CCR pregătește o veste bună pentru magistrați. Raportul preliminar dă dreptate ICCJ care apără pensiile speciale ale procurorilor și judecătorilor
Raportul preliminar prezentat în plenul CCR după ce Curtea Supremă a atacat noile prevederi pentru pensiile speciale ale magistraților dă dreptate judecătorilor. Altfel spus, pensiile lor speciale rămân neatinse.
Curtea Constituțională va decide miercuri asupra sesizării depuse de ICCJ după ce Parlamentul a modificat legea pensiilor speciale.
Potrivit raportului întocmit chiar de șeful CCR, Marian Enache, și obținut de spotmedia.ro se propune admiterea tuturor motivelor de neconstituționalitate invocate de ICCJ pe fondul legii.
Este vorba despre prevederi precum creșterea vârstei de pensionare, cuantumul pensiei de serviciu, actualizarea acesteia, baza de calcul, precum și impozitarea. Astfel, acestea ar urma să fie declarate neconstituționale.
În soluția propusă, șeful CCR susține că argumentul Coaliției că reforma pensiilor speciale este jalon PNRR nu ține. „Trebuie subliniat că niciun plan economic, financiar sau de altă natură convenit de autoritățile publice cu organisme inter- sau supranaționale nu poate fi realizată cu încălcarea Constituției”, se arată în documentul obținut de spotmedia.ro.
Ce a decis Parlamentul
La finalul lunii iunie, parlamentul a adoptat o serie de modificări privind pensiile magistraților, potrivit cărora procurorii și judecătorii se pot pensiona până în 2028 în aceleași condiții ca până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime, și beneficiind de o pensie în cuantum de 80% din indemnizația brută și sporurile din ultima lună de activitate. Mai exact, modificarea instituie o perioadă de grație de cinci ani pentru pensionarii speciali.
Vârsta de pensionare crește de anul viitor etapizat, de la 50 de ani, în 2024, la 60 de ani în 2035.
De asemenea, s-a decis impozitarea cu doar 15% a pensiilor speciale mai mari de 4.000 de lei net.
- CONSULTĂ AICI LEGEA PENSIILOR SPECIALE ADOPTATĂ DE PARLAMENT
- CONSULTĂ AICI SESIZAREA DE NECONSTITUȚIONALITATE FĂCUTĂ DE ICCJ
Cea mai scumpă lege
Reforma pensiilor speciale este jalon în PNRR. Dacă acesta nu este îndeplinit, România pierde 3,1 miliarde de euro de la UE.
Pensiile speciale costă statul român în jur de 12 miliarde de lei anual.
La finalul lunii iulie, numărul pensiilor de serviciu era de 10.310. Dintre acestea, mai mult de jumătate, adică 5.309 erau ale procurorilor și judecătorilor. Pensia medie în acest caz este de 21.583 de lei, potrivit datelor publice.
De pensii de serviciu beneficiază și membrii Corpului diplomatic şi consular, funcționarii publici parlamentari, personalul aeronautic civil navigant, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor și personal al Curții de conturi.
În categoria pensiilor speciale, adică cele primite în baza unor legi speciale, sunt încadrate în discursul public și pensiile militare. Acestea din urmă reprezintă grosul, adică în jur de 180.000. Aici intră pensiile celor care au lucrat la MAI, MApN și SRI și sunt plătite de casele de pensii ale acestora.
La nivelul MAI sunt 97.000 de beneficiari, care costă anual 5,2 miliarde de lei.
La nivelul MAPN sunt în jur de 78.000 de beneficiari, în vreme ce în jur de 5.700 provin din SRI, SIE si STS. La nivelul anului trecut costul cu pensiile acestora era în jur de 4 miliarde de lei.
USR acuză CCR că apără pensiile speciale
USR acuză că CCR că apără pensiile speciale, însă nu există o cale de a-i trage la răspundere pe magistrații constituționali.
„Este de așteptat ca pensiile speciale să fie salvate de CCR în condițiile în care jumătate dintre judecătorii CCR sunt beneficiari de pensii speciale. Iar Marian Enache, raportor pe legea pensiilor speciale și fost consilier al lui Ion Iliescu, este dublu pensionar special, încasând bani atât ca fost parlamentar, cât și ca judecător CCR. Anul trecut, el a primit pensii speciale de aproape 500.000 de lei”, a declarat deputatul USR Cristian Seidler.