Ce probleme pune marirea pensiilor? (de Emil Stoica)
Legea majorarii pensiilor a fost initial respinsa de catre specialistii partidelor politice. Este, fara doar si poate, o actiune populista in an pre-electoral.
Analize independente, romanesti dar si straine (cum ar fi un articol recent publicat de catre EIU) au aratat ca exista mari semne de intrebare asupra sustenabilitatii venitorilor bugetare care ar acoperi marirea pensiilor.
Astfel de semnale de alarma au fost prezentate atat de catre Administratia Prezidentiala cat si, intr-o forma diferita, de catre BNR.
Desigur, se poate argumenta ca este o decizie politica si ca guvernul si parlamentul – care a votat legea in unanimitate – nu trebuie neaparat sa ia in considerare opiniile specialistilor. Problema este insa ca guvernul, prin Ministrul Vosganian, afirma ca exista resurse pe termen lung, dar nu a reusit inca sa convinga pe nimeni, nici macar pe colegul domniei sale, dl. Pacuraru – Ministrul Muncii.
A doua problema este data de oportunitatea maririi bruste a taxelor intr-o perioada in care Romania cauta dezvoltarea economica pentru a prinde din urma statele din Vest. Aceste doua obiective nu se pot reconcilia. In plus, in Romania mai apare si problema evaziunii fiscale mai pronuntata decat in tarile dezvoltate. O crestere a taxelor se va traduce si printr-o crestere a evaziunii fiscale.
A treia problema a guvernului actual este data de platforma liberala pe care guvernul actual se incapataneaza sa sustina ca o aplica.
Stiu ca dl. Tariceanu a afirmat ca sunt „tampiti” cei care considera legea pensiilor nu ar fi liberala, insa care ar fi impactul asupra pensiilor private? Cati vor mai contribui la constituirea si finantarea pensiilor private daca statul se angajeaza ca le vor plati pensiile?
O alta problema, probabil cea mai importanta, este cea demografica. Pe de o parte la ora actuala economia se confrunta cu o lipsa de personal calificat. De remarcat este procentul de doar 39% care lucreaza in Romania in categoria de varsta 55 – 64 de ani. O marire a pensiilor nu este de natura sa-i incurajeze sa se reangajeze.
Pe de alta parte, piramida demografica ne arata ca se nasc mai putini romani decat ies la pensie. Din aceasta cauza, solutia pentru ca tinerii de acum sa aiba o batranete linistita o reprezinta pensiile private. Insa, asa cum spuneam, o marire a pensiilor de stat se traduce printr-o diminuare a importantei pensiilor private.