Sari direct la conținut

Ce scenariu se conturează după prima întâlnire dintre Ciolacu și Ciucă după rezultatul alegerilor / Ciucă: PNL va avea propriul candidat la prezidențiale

HotNews.ro
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, Foto: AGERPRES
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, Foto: AGERPRES

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă s-au întâlnit marți, la Guvern pentru a tatona subiectul alegerilor prezidențiale și parlamentare. A fost prima întrevedere a celor doi lideri după scrutinul din 9 iunie.

ora 16.05 Nicolae Ciucă a declarat la Senat că la întâlnirea cu Marcel Ciolacu s-a discutat „despre crearea unor majorități locale acolo unde au fost candidați comuni”.

„Partidul Național Liberal va avea propriul candidat. Urmează să stabilim în forurile de conducere al partidului. Deocamdată nu avem toate datele”, a declarat Nicolae Ciucă.

ora 15.50 Surse politice din Coaliție au declarat pentru HotNews.ro că cei doi lideri au discutat despre rezultatul alegerilor și despre scenariul unei candidaturi comune la prezidențiale. Potrivit surselor citate sunt șanse foarte reduse ca PSD și PNL să susțină un candidat comun la alegerile prezidențiale.

„S-a discutat despre crearea unor majorități PSD-PNL în consiliile locale unde am avut candidaturi comune Timiș, Brașov Bacău. Nu s-a luat nicio decizie doar promisiuni cu jumătate de gură. Candidatură comună pentru prezidențiale este exclusă”, au explicat sursele citate.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă își vor consulta liderii din teritoriu, în ședințe separate pentru a decide cu ce strategie va merge fiecare partid în parte.

PSD a convocat deja o ședință a Consiliului Național Politic, vineri, la Sâmbăta de Sus, Brașov departe de ochii presei pentru a analiza rezultatele alegerilor din 9 iunie și pentru a lua o decizie privind strategia pentru următoarele alegeri.

De partea cealaltă, liberalii intenționează să convoace Biroul Politic Național tot spre sfârșitul săptămânii, mai exact vineri. Un anunț oficial nu a fost făcut deocamdată.

Întâlnirea are loc după ce primele intenții și declarații oficiale au fost făcute de către liderii Coaliției. Reamintim că atât Marcel Ciolacu, cât și Nicolae Ciucă au spus, că cel mai probabil, partidele vor avea candidați separați la prezidențiale.

Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat în urmă cu o zi că există premisele unei alianțe politice între social-democrați și liberali pentru alegerile prezidențiale și parlamentare de la finele anului. Ciolacu a subliniat însă că partidul său ar trebui să dea candidatul comun pentru funcția supremă în stat.

Întrebat care dintre cele două partide ar trebui să desemneze candidatul comun la prezidențiale, liderul social-democrat a răspuns: „PSD a câștigat alegerile, este foarte puțin probabil să renunțe la candidat.”

Secretarul general al PSD, Paul Stănescu a anunțat că partidul va face face congres „probabil” săptămâna viitoare pentru desemnarea candidatului la prezidențiale. Întrebat dacă Marcel Ciolacu ar trebui să fie candidatul partidului, Stănescu a precizat că „e o cutumă ca preşedintele PSD să fie și candidat la preşedinţie”.

De partea cealaltă, PNL pledează pentru o candidatură separată de PSD la alegerile prezidențiale. Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, a declarat luni, după anunţul secretarului general al PSD, Paul Stănescu, că PSD va organiza Congres săptămânile viitoare pentru stabilirea prezidenţiabilului.

„Cel mai potrivit la preşedinţia României este domnul Nicolae Ciucă (…) Nu ştiu ce face domnul Stănescu, nu înţeleg de ce este atât de activ în spaţiul public, poate pentru că încearcă să acopere pierderea primăriei Slatina, pe care a pierdut-o ruşinos în faţa excelentului Mario de Mezzo. Domnul Stănescu încearcă să îl împingă pe scări pe domnul Ciolacu, dar e treaba lor, nu mă bag eu. Nu ştiu ce vor să facă. Vom sta de vorbă cu PSD mâine, vom avea poziţia domniior lor, exprimată nu prin presă ci prin viu grai”, a declarat Rareş Bogdan.

PSD a obținut controlul asupra a 25 de județe, în timp ce PNL are doar 12 județe, iar UDMR – patru, arată rezultatele parțiale, transmise de Biroul Electoral Central, la Consiliile Județene și la primăriile reședințelor de județ. Liberalii au pierdut regiuni istorice precum Suceava, Prahova și Timiș, în timp ce USR are doar două victorii la primăriile orașelor Timișoara, cu Dominic Fritz, și Bacău, cu Lucian Viziteu.

Potrivit deciziilor luate în Coaliție odată cu comasarea localelor cu europarlamentarele, alegerile prezidențiale au fost devansate și programate pe 15 septembrie și 29 septembrie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro