Ce alegem: impozitul progresiv propus de PSD sau cota unica de 10% a PNL?
Dupa ce in ultimul an am acuzat opozitia ca nu vine cu solutii concrete pentru iesirea din criza, in acest moment putem spune ca avem unele indicii privitoare la masurile pe care PSD si PNL doresc sa la implementeze in cazul in care ar ajunge la putere, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.
Conform Ziarului Financiar, in ceea ce ii priveste pe cei de la PSD, cea mai importanta masura fiscala propusa este revenirea la impozitul progresiv in 4 trepte: impozit 0% pentru veniturile mai mici de 1.000 de lei lunar, 15% pentru veniturile cuprinse intre 1.000 si 2.000 de lei, 25% pentru sumele cuprinse intre 2.000 si 4.000 de lei, si o cota de impozit de 40% aplicata veniturilor ce depasesc 4.000 de lei.
Daca vom compara cotele de impozit propuse de PSD cu cota unica de 16% aplicata in prezent, rezulta ca toti salariatii care au acum un venit brut lunar mai mic de ~4.500 de lei sunt avantajati, iar cei care castiga mai mult sunt dezavantajati. In cifre absolute, aproximativ 5.8 milioane de salariati ar avea de castigat (95% dintre persoanele care au inregistrat venituri salariale in 2009), iar 250-300.000 ar avea de pierdut.
Pe transe de venit: cine are acum un salariu mediu brut lunar de 1.000 de lei castiga 94 de lei, la un venit de 2.000 de lei obtin in plus 145 lei, la un venit de 3.000 de lei se obtin in plus 126 lei, iar la un venit de 4.000 de lei brut se obtin in plus 49 lei. Cei care castiga 10.000 de lei lunar pierd aproximativ 1.000 de lei.
Personal, inteleg ca un partid social democrat nu are cum sa sustina o cota unica de impozitare, insa aplicarea unui impozit de 40% asupra veniturilor ce depasesc 4.000 de lei exprima mai degraba un soi de ura impotriva celor mai bine platiti dintre romani, din moment ce procentul este urias, iar el se aplica unui venit relativ mic.
Pe de alta parte, ar mai fi de discutat despre oportunitatea introducerii unui impozit progresiv din moment ce cota unica a produs efecte evident pozitive asupra economiei in general, si asupra bugetului in particular.
Astfel, dupa cum se poate observa in graficul de mai jos, intre 2000 si 2004, incasarile la buget au crescut in acelasi ritm cu salariul mediu, in timp ce, odata cu introducerea cotei unice de 16%, incasarile au crescut mai rapid decat salariul mediu brut. Cu alte cuvinte, s-a demonstrat ca un impozit mai mic aduce incasari mai mari.
De asemenea, PSD mai propune “fortarea” cresterii PIB pentru a reduce ponderea deficitului bugetar, insa si pe vremea lui C.P. Tariceanu PIB-ul a crescut intr-un ritm mult peste potential, iar efectele sunt acum vizibile pentru toata lumea. Alte masuri: reducerea impozitului pe profit (nu se stie cu cat), si reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza.
Per total, masurile PSD vor determina o scadere a veniturilor la buget cu cel putin 2-3 miliarde de euro. Cum va fi acoperita suma?
Daca discutam despre programul PNL, acesta este unul si mai fantezist: cota unica scade la 10%, contributiile de asigurari scad cu 10%, iar TVA-ul revine la 19%. Pe termen scurt (un an), aceste masuri vor genera de asemenea o “gaura” semnificativa in buget, ceea ce va duce la explozia deficitului bugetar, consecinta probabila fiind imposibilitatea platii salariilor si pensiilor. PNL nu explica modalitatea prin care va acoperi deficitul generat de reducerea taxelor si impozitelor.
Iar pentru a raspunde intrebarii din titlu – evident ca aleg cota unica, cu mentiunea ca procentul de 10% mi se pare nesustenabil.
Comenteaza peblogul lui Cristian Orgonas.