Sari direct la conținut

Ce explicatii va da Romania comisarului european Reding despre schimbarile de pe piata telecom

HotNews.ro

„Vom informa ca in conformitate cu legislatia romaneasca, Ordonanta de Urgenta urmeaza acelasi drum de aprobare in cadrul Parlamentului, unde parlamentarii vor avea grija sa armonizeze legislatia cu cea europeana”, a declarat pentru HotNews.ro Constantin Teodorescu, secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor. Posibilitatea deschiderii procedurii de incalcare a dreptului comunitar (infringement) ar putea fi luata in calcul abia peste circa sase luni, dupa ce ordonanta va fi aprobata prin lege. Cat despre motivele demiterii lui Dan Georgescu, raspunsul va arata ca nu ministerul trebuie sa dea socoteala.

„O Ordonanta data de Guvern nu se considera lege definitiva decat cand e aprobata de Parlament. Cand se vorbeste de infringement vorbim de fapt despre neconcordanta intre legislatia europeana si legislatia stabila si definitiva romaneasca. Infringement ar putea fi astfel doar daca peste 5-6 luni de zile, tinand cont ca sunt si alegeri, Parlamentul aproba o lege care nu este in concordanta cu cea europeana”, a precizat Constantin Teodorescu.

Oficialul a mai precizat ca cel mai probabil o forma finala a raspunsului Ministerului va fi transmisa maine, cand este si termenul limita, dupa ce o va vedea si ministrul si ca nu sunt motive de ingrijorare.

„Saptamana viitoare vom vedea raspunsul Comisiei si abia apoi ne va fi mai clar. Dar infringement nu se poate si nici alte masuri legale. Nu ne asteptam la un raspuns negativ”, a mai spus secretarul de stat.

In privinta explicatiilor legate de demiterea lui Dan Georgescu, fostul sef ANRCTI, Teodorescu spune ca raspunsul va evidentia ca nu Ministerul Comunicatiilor trebuie sa dea aceste explicatii in conditiile in care ANRCTI nu era in subordinea ministerului si controlul si demiterea nu au fost efectuate de minister.

Georgescu: Este clar ca masurile vor cere timp si probabil vom intra in anul urmator

Dan Georgescu, fostul sef ANRCTI, care a castigat in instanta dreptul de a reveni la carma autoritatii, dar Guvernul a restructurat autoritatea prin infiintarea alteia noi, nu se asteapta la masuri imediate din partea Bruxelles-ului.

„In cea mai aspra situatie, presupun ca se va raspunde cu o eventuala posibilitate de a aplica Romaniei infringement. Aceasta este cea mai dura masura, dar se face treptat si dureaza. Trebuie insa asteptata si reactia Parlamentului asa ca nu ma astept la masuri imediate. Este clar ca vor fi masuri de durata si probabil ca vom intra in anul urmator. In primul rand sa vedem daca autoritatile romane vor respecta termenul limita, care este maine”, a precizat pentru HotNews.ro, Georgescu.

Comisarul European, Viviane Reding, a amenintat vinerea trecuta cu masuri legale daca independenta arbitrului telecom din Romania nu este mentinuta. Printr-o scrisoare de urgenta trimisa Ministerului Comunicatiilor, Comisia Europeana a dat termen limita data de 26 septembrie pentru a primi din partea autoritatilor romane explicatii atat in privinta infiintarii in regim de urgenta a unei noi autoritati in domeniu cat si asupra motivelor demiterii fostului presedinte, Dan Georgescu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro