Sari direct la conținut

Ce arată datele prezentate de Heiuș: Minus de aproape 9 miliarde față de bugetul pe 2023 / Aproape toată suma din subordinea lui Ionuț Mișa

HotNews.ro
ANAF, Foto: Hotnews / Florin Barbuta
ANAF, Foto: Hotnews / Florin Barbuta

Odată cu declarația privind demisia, Lucian Heiuș a inclus și un tabel cu privire la estimările Ministerului Finanțelor când a realizat bugetul (despre care am tot arătat că a fost scris greșit) și cât s-a reușit a se încasa efectiv.

Ei bine, conform datelor prezentat, față de estimările realizate la bugetul pe 2023 este un minus de 8,9 miliarde lei, la 5 luni.

În detaliu se mai vede ceva, anume că latura PSD din ANAF este cea care merge prost, adică Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili care este condusă de Ionuț Mișa (fost șef al instituției), susținut acolo de social-demorați. Minusul este de 8,4 miliarde lei.

Vezi și: Verdict: Bugetul a fost scris prost. Profesorii și economiștii îl contrazic pe ministrul Finanțelor

De precizat că economiștii au arătat că proiecția bugetară are probleme, inclusiv Consiliul Fiscal.

Guvernul a venit cu o Ordonanță a austerității (pe cheltuieli), mult îndulcită față de proiectul inițial, din care speră să facă economii de circa 5 miliarde lei. Mult sub cifra găurii prognozate de 20 miliarde lei.

Lucian Heșiuș a anunțat că a demisionat de la conducerea ANAF.

În luna aprilie el afirma: „Când s-a făcut bugetul pe 2023 s-au luat în calcul veniturile realizate anul trecut de 353,5 miliarde lei, s-a mers pe creștere de 14% și s-a ajuns la 404 miliarde venituri fiscale care sunt stabilite prin legea bugetului. Greu de crezut că poți să faci creștere de 14% a veniturilor fiscale de la un an la altul, în condițiile în care indicele prețurilor de consum ar trebui să ajungă undeva la 10,5% anul acesta”, a spus șeful ANAF.

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, este de acord că ar fi trebuit ca Ministerul Finanțelor să scoată veniturile extraordinare.

„Dacă ne întreba cineva pe noi (le spuneam n.r.) că nu puteam să ne ducem undeva mai sus de 390 miliarde. Pe T1 mergem pe o creștere de 7% față de trimestrul similar din 2022”, i-a răspuns Lucian Heiuș.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro