Sari direct la conținut

Ce spun pedelistii despre propunerea USL privind votul uninominal pur. Sever Voinescu: Proiectul USL este  profund antidemocratic pentru ca mentine pragul electoral astfel incat face imposibil votul uninominal pur

HotNews.ro

Democrat liberalii nu sustin proiectul USL privind votul uninominal pur pentru ca, in opinia lor, este neconstitutional. Pedelistii cred ca USL isi face reclama prin promovarea unui proiect „scandalos de antidemocratic”. In opinia acestora proiectul de lege poate fi usor atacat la Curtea Constitutionala pentru ca mentine pragul de 4% si este eliminat sistemul proportionalitate. Democrat liberalii sustin ca voteaza votul uninominal pur daca PSD si PNL accepta si reducerea numarului de parlamentari la 300.

Presedintele comisiei electorale, deputatul PDL Sulfina Barbu a declarat pentru Hotnews.ro ca PDL sustine proiectul USL privind votul uninominal pur daca Puterea introduce si reducerea numarului de parlamentari.

USL isi schimba parerile de la o zi la alta. Cand era in opozitie au sustinut sistemul mixt de vot iar cand au trecut la Putere vor votul uninominal pur. Noi, PDL vrem votul uninominal pur la pachet cu reducerea numarului de parlamentari de la 471 la 300. Vrem sa punem in practica rezultatul referendumului din 2008 iar daca USL accepta, noi categoric votam.

Proiectul pe care l-au adoptat azi la Senat este doar un exercitiu de imagine al domnului Ponta si asta pentru ca prevede vot uninominal pur dar mentin pragul electoral de 5%. Niciun candidat independent nu va putea sa participe la scrutin si pe baza voturilor obtinute sa ajunga in Parlament pentru ca nu face parte dintr-un partid. E o aberatie ce au propus„, a declarat Sufina Barbu.

Deputatul PDL, Sever Voinescu sustine ca proiectul de lege este de fapt o cosmetizare a legii actuale si in acelasi timp un „scandalos produs antidemocratic”.

Este o cosmetizare a legii actuale care modifica actuala lege in trei articole si care mentine pragul electoral si astfel face imposibil votul uninominal pur. In conformitate cu proiectul Ponta-Antonescu, candidatul care va dobandi mandatul de parlamentar trebuie sa indeplineasca nu doar conditia celui mai mare numar de voturi ci si conditia apartenentei la un partid care a realizat pragul electoral.

Prin urmare un candidat care a luat cel mai mare numar de voturi dar care nu apartine unui partid care a facut minim 5% nu va fi ales deputat iar parlamentar devine cel de pe locul doi sau trei care apartine unui partid. Candidatii independenti se pot inscrie in cursa dar nu vor putea lua niciodata mandate pentru ca sunt exclusi de la atribuirea mandatelor. Este un proiect scandalos si un document antidemocratic„, a explicat Voinescu.

Senatorul Cristian Radulescu considera ca proiectul USL este atacabil la Curtea Constitutionala pentru ca elimina mecansimul de proportionalitate. „PDL sustine votul uninominal pur dar nu in varianta propusa de USL pentru ca este o varianta strict de reclama, a modificat cateva articole care poate fi contestate ca nedemocratice si neconstitutionale. In primul rand se elimina mecansimul de proportionalitate care este baza oricarui sistem electoral pur democratic.

Se ridica probleme de constitutionalitate fiindca exista posibilitatea, prin acest sistem, ca un partid care are 30-35 de procente sa poata accede in Parlament cu 90% din mandate, ceea ce e curat nedemocratic, indiferent de ce partid vorbim. Este o idee nefezabila si care va intampina mari probleme constitutionale. USL detine majoritatea in Parlament si au toate parghiile sa faca o lege excelenta. Asteptam sa vedem ce vor face la Camera Deputatilor„, a explicat Radulescu pentru HotNews.ro.

Orest Onofrei, senator PDL: „Legea votului uninominal propusa de Ponta si Antonescu e nedemocratica, pluralismul e o garantie si o conditie a democratiei constitutionale. Legea votata favorizeaza dominatia unui partid sau a unei coalitii.

Se va ajunge ca jumatate din electorat sa nu fie reprezentata si e in contradictie cu decizia CCR la comasarea alegerilor. Legea este partizana favorizand un partid la un moment dat. Azi e buna pentru USL, maine s-ar putea sa nu le mai fie favorabila (…) Cei care au facut posibila votarea legii sunt tocmai traseistii politici din ultimii patru ani”. (Agerpres).

Senatul a aprobat, marti, proiectul de lege privind votul uninominal pur, initiat de liderii USL, Crin Antonescu si Victor Ponta cu 77 de voturi pentru, un vot impotriva si 17 abtineri. Democrat liberalii au anuntat ca se abtin de la vot intrucat proiectul propus de USL este neconstitutional.

Proiectul de lege prevede ca mandatul de parlamentar sa fie obtinut de candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi. Totodata in proiect este mentinut pragul electoral de 5% astfel incat mandatele se atribuie candidatilor care au obtinut cel mai mare numar de voturi valabil exprimate in colegiul in care au candidat cu conditia sa apartina unui partid electoral.

De precizat este ca forma initiala a proiectului depus de liderii USL Victor Ponta si Crin Antonescu prevedea interzicerea migratiei politice si reducerea numarului de parlamentari, dar cele doua prevederi au fost eliminate din forma finala a proiectului de lege supus aprobarii in plenul de marti.

Presedintele Traian Basescu declara in august 2011 ca pentru anul 2012 ar trebui trecut la votul uninominal necompensat, intr-un tur sau doua. Seful statului a subliniat ca el a fost intotdeauna adeptul votului uninominal „curat, necompensat, in unul sau doua tururi”.

„Cred ca pentru 2012 ar trebui sa venim pe vot uninominal necompensat, intr-un tur sau in doua tururi. Daca la primari s-a trecut la alegerea intr-un tur, de ce la parlamentari nu se poate? Este necesara introducerea acestui sistem de vot pentru ca Romania are nevoie de guverne solide, cu maximum doua partide in coalitie”, declara presedintele Traian Basescu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro