Ce a facut deputatul Mircea Stanescu in Parlament: 11 luari de cuvant, 25 de minute de discurs si doua initiative legislative
Mircea Stanescu a detinut functia de deputat in legislatura 2004-2008. In 2004 a fost ales deputat in circumscriptia electorala nr. 38 Tulcea pe listele Aliantei DA, fiind membru PD. In noiembrie 2006, Mircea Stanescu a trecut de la PD la PSD. In cei patru ani de activitate a avut 11 luari de cuvant in plen, 7 declaratii potice, doua propuneri legislative si a semnat doua motiuni. Stanescu a facut parte din „Comisia pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa”, fiind doar membru simplu.
Potrivit paginii de internet a Camerei Deputatilor, Stanescu a initiat si doua propuneri legislative, care au insa acelasi continut. Este vorba de o propunere legislativa privind acordarea de facilitati temporare agentilor economici care desfasoara activitati de turism in judetul Tulcea, ca urmare a izbucnirii epidemiei de gripa aviara din 2005. Potrivit propunerii, timp de doi ani agentii economici din judetul Tulcea ar fi fost scutiti de plata unor taxe. Propunerea a fost retrasa chiar de catre Stanescu.
In cei patru ani de activitate ca deputat Stanescu a avut 11 luari de cuvant din care sapte reprezinta interventii in care sunt prezentate rezumate din presa. Majoritatea acestor interpelari vizeaza companii sau institutii ale statului. Durata totala a celor 11 luari de cuvant este de 25 de minute.
3 mai 2005: Declaratie politica intitulata Licitatii castigate de DELTACONS SA Tulcea cu sprijinul vechii guvernari. „Va retin atentia vizavi de un fenomen de mare coruptie, semnalat recent de presa, in mai multe cotidiene centrale. Este vorba de modul in care firma DELTACONS S.A. – Tulcea, condusa de un anume Alexandru Stroie, un protejat al fostei guvernari, a reusit, prin manevre dubioase, sa acapareze un numar extrem de mare de lucrari de constructii hidrotehnice si de alta natura, din fonduri bugetare si europene, alocate pentru consolidarea malurilor Dunarii si scoaterea la suprafata a epavei navei Rostok, care blocheaza o parte a canalului navigabil Sulina.”
10 mai 2005: Scandalul Aro. „In zeci de randuri, presa centrala a semnalat jaful sistematic prin care directorii romani pusi la ARO de cubanezul John Perez au vandut insemnate active ale fabricii, contrar clauzelor contractuale postprivatizare, obtinand milioane de dolari care au luat drumul strainatatii. Exista numeroase semnale privind implicarea in aceste afaceri a unui grup de interese format din parlamentari PSD de Arges si fosti ofiteri din serviciul de informatii externe”
24 mai 2005: Scandalul Cico. „Afacerea CICO”, cum a fost numita de intreaga presa si care s-a soldat cu trimiterea in judecata a fostului presedinte al SIF Munteania Horia Teodor Mihailescu, a fostului presedinte al FPS Alin Giurgiu si a altor inculpati, pentru delapidare si alte infractiuni de natura economica, continua sa fie tergiversata, astfel incat statul roman sa nu mai poata recupera actiunile”.
14 iunie 2005: Scandalul STS. „Este vorba, in special, de actualul director al STS, generalul Tudor Tanase, si adjunctii sai, generalul Ion Tudosie si generalul Alexandru Grumaz, care sunt acuzati, prin diferite rapoarte aparute in presa, de grave nereguli in gestionarea bugetului STS, cu trimiteri exacte la contracte de zeci de milioane de dolari, derulate fara licitatie si la preturi nejustificat de mari. in acest sens, au fost publicate ample materiale, in Romania libera, din 22 decembrie 2004, si Ziua, din 31 mai 2005, extrem de documentate, carora nu li s-a dat curs”.
27 septembrie 2005: Coruptie la Agentia Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. „In urma cu mai multe luni, Ambasada Regala a Danamarcii din Romania a sesizat Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale asupra neregulilor care s-au comis la nivelul Autoritatii nationale sanitar veterinare si pentru siguranta alimentelor in legatura cu perfectarea contractului privind furnizarea de produse pentru identificarea si inregistrarea suinelor, ovinelor si caprinelor, pe vremea cand autoritatea era codusa de ex-presedintele Liviu Harbuz”.
4 octombrie 2005. Cazul celor „21 de parlamentari cercetati pentru acte de coruptie. „La conferinta de presa sustinuta vineri la sediul Parchetului inaltei Curti de Casatie si Justitie, procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a declarat ca o microstructura din cadrul Ministerului Public ar instrumenta o serie de dosare care privesc acte de coruptie si alte tipuri de infractiuni, savarsite de catre 22 de senatori si deputati.”
6 decembrie 2005: Monopolul pe piata de Internet prin cablu. „Piata de Internet prin cablu este dominata in prezent, in proportie de 99%, conform datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in comunicatii, de doi operatori de cablu: UPC Romania Astral si RCS & RDS, care si-au impartit teritoriile si ale caror servicii sunt departe de exigentele europene… Solicit presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in comunicatii si presedintelui Consiliului Concurentei sa dispuna urgent investigatiile de rigoare si sa raporteze in cel mai scurt timp cauzele existentei acestor servicii de tip „monopol” de slaba calitate, precum si modalitatile prin care monopolul poate fi inlaturat, iar acesti operatori trasi la raspundere pentru proasta calitate a serviciilor facturate”.
Donatie de 50.000 de euro
Potrivit declaratiilor de avere postate in intervalul 2004-2008, Mircea Stanescu a detinut doua apartamente in Bucuresti, trei masini – o Dacia si doua autivechicule marca Mercedes. In aceasta perioada a avut trei conturi bancare. In declaratia de avere depusa in decembrie 2008, la predarea mandatului, Stanescu avea in conturi peste 28.000 de dolari. In prioada iunie-decembrie 2008, Mircea Stanescu a primit o donatie in valoare de 50.000 de euro de la tatal sau Sorin Rosca Stanescu. Pe declaratia de avere in dreptul donatie se mentioneaza doar numele localitatii Snagov, fara alte precizari.
Prietenii si logodnica audiati de politisti
Ancheta in cazul decesului prin impuscare a fostului deputat Mircea Stanescu a ajuns in faza de audieri. Potrivit anchetatorilor marti este audiata logodnica acestuia si o parte din prietenii sai. Potrivit reprezentantilor Politiei Capitalei, in momentul in care a fost gasit mort, Mircea Stanescu era imbracat intr-o camasa, iar din primele investigatii rezulta ca glontul a patruns de la stanga la dreapta in zona tamplei. Anchetatorii au mai stabilit ca fostul deputat dormise cu o seara inainte de incident la logodnica sa.
IML: „Primele analize intaresc ideea decesului prin sinucidere”
Primele analize facute in cadrul autopsiei lui Mircea Stanescu arata ca acesta s-a sinucis, a declarat, marti, pentru MEDIAFAX, directorul Institutului National de Medicina Legala (INML), Dan Dermengiu. „Autopsia este in curs, dar dupa primele analize reiese clar ca toate elementele de autopsie intaresc ideea decesului prin sinucidere”, a precizat Dermengiu.
Criminalistii au recoltat probe de la cadavru si de la locul unde a fost gasit mort, iar rezultatele acestora vor fi comparate si cuprinse in raportul final medico-legal in cazul lui Mircea Stanescu. Directorul INML a mai spus ca in prezent criminalistii verifica daca pulberea gasita pe mana lui Mircea Stanescu este aceeasi cu cea de pe tampla, locul unde s-a impuscat. In cadrul autopsiei urmeaza sa fie facute si analize toxicologice.