In mod normal, detinutul trebuie sa isi rezolve problema medicala si sa revina la penitenciar.

La eliberarea detinutului, este informat postul de politie pe raza caruia domiciliaza. In general, in sentintele de eliberare temporara se mentioneaza ca detinutul are obligatia sa se prezinte la postul de politie la un anumit interval, in general o luna. In schimb, si politistii din acel post de politie, fie ca este Inspectorat Judetean, sectie de politie sau post de politie, au obligatia sa verifice periodic detinutul.

O alta vulnerabilitate a procedurii de suspendare a executiei pedepsei apare si la instanta care decide daca detinutul ramane sau nu in penitenciar. “Aici judecatorul poate sa ceara o alta expertiza sau procurorul de caz poate sa atace decizia. Sunt cazuri in care, spre exemplu, detinuti in scaun cu rotile sau care efectiv isi scot un ochi sau isi rup membre nu sunt eliberati. In schimb, sunt cazuri in care pentru boli invizibile se decide eliberarea temporara. De exemplu, in cazul Gorbunov dar si in alte cazuri se observa ca este vorba de o operatie de 20 de minute. Trebuie sa mai amintim ca in sistemul ANP exista 5 spitale specializate. De exemplu, la Rahova este spitalul de oftamologie iar cel din Craiova este destul de bine dotat”, au mai explicat surse avizate.

Pe langa motivele medicale pentru solicitarea intreruperii pedepsei pe o perioda determinata, detinutii mai invoca si motive sociale. In general, acestea se aplica in cazul in care tatal este in inchisoare si are o familie mare iar mama moare, astfel el solicita sa i se intrerupa detentia pentru a avea grija de familie, sau in cazul in care mama este inchisa si ulterior este inchis si tatal. In general, se motiveaza prin situatii legate de familie.

Cazul Gorbunov: Eliberat de junghiuri si furunculi

Gorbunov are doua condamnari: una de zece ani pentru împuşcarea a doi patroni de case de schimb valutar din Constanţa, în 2003, respectiv 2004. O alta sentinta din 2006 l-a condamnat pe Gorbunov la 15 ani pentru împuşcarea patronului unei casei de schimb valutar de la parterul unui bloc din Braşov, pe care o executa la Penitenciarul de Maxima Siguranta Craiova.

Gorbunov a solicitat de trei ori eliberarea temporara pe motive medicale. In decembrie 2007 si martie 2008, instanta a respins cererile lui Gorbunov de eliberare temporara. In prima cerere de eliberare, Gorbunov a invocat ca probleme medicale o „nevralgie intercostala, lumbago cronic si furuncul”.

In mai 2008, Gorbunov este eliberat temporar pentru ca ar fi suferit de „subatacuri de glaucom cu unghi inchis si rectocolita ulcero-gastrica”. In motivarea sentintei, magistratii au mentionat ca, potrivit expertizei IML, Gorbunov are avea nevoie de o interventie chirurgicala de urgenta care nu poate fi realizata decat in reteaua de spitale a Ministerului Sanatatii.

Potrivit raportului IML, citat de magistrati, Gorbunov ar fi avut nevoie de 1-2 saptamani de internare si o perioada de refacere post-opratorie de 2-3 luni. In raportul original al IML se arata ca interventia poate avea loc sub paza intr-un spital al MS dupa care sa se faca o evaluare daca este necesara eliberarea sa si pe perioada post-operatorie. Judecatorii au decis ca detinutul are nevoie de 3 luni de refacere.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro