Sari direct la conținut

Ce raspunde Electrica intrebata daca se considera un client captiv al SAP, dupa ce i-a atribuit prin negociere directa un contract IT de peste 5,2 milioane euro

HotNews.ro
Reteaua Electrica, Foto: Electrica
Reteaua Electrica, Foto: Electrica

Electrica a incheiat in aceasta luna prin negociere directa cu SAP Romania un acord cadru in valoare de peste 5,2 milioane euro pentru ‘servicii de mentenanta aferente licentelor SAP’ necesare sistemului IT al societatii. Oficialii Electrica spun ca au ales negocierea directa dupa ce au analizat piata si oferta directa de la SAP si au ajuns la concluzia ca aceasta este cea mai buna oferta pret/calitate. Este Electrica un client captiv al SAP? ‘Din punctul nostru de vedere, parteneriatele pe termen lung nu au nimic de-a face cu ideea de clienti captivi, ci mai degraba duc la numeroase rezultate pozitive’, spun oficialii Electrica.

Societatea energetica Electrica a semnat in data de 1 august cu SAP Romania un acord cadru in valoare de peste 5,2 milioane euro pentru ‘servicii de mentenanta aferente licentelor SAP’ necesare sistemului IT al societatii, potrivit datelor publicate in data de 2 august in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP).

Contractul a fost atribuit prin negociere, justificarea alegerii acestei proceduri fiind ca produsele/serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice.

Anterior, in 27 mai 2013, un contract similar, a fost atribuit de Electrica, tot prin negociere, la pretul de 5.648.961 de euro, catre Fair Value, firma care este partener si furnizor de solutii tehnologice SAP.

In urma anuntului facut in SEAP in aceasta luna, HotNews.ro a adresat urmatoarea intrebare catre Electrica: „De vreme ce exista mai multe companii care pot furniza aceste servicii, de ce nu organizati o licitatie deschisa sau o procedura de negociere cu mai multi furnizori pentru a obtine un pret mai mic?”

Iata raspunsul furnizat de oficialii Electrica:

  • „Principala noastra responsabilitate este sa ne asiguram ca primim cele mai bune oferte de la furnizori, atat la nivel de preturi, cat si de servicii de calitate. De fiecare data cand cautam un partener, avem in vedere cele doua criterii. In acest caz, dupa ce am analizat piata si de asemenea oferta directa de la SAP, am ajuns la concluzia ca aceasta negociere directa cu SAP ne ajuta sa indeplinim obiectivele de mai sus. Negocierea directa cu cei mai mari producatori de software este o practica des intalnita la nivelul Uniunii Europene si la nivel global pentru companii similare cu Electrica. Credem cu tarie ca am obtinut cel mai bun raport pret/calitate servicii si vom continua sa cautam cele mai bune solutii pentru Electrica si in viitor”, au precizat oficialii Electrica.

S-a discutat mult in ultima vreme despre captivitatea in care s-ar afla unele institutii publice sau companii de stat fata de unii furnizori IT, in urma unor contracte defectuoase. Electrica nu mai este o companie de stat, dar subiectul este la fel de valid, astfel ca HotNews.ro a intrebat oficialii companiei energetice daca Electrica Este sau nu un client captiv al SAP.

  • „Din punctul nostru de vedere, parteneriatele pe termen lung nu au nimic de-a face cu ideea de clienti captivi, ci mai degraba duc la numeroase rezultate pozitive. Astfel vedem si parteneriatul pe termen lung cu SAP. In timpul implementarii sistemului SAP, care a fost integrat la nivelul intregii companii si care ne permite mentinerea continuitatii proceselor de business, am beneficiat de fiecare data de suportul SAP si de know-how-ul specializat in urma acestui parteneriat”, au raspuns oficialii Electrica.

Despre SAP

SAP SE este un furnizor german de solutii software pentru afaceri, cu venituri de aproape 10 miliarde euro in primul semestru din acest an, in crestere cu 7% fata de aceeasi perioada din 2015.

SAP Romania, subsidiara locala a SAP SE, si-a inceput activitatea in 2002. In prezent mai mult de 500 de companii din Romania utilizeaza solutii software SAP, din industrii precum utilitati, transporturi, banci, asigurari, retail sau productie. De asemenea, 95% dintre cele mai mari 300 de companii pe plan local sunt clienti SAP.

In 2011, SAP a demarat un mare proiect de investitii in Romania, prin deschiderea celui mai important centru de consultanta pentru tehnologiile Cloud si HANA din Europa, care deserveste clienti SAP din Europa, Orientul Mijlociu si Africa, cu ajutorul a 400 de angajati.

Despre Electrica

Electrica este lider pe piata de distributie si furnizare a energiei electrice din Romania, precum si unul dintre cei mai importanti jucatori din sectorul serviciilor energetice.

Electrica SA este companie cu capital majoritar privat, in urma listarii din 2014, insa cel mai mare actionar, cu o participatie de 48,7% este de Ministerul Energiei.

Grupul Electrica are o arie de cuprindere nationala – cu organizare in trei zone pentru distributia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord si pe cuprinsul intregii tari pentru funizarea energiei electrice si pentru intretinere si servicii energetice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro