Sari direct la conținut

Ce nu va mai „permite” Basescu?

Cotidianul

Dupa sedinta extraordinara a guvernului, pe care a prezidat-o, Traian Basescu a declarat amenintator si imprudent: „Nu vom permite o Justitie independenta in coruptie si ineficienta”.

Democratia moderna are un defect capital. Nu poate functiona decat prin „reprezentanti”, prin politicieni. Ii injuram, ii detestam, ne promitem sa le intoarcem spatele de cate ori ne lamurim ca sunt „porci”, dar pana la urma ne resemnam cu evidenta ca fara ei nu se poate.

Nu traim ca vechii atenieni intr-o cetate cu cateva mii de locuitori (Aristotel sustine ca toti atenienii se cunosteau intre ei) pentru a ne strange in agora sa luam hotarari. Politicienii sunt acum o fatalitate. Holera si ciuma lovesc si dispar. Politicienii raman.

Bineinteles, nu toti sunt la fel. Si nu toti raman ce-au fost initial. Exista o Cale a Damascului inclusiv pentru politicieni. In fond, de ce-ar fi ei o exceptie? Singurul comisar care a pus ordine in nesiguranta din Bucurestiul postbelic provenea din lumea interlopa. Din pacate, Calea Damascului nu prea e frecventata. Multi nici n-o cauta. Sau, din diverse motive, nu ajung s-o gaseasca.

Pentru a da un singur exemplu, presupun ca apropiatul Congres al PSD nu va face dintr-un partid doldora de oligarhi un partid „social-democrat”. Voi arata vineri pe ce se bazeaza convingerea mea ca PSD nu e „reformabil”, „modernizabil”; de ce PSD n-are cum sa puna intre paranteze caracterul sau pervers.

Nici in zona „portocalie” a scenei politice nu prea sunt semne care sa-mi permita un optimism sincer. Ma tem ca PNL si PD au uitat cum au ajuns la guvernare. Nu pe baza de merite! Singurul politician care imi da, cat de cat, impresia ca a facut cativa pasi pe Calea Damascului si ca ar vrea, cu adevarat, sa schimbe ceva in „sistemul ticalosit” care a umplut de lehamite Romania este d-l Basescu.

N-am ascuns si nu ascund nici acum ca am rezerve serioase legate de „stilul”, uneori, prea putin prezidential al d-lui Basescu si de o parte din ideile sale.

Fara sa fiu antiamerican (doar anti-Bush), nu-mi place proamericanismul sau agresiv, si cam servil, de natura sa ne aduca deservicii in Europa, dupa cum nu ma incanta deloc aerul de lider regional pe care si-l ia de la o vreme, in care se poate ascunde un inceput de megalomanie, pe langa riscul de a privi de la o inaltime prea mare realitatile din Romania.

Nu ma numar nici printre admiratorii usurintei sale de a trece peste cadavre. Dar, daca nu sunt victima unor perceptii naive, eu cred in sinceritatea lui Traian Basescu atunci cand e vorba de purificarea Justitiei si de combaterea marii coruptii, cea de care nu s-a atins nimeni pana acum.

Tot ce i-as reprosa e un ton „de lupta” cam fanfaron si, pe cale de consecinta, imprudent. Dupa sedinta extraordinara a guvernului pe care a prezidat-o, Traian Basescu a declarat amenintator: „Nu vom permite o Justitie independenta in coruptie si ineficienta. Politicul nu va face nici un pas inapoi pentru curatarea Justitiei”. Aceste vorbe au sunat ca o declaratie de razboi.

Si ce mult mi-as fi dorit sa pot crede ca Traian Basescu poate dezlega nodul gordian al coruptiei in stilul in care a facut-o Alexandru Macedon in templul lui Jupiter din Frigia: taindu-l! M-am lovit, insa, de niste intrebari.

Cum va face Basescu pentru a nu „permite”? Cum va taia un nod gordian pe care nici Consiliul Superior al Magistraturii, nici d-l Botos, nici d-l Amarie nu au deloc pofta sa-l vada taiat? Din contra, toti se vor stradui din rasputeri sa-l incalceasca si mai tare, perorand demagogic pe tema imixtiunii politicului in treburile Justitiei! M-am intrebat, de asemenea, cum va reusi d-l Basescu sa

determine si parlamentul sa nu mai „permita”?

Desi la alegeri am votat si eu „portocaliu” (ce-i drept, fara mare entuziasm), am banuit destul de repede ca parlamentarii din noua majoritate nu au mai mult caracter decat cei din vechea majoritate.

Dar n-am prevazut ca unii dintre ei au la fel de putin bun-simt! Speram ca stiindu-se rentieri ai antipatiei acumulate de PSD, intrucat datorita votului negativ nu mai motaie pe bancile Opozitiei (nu fiindca ne plac mai mult ciocoii de dreapta decat ciocoii de stanga), isi vor ascunde lipsa de scrupule. Ei bine, m-am inselat.

Ceea ce se intampla acum in parlament, in discutiile bizantine referitoare la declaratiile de avere, arata ca Traian Basescu nu se poate bizui in lupta impotriva coruptiei pe toti „majoritarii”. Si ca s-a grabit zicand ca „politicul nu va face nici un pas inapoi”.

Guvernul si Basescu s-au solidarizat cu Monica Macovei impotriva atacurilor la care a fost supusa de cei interesati sa nu se schimbe nimic sub mimarea reformei. O parte (inca stiu cat de mare) din parlamentarii majoritatii se solidarizeaza acum cu PSD impotriva Monicai Macovei. Sa nu-ti fie sila?

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro